Alaplapi mustra: the winner is..

Hirdetés

Nemrég óta tudható, hogy a júliusi alaplapeladások összesítése ugyan okozott csepp meglepetést, azonban a tendenciák továbbra is állnak: aki nagy, az nem mond le erről az előjogáról, aki pedig kicsi, az bármit is tesz, csodák nincsenek..

Persze senki sem várt csodát a hetedik hónaptól, bár mint említettük, voltak ígéretes trendek. A Pentium 4-es rendszerek iránti kereslet tovább nőtt, így akinek volt használható P4-es megoldása, az ebből könnyedén tudott profitálni; a DDR RAM-ok ára tovább folytatta mélyrepülését, ami szintén a platformot élő lappal kiszolgálók malmára hajtotta a vízet; ráadásul, a Socket A fronton is izgalmas utóvédharcok bontakoztak ki: olcsó lapok támadták hátba a piac szegmentálódását kevéssé szem előtt tartó gyártókat. (amikor 8-900-as Duron-t is kapni már 10e Ft körül, akkor egy háromszor ennyibe kerülő drága board már nem pálya. épp ezért, KT133A-s lappal már a Gigabyte is jelen van a 20e Ft alatti osztályban, ahol a nagy nevek mellett rengeteg "manufaktúra" dolgozik (Canyon, Amaze, Amptron, Azza, Procomp, PC-Partner, PC-Chips, Megacolor..))

A lényeg, tehát az élboly összetétele a következő: 1050000 júliusban eladott lappal ugyan még mindig az ASUS van az élen, ám az ECS mindössze 50e db-bal marad el tőle, ami igencsak kiélezett versenyről tudósít, annál is inkább, mert az egész évet figyelve, az ECS vezet. (bár csak néhány %-kal) Igazából a 3-4. helyezett MSI-Gigabyte versenye már más pályán zajlik, hiszen ők már csak 2/3-ad ennyi eladott lapot tudnak felmutatni, amellyel ugyan még mindig az "első páholy" tagjai, ám az ASUS-ECS vetélkedésére szerintünk nincsenek veszéllyel. Fontos azonban kiemelni, hogy a júliusi trendek egyik legjobb trendlovasa (TJ :) ) pont az MSI volt, ő ugyanis mintegy 37%-kal növelte a kibocsátást az előző hónaphoz képest (ezzel az MSI jelenleg a harmadik helyen áll az alaplapgyártók összesített eladási listáján).

Viszont voltak akiknek még ennél is jelentősebb mértékben ugrott meg a júliusi mutató, hiszen a Chaintech és az Epox, 62-40%-os növekedése elég grandiózusnak tűnik! Hozzá tartozik persze, hogy ők viszonylag kis kibocsátással bíró cégek, 5. és 6. helyezésük is erről számol be. Mondjuk ezért a "szerény" helyezésért is majd' 1000000 lapot kellett egyenként eladniuk eddig 2001-ben, aminek amúgy a duplájára számítanak az év végére.. (az ASUS és az ECS idáig több mint 7500000 lapot értékesített!)

A továbbiakban is várható a P4-es platform minden eddiginél agresszívebb propagálása, bár az is előfordulhat, hogy a robbanó kereslet hatására egyszerűen nem lesz elég chipset a piacon. Ez mondjuk alapból inkább a kisebb gyártókat viselheti majd meg, hiszen az ő eladásaik messze nem olyan nagyságúak, mint a nagyoké, tehát könnyen lehet, hogy a kevés chipset-ből ők kapják majd a legkevesebbet, ha egyáltalán.. Persze szerencsére vannak alternatív megoldások, amelyekhez a legnagyobb gyártók még nem adták a nevüket, teljesítményadataik szerint azonban bőven versenyképesek (lásd P4X266), eképp lehet rájuk komoly kereslet, ha más piaci régióból kiinduló, akkor is. A lényeg nem változik: lesz vevő mindenre.

Előzmények

Hirdetés