AMD Llano processzorok Athlon és a Sempron márkanév alatt?

Az AMD Llano APU-ra épülő termékek már bemutatkoztak az asztali és a mobil piacon, ám az OEM csatornák még egy rövid ideig a 45 nm-es processzorokra építenek. Ez azonban nem tart sokáig, ugyanis az AMD az összes korábbi generációs CPU gyártását leállította, és a vállalat úgy számolja, hogy idén az összes raktáron lévő terméket leszállítják. Ennek megfelelően a negyedik negyedévben új processzorokra van szükség az OEM-gyártók számára, és ez meg is valósul, sőt a hírek szerint megmaradnak az Athlon és a Sempron márkanevek is. Természetesen mindegyik újdonság a 2011-es Vision koncepció része lesz, azaz támogatják az úgynevezett Brilliant HD szolgáltatásokat.

Az AMD Vision koncepciója röviden
Az AMD Vision koncepciója röviden [+]

Az OEM-es termékek esetében ez nem egyedi dolog. A legtöbb ilyen processzor a nagyáruházakba kerül, és ott a vásárlók jobban szeretik a hagyományos dolgokat, vagyis szívesebben vesznek egy jól ismert márkanevű CPU-t, míg az új, és ennek megfelelően némileg ismeretlen típusjelzésektől inkább ódzkodnak. Éppen ezért a dobozos Llano APU-k esetében megismert, lényegében leegyszerűsített számozás az OEM gépek esetében nem lesz alkalmazva. Az eddigi adatok alapján négy új, Socket FM1-es tokozású termék érkezése várható, melyek előzetes paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD Llano - OEM Fusion generáció (Lynx platform)
Típus Órajel
L2 cache Fogyasztás (TDP) Hivatalosan támogatott DDR3 órajel
Sempron 198X (2 mag) 2,5 GHz
2 x 512 kB 65 W 1866 MHz
Athlon II X2 221X (2 mag) 2,8 GHz 2 x 512 kB 65 W 1866 MHz
Athlon II X4 631X (4 mag) 2,6 GHz 4 x 1 MB 100 W 1866 MHz
Athlon II X4 641X (4 mag) 2,8 GHz 4 x 1 MB 100 W 1866 MHz

Az integrált grafikus mag képességeiről nincs adat, de állítólag mindegyik modellben aktív lesz, így APU-król beszélhetünk, azaz nem szükséges melléjük grafikus kártyát helyezni. Ettől függetlenül persze a gyártók élhetnek ezzel a lehetőséggel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés