Az AMD az ünnepek után is folytatja a játékdömpinget - frissítve!

Az AMD eldöntötte, hogy rendszert csinál a Never Settle promócióból, így az őszi játékdömping sikerét meglovagolva az idei év első felét sem hagyják eltelni hasonló kezdeményezés nélkül. Ennek megfelelően elstartolt a Never Settle Reloaded promóció, mely tulajdonképpen ugyanarról szól, mint a pár hónappal korábbi akció csak éppen a legújabb, Gaming Evolved partnerprogram közreműködésével fejlesztett PC-s játékok is helyet kapnak a csomagban. Az AMD elmondása szerint az a céljuk, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben sokkal több PC-re optimalizált port szülessen, és ezért már nem csak a grafika fejlesztésébe segítenek be, hanem a kiküldött programozók a PC-s irányítást is optimalizálják, illetve a hangzásvilágot sem hagyják figyelmen kívül.

Hirdetés

A Gaming Evolved esetében látszik, hogy már nem ugyanarról a partnerprogramról van szó, mint régen. Az AMD 2012-ben jelentősen megnövelte a pénzügyi támogatást. A vállalat szerint erre azért volt szükség, mert a hardver akkor ér valamit, ha azt megfelelően kihasználó szoftver is készül hozzá, a fejlesztők azonban viszonylag lassan reagálnak az új generációs termékek extra képességeire és sebességére, ami annak köszönhető, hogy az egyre bonyolultabb effektek túl sok kutatási időt igényelnek, és a kiadó pár extra grafikai effektért nem fogja elhalasztani a játék PC-s megjelenését. A Gaming Evolved alapvetően segít felgyorsítani a kívánt grafikai megoldások implementációját, vagy éppen beépítésre kész effekteket kínál, amit az AMD házon belül fejlesztett.


[+]

Az AMD meg van győződve arról, hogy a Gaming Evolved jó irányba tart a fejlesztőknek segítő politikájával, és a vállalat szerint ezt a fejlesztők és a kiadók lelkesedése is alátámasztja, gondolva itt a 2012-es címekre. 2013-ban azonban még több AAA kategóriás játékot szeretne támogatni a cég, így még több erőforrást fektetnek a partnerprogram működésébe és növekedésébe. Ennek első eredménye, hogy a DMC: Devil May Cry, az új Tomb Raider, a Bioshock Infinite és a Crysis 3 az AMD közreműködésével született meg. Persze ezzel még nincs vége, hiszen Aliens: Colonial Marines és az év végén érkező Raven’s Cry is a Gaming Evolved része, illetve az év későbbi hónapjaiban további bejelentések várhatók. A partnerprogram kiegészítése, hogy az AMD a legjobb játékokat kiválasztja, és azokat az időről-időre megújuló Never Settle promócióval mellékeli az aktuális Radeon kártyák mellé. A megjelenés előtt álló csokorból a fentebb említett négyes került elő. Ezek közül a DMC: Devil May Cry és az új Tomb Raider úgymond kiváltja egymást, mivel bizonyos távol-keleti piacokon a Tomb Raider nem jelenik meg, így ennek a helyét a DMC: Devil May Cry veszi át. Európában ezzel nem kell törődni, nálunk a promóció az eredeti felállásban érhető majd el.

Crysis 3 és DMC: Devil May Cry Crysis 3 és DMC: Devil May Cry
Crysis 3 és DMC: Devil May Cry [+]

Mindegyik Gaming Evolved játék PC-re optimalizált irányítást kap, emellett a DMC: Devil May Cry a konzolos verzióhoz képest jobb textúrákkal és az 5.1-es hangrendszerek támogatásával rendelkezik. A Crysis 3 lesz az első olyan cím, ami csak DirectX 11-es kártyán indult el, ami sokaknak talán egy kicsit csalódás, de a program grafikája tényleg elég komplex, így a régi hardverek amúgy sem bírnák el a terhelést. A Bioshock Infinite számos compute shaderrel gyorsított effektet kap, mint például a HDAO bilaterális szűréssel, a diffuse depth of field és a contact hardening shadows.

Bioshock Infinite és Tomb Raider Bioshock Infinite és Tomb Raider
Bioshock Infinite és Tomb Raider [+]

A Tomb Raider PC-s verziója is megkapja a maga extráit, és az AMD szerint erre a programra érdemes a legjobban figyelni, mert egy eddig soha nem látott DirectX 11-es effektet raknak bele, amiről a következő hetekben bővebben is lehet majd hallani. Emellett a HDAO és az MLAA itt is jelen lesz, továbbá tesszellált felületeket is kap a program. Az alkalmazott eljárások közül a per-pixel displacement mapping tesszelláció talán kevésbé ismert az olvasók számára. Alapvetően ez hasonló ahhoz, amit a Crysis 3 is használni fog. Lényegében a tesszelláció pixelpontos lesz, ami azt jelenti, hogy az adott felület geometriáját nem kell megnövelni ahhoz, hogy a részletesség jobb legyen. Ennek megfelelően a hardverek raszterizálásért felelős motorja nem lesz túlterhelve, és így olyan részletes felületet is lehet kreálni, amit hagyományos tesszellálás mellett jelenleg lehetetlen. Ennek a megoldásnak hátránya, hogy jelentősen több számítási teljesítményt igényel, mint a normál tesszelláció, hiszen a részletesség növelését pixel vagy esetlegesen compute shaderrel kell elérni. Általánosan elmondható, hogy ha az adott felület esetében az elérni kívánt részletesség 16 pixelnél kisebb háromszögeket igényel, akkor mindenképp érdemes a per-pixel displacement mappingot használni, ám 16 pixelnél nagyobb háromszögek mellett a hagyományos tesszellálás gyorsabb lehet. A döntés a fejlesztőkön múlik.

A Never Settle Reloaded promócióra rátérve elmondható, hogy aki vesz egy Radeon HD 7900-as szériába tartozó kártyát az ingyen letöltheti a Crysis 3 és a Bioshock Infinite játékokat. Egy Radeon HD 7800 szériás VGA vásárlása esetén a Bioshock Infinite és a Tomb Raider letöltése lehetséges. Speciális promóció a két darab Radeon HD 7900, vagy esetleg egy olyan VGA vásárlása, melyen két darab Tahiti kódnevű cGPU található. Ebben az esetben a Crysis 3, a Bioshock Infinite és a Tomb Raider mellé még extraként jár a Far Cry 3, a Hitman: Absolution és a Sleeping Dogs. Mivel viszonylag sokan olvasnak minket az Egyesült Királyság területéről, így megjegyezzük, hogy a sziget extra promóciót kap, így ha valaki ott szerez egy ASUS ARES II kártyát, akkor a Crysis 3, a Bioshock Infinite, a DiRT Showdown, a Far Cry 3, a Hitman: Absolution, a Sleeping Dogs, a Deus Ex Human Revolution és a Nexuiz jár mellé. A promócióval kapcsolatos részleteket az alábbi oldalon lehet megtudni.

Never Settle Reloaded promóció Never Settle Reloaded promóció
Never Settle Reloaded promóció [+]

A hazai elérhetőségről egyelőre még nincs adat, de ahogy az eredeti Never Settle kezdeményezés is eljutott hozzánk, úgy valószínű, hogy a Never Settle Reloaded akcióról is megegyezik majd az AMD a vezető disztribútorokkal.

Kiegészítés: Az AMD hír megjelenését követően tudatta velünk, hogy megegyeztek a CHS Hungary Kft., az Expert Zrt. és a Ramiris Europe Kft. néven ismert nagykereskedésekkel, így hazánkban is elérhető a Never Settle Reloaded promóció. A kiskereskedők az említett cégektől beszerezhetik a VGA-kat és a hozzájuk tartozó kódokat a játékok ingyenes letöltésére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés