Hivatalosan is elstartolt az AMD Lynx platform

Az AMD a hónap közepén leplezte le a Llano APU-t, mely a mobil piacra szánt Sabine platform részeként azonnal debütált. Természetesen a Lynx platform képességeiről is beszámolt a vállalat, de a startra egészen a mai napig várni kellett. Nem meglepetés, hogy az AMD nem tudott sok újdonsággal szolgálni a webkonferencián, mivel korábban már minden lényegi információt lelepleztek az érkező Fusion APU-król, ám az eredeti tervekhez képest annyi változott, hogy az asztali termékek közül a négymagos A6-3600 és A8-3800, valamint a kétmagos A4-3400 és E2-3200 még nem került bevetésre, így jelenleg az A6-3650 és az A8-3850 forgalmazása kezdődik meg, de később megérkeznek az olcsóbb megoldások is. A pontos képességekről a belinkelt hír minden adatot közöl.

Tekintve, hogy gyakorlatilag nagyon kevés extra információt tudott az AMD mondani, a webkonferencia viszonylag rendhagyó lett. Elsődlegesen a Fusion koncepcióval és az IGP integrálásával kapcsolatban felmerült kérdésekre adott választ a vállalat. Az AMD korábban arról beszélt, hogy a Llano APU-t szándékosan tervezték ilyenre, azaz a rendszer koncepciója volt a minden szempontból korszerű, erős grafikus mag integrálása, ami természetesen meglehetősen sok tranzisztort emésztett fel a rendelkezésre álló keretből. A Llano esetében sokan túl erősnek tartják az IGP-t és relatíve gyengének a központi processzormagok teljesítményét. Az indokok között az szerepel, hogy akinek szüksége van az erős grafikus teljesítményre, az vásárolhat egy VGA-t a számítógépbe. Sajnos ez 2011-ben már másképp működik. Az asztali PC-k piaca már nem a méretes házba zárt számítógépeket jelenti, hanem főleg a monitorba épített, úgynevezett All-In-One, vagy LCD-PC rendszereket, valamint a nettopok és az SFF konfigurációkra mutatkozó igény is jelentős. Ezek mellett a hagyományos értelemben vett, úgymond házba szerelt, ténylegesen bővíthető PC-s konfigurációk eladása folyamatosan csökkenő ütemet mutat.

Tekintve, hogy a VGA beépítése eléggé drága, az OEM-ek számára alapkövetelménnyé vált az integrált grafikus maggal rendelkező CPU vagy APU, mivel így a gyártók nagyobb hasznot realizálnak egy-egy termék eladásán. Sokszor a dedikált GPU beépítésére konkrét lehetőség sincs, ugyanis meglehetősen sok termék esetében a CPU-ban található PCI Express vezérlő csatornái sem kerülnek kivezetésre. Ez szintén csökkent az adott termék előállítási költségén. A helyzet jelenleg ott tart, hogy az LCD-PC-khez készülő szabványosítás olyan thin Mini-ITX alaplapokat ír elő, amelybe képtelenség dedikált GPU-t építeni, mivel az Intel és az OEM-gyártók leszavazták ezt a lehetőséget. Az Intel a Computexen már kommentálta ezt az elképzelést. A Santa Clara-i óriáscég úgy látja, hogy a dedikált GPU-k beépítése eleve aránytalanul magas előállítási költséget eredményez, így sok gyártó már most is eltekint ettől a lehetőségtől. Az AMD ezzel a nézettel nem teljesen ért egyet, de nincs kellő támogatásuk változtatni rajta, így kénytelenek elfogadni a piac és a gyártópartnerek akaratát.


[+]

Az előző bekezdés alapján el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ami megmagyarázza a Llano koncepcióját. Az AMD nem tagadja, hogy számos gyorsabb VGA vásárolható az új APU IGP-jénél, de ezek beépítésére a gyártópartnerek részéről nem mutatkozik jelentősnek mondható igény. Éppen ezért a vállalat úgy döntött, hogy a lapka tartalmazzon egy olyan IGP-t, ami a legtöbb felhasználónak megfelelő sebességet és szolgáltatásokat kínál, és támogatja az összes elérhető szabvány legújabb verzióját.

A Jon Peddie Research elemzése a PC-s játékosokról
A Jon Peddie Research elemzése a PC-s játékosokról [+]

Az A szériás Fusion APU-k tervezésénél a játékosok igényei is szerepet játszottak. A Jon Peddie Research május elején készített egy friss elemzést a 2011-es évre vonatkozóan, amelyben a PC-s játékosokat osztották fel három csoportra. A legnagyobb szeletet az úgynevezett hétköznapi, vagy mainstream játékosok teszik ki, akik eddig sem igazán vásároltak erős VGA-kat, és nem valószínű, hogy ez a későbbiekben megváltozik. Az AMD elmondta, hogy az új Fusion APU-kat pontosan nekik szánják, hiszen a lapka IGP-je megfelelően erős számukra, ráadásul támogatja a DirectX 11-et is. Ennek a jelentőségét szintén sokan lebecsülik ebben a kategóriában, de a vállalat elemezte, hogy konkrétan mennyit jelenthet az API gyorsabb feldolgozást biztosító működése. Ehhez a Total War: SHOGUN 2 és a DiRT 3 szolgált segítségül. Mindkét játék támogatja a DirectX 9-et, és az AMD egy előre beállított minőségi szinten lemérte a legerősebb Fusion APU teljesítményét. Ezután az eredeti beállításokat változatlanul hagyták, de a játékokat DirectX 11-es módra kapcsolták át. A lentebb található képen látható, hogy ezzel az akcióval az előbbi játék átlagosan 20%-ot, míg az utóbbi 40%-ot gyorsult. Az extra sebesség igény szerint elkölthető a DirectX 11-es módban található extra effektekre, amelyek természetesen lassítják a feldolgozást, de a grafika minősége jobb lesz.


[+]

Az új Vision platformok célja tehát a kornak megfelelő felhasználói és multimédiás élmény biztosítása azokban a gépekben is, amelyekbe egy VGA beépítése lehetetlen feladat. Ezt azonban még fokozhatja a Dual Graphics technológia, melynek segítségével az AMD a hétköznapi játékosok feletti réteget is megcélozza. Az elgondolás lényegében a korábban hibrid CrossFire néven ismert technológia újjáélesztése. A Lynx platform eddig megjelent APU-jai mellé többféle VGA is társítható, melyekről az alábbi táblázat ad bővebb felvilágosítást:

Az AMD Lynx Platform lehetséges Dual Graphics konfigurációi
A Radeon VGA típusa A6-os Fusion APU-k (HD 6530D)
A8-as Fusion APU-k (HD 6550D)
HD 6670 GDDR5 (Turks) Radeon HD 6690D2 Radeon HD 6690D2
HD 6570 DDR3 (Turks) Radeon HD 6610D2 Radeon HD 6630D2
HD 6450 GDDR5 (Caicos) Radeon HD 6550D2
Radeon HD 6550D2

Ha Dual Graphics konfiguráció jön létre, akkor a rendszer új számozást is kap, továbbá az EyeFinity technológia is működőképes a táblázatban részletezett kiépítések mellett. Fontos megjegyezni, hogy a Dual Graphics technológia szoftveres oldalról eléggé gyerekcipőben jár. Az AMD egy aszinkron AFR technológiát alkalmaz a rendszerekre, melyben az első képkockát az APU IGP-je számolja, míg a dedikált GPU teljesítményétől függően a VGA a következő, maximum három képkocka számítását vállalhatja át. Az implementáció egyelőre csak DirectX 10-ben, 10.1-ben és 11-ben működik, így a DirectX 9-es és az OpenGL-es programok nem futnak Dual Graphics módban. Emellett az optimalizálás sem tökéletes, ám ez a vállalat ígéretei szerint az elkövetkező hónapokban folyamatosan javulni fog. A Dual Graphics tehát elméletben kiváló ötlet, de a megvalósítás egyelőre sok sebből vérzik. Az új driverek megjelenésével majd kiderül, hogy ezen mennyit tud javítani az AMD.


Az AMD Vision koncepciója röviden [+]

Az A szériás Fusion APU-khoz egyébként két vezérlőhíd érhető majd el. Az A75-ös lapka lesz a legmodernebb, mivel a SATA vezérlője 6 Gbps-os teljesítményre képes, és hat darab portot kínál, ahol a RAID szolgáltatás támogatása is megoldott 0, 1 és 10 módban. A PCI Express 2.0-s csatornák száma négy lesz, továbbá három PCI interfész is elérhető. A további bővítőkártyák számára a Llano APU-ba épített PCI Express 2.0-s vezérlő biztosít összesen 24 darab csatornát. A vezérlőhídban nem található Ethernet, ami azzal magyarázható, hogy az alaplapgyártók rendszerint a Realtek gigabites megoldásait használják, hiszen nagyon olcsóak, és bőven kielégítik az igényeket. Az USB vezérlő 16 portot támogat, melyek közül négy lehet 3.0-s, tíz 2.0-s és mindössze két interfész érhető el az 1.1-es felülethez. Extraként a lapka támogatja az infravörös portot, és egy beépített vezérlő kezeli az SD-kártyákat is. Az A75-ös vezérlő mellett elérhető lesz egy A55-ös lapka is, ami lényegében annyiban különbözik testvérétől, hogy nem támogatja natívan az USB 3.0-t, továbbá a hat darab SATA port csak 3 Gbps-os tempóra képes.

Az USB 3.0-s támogatás esetében mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy az A75-ös lapka integrált vezérlőt tartalmaz, vagyis a piac eddigi leggyorsabb megoldásának tekinthető. Az AMD ezt le is mérte. A teszt során temérdek 10 megapixeles képet helyeztek egy Lynx platformra épülő számítógépre, és egy perc alatt 372 képet sikerült átmásolni. Egy külső USB 3.0-s vezérlő esetében a portért felelős chip egy extra buszon kapcsolódik az alaplap vezérlőhídjához, így ezzel a konfigurációval "csak" 352 kép másolható át ugyanennyi idő alatt. Ez a különbség egyébként nem számottevő, így lényegében akkor előnyös a natív USB 3.0-s támogatás, ha tényleg nagyon sok adatot kell átmásolni a számítógépre.

A Lynx platform tehát végérvényesen beszerezhető, a Socket FM1-es tokozású Fusion APU-k pedig 90 és 130 euró között vásárolhatók meg, azaz direkt ellenfélnek az AMD az Intel második generációs Core i3 termékeit választotta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés