Csak feltételekkel engedi az AMD és a Xilinx egyesülését a kínai versenyhatóság

A SAMR legfőbb igénye, hogy az üzletben érintett cégek ne árulják csomagban a hardvereiket.

Az AMD még a 2020-as esztendő októberében jelentette be, hogy felvásárolják a Xilinxet. Az akvizíciót azonban nem sikerült lezárni az előző év végére, ugyanis amíg a nagyobb nyugati versenyhatóságok viszonylag gyorsan belementek az egyesülés létrejöttébe, addig a Kínai Népköztársaság versenyhatóságának számító State Administration for Market Regulation (SAMR) alaposan mérlegelte a helyzetet.

Mostanra azonban megérkezett a válaszuk, és engedélyezik az AMD és a Xilinx egyesülését, de megszabtak pár feltételt, amelyeket Kínában mindenképpen be kell majd tartani. Az első és legfontosabb tényező az, hogy az AMD nem árulhatja majd csomagban a hardvereit. Ilyen formában nem kényszeríthet rá a CPU-ikat azokra a potenciális vevőkre, amelyek csak FPGA-kat szeretnének vásárolni, és ugyanígy a CPU-kat igénylő ügyfeleket sem kötelezhetik az FPGA-ik megvételére. Ez egy nagyon érdekes helyzet, ugyanis a nyugati versenyhatóságok nem igazán látták abban a veszélyt, hogy a Xilinxszel kiegészülő AMD majd csomagajánlatokkal tudja bombázni a piacot. Eközben a SAMR láthatóan kiértékelte, hogy két olyan cég készül egyesülni, amelyek a maguk területén jelenleg a szerverpiac leggyorsabb és leghatékonyabb hardvereit kínálják, ilyenkor pedig a piaci versenynek nem éppen kedvező árukapcsolások potenciális veszélyt jelentenek.

Kína azt is megköveteli, hogy a Xilinx FPGA-k működőképesek legyenek, illetve maradjanak ARM architektúrára épülő host processzorral. Ez nyilván egy specifikus tényező a keleti nagyhatalom számára, ugyanis az USA szankciói miatt az x86/AMD64-es szerverdizájnokhoz való hozzáférésük erősen limitálva van, aminek következtében fontos számukra, hogy a kínai cégek ARM dizájnokon is megfelelően tudják használni a Xilinx FPGA-it. Ez valójában egy szoftveres szempont, ráadásul lényeges is, mivel az AMD azt tervezi, hogy a Vitis környezetet beolvasztják a ROCm-be. Kínának ez addig nem baj, amíg nem érinti hátrányosan az ARM processzorokat, és ezt a legegyszerűbb úgy elérni, ha előírják a kötelező támogatást.

Végül az AMD az egyesülés után köteles lesz a kínai piacon elérhető termékekkel működképessé tenni gyorsítódizájnjait (GPU, FPGA, ACAP). Ezt valójában az AMD és a Xilinx most sem tiltja, ha a működéshez megkövetelt technológiai háttér adott, de Kína számára alapvető fejfájást okoznak az USA szankciói, így biztosabbnak érezhetik, ha erre van egy külön megállapodás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés