Acer blog: Íme, a kívül-belül megújult Aspire S3 Ultrabook!

Szinte nem győzzük elégszer leírni, hogy az Acer az Aspire S3 Ultrabooknál talált valamit, amivel sikerült elkapni egy olyan fonalat, ami véleményünk szerint egészen pofássá teszi az új termékeiket – és nem csak az Ultrabookokat. Azóta megszületett a különleges (ám nem túl hosszú életű) Aspire S5, a hihetetlenül vékony és egyedi S7, de az M sorozatba tartozó Ultrabookok is szépen muzsikálnak. Most pedig visszakanyarodunk a gyökerekhez, és újból kapunk egy 13,3"-es S3-at, immáron tulajdonképpen a harmadikat. Viszont míg az első és második generáció nem igazán különbözött egymástól (leszámítva a váltást Sandy Bridge platformról Ivy Bridge-re és az USB 3.0 megjelenését), addig az új modell (S3-392) immáron kívül-belül alaposan megújult.


[+]

Belül a negyedik generációs Intel Core i, azaz Haswell processzor dolgozik, kívül pedig az Aspire S7-re jellemző stílusjegyeket felfedezhetjük fel, enyhén vegyítve a korábbi S3-asokéval. Az unibody ház alja jóféle műanyag, a körben futó merevítés, a csuklótámasz, a 180 fokban nyitható fedél kerete és zsanérja pedig alumínium. Maga a fedél egyébként az S7 Gorilla Glass borítását idézi, ám ahogy korábban is megírtuk, inkább egy jól sikerült utánzat, ami többféle színben is kapható lesz. A termék megkapta a meglehetősen hatékony Twin Air hűtést, az ehhez tartozó masszív szellőzőnyílások a gép alján és a hátulján is tetten érhetők. Szintén megörökölte az S7-től az említett zsanérrendszert, ami szinte teljesen kizárja a kijelző remegését, ellenben egy kézzel is könnyen nyitható, zárható. Az örökség része a Dolby Home Theater licenc és a hozzá tartozó hangszórók, amelyek Ultrabookhoz képest egészen hangsúlyos nyílással rendelkeznek a gép hasán.


[+]

A kijelző természetesen a kornak megfelelően érintésre érzékeny és ahogy megszokhattuk, fényes felületű. A koránt sem végleges tesztgépben a HD felbontású (1366x768) TN+film panel volt, ami persze nem tudott újat mutatni, így azt egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy a Full HD-re képes IPS mire lesz képes. Az érintős panel és az új felépítés, mint korábban említettük, némileg növelte a tömeget, de az általunk mért 1610 gramm nem rossz egy 13,3"-es géptől, még ha nem is csúcstartó. Ugyanez igaz a legvastagabb ponton 17,8 mm-es vastagságra is. A hordozhatóságra tehát nincs panasz, de a beviteli részlegen még picit reszelni kell. Az egyébként nem rossz billentyűzet háttérvilágítása lehetne egy-két fokkal erősebb, valamint a koromfekete gombok másodlagos funkcióját jelző sötétkék piktogramok leolvasása sem egyszerű bizonyos megvilágítási körülmények között. Mindenesetre ezen javíthatnak a mérnökök, hiszen a végleges megjelenésig még van idő.


[+]

De ennyit a negatívumokról, minden más tekintetben az S3 szépen teljesít. A tesztgépben lévő Core i3-4010 processzor a 4 GB RAM társaságában lendületesen mozgatja a rendszert, amiben az 500 GB-os HDD mellé társított 24 GB-os Kingston gyártmányú gyorsítótárnak is nagy szerepe van. Emellett a központi egység hűtése is roppant halk, alapjáraton az enyhe szellőt generáló ventilátorok zaja a nullához konvergál és a ház sem melegszik. Ezen tulajdonképpen nem csodálkozunk, hiszen a hűtésnek a dedikált NVIDIA VGA-val ellátott modellel is meg kell birkóznia, ami a mi példányunkban nem volt benne (ugyanis opcionális).


[+]

A ki- és bemenetek terén a legszükségesebbeket kapjuk: 2 darab USB 3.0, 1 darab USB 2.0, HDMI, 3,5 mm-es jack, továbbá egy Acer Converter port, amire a megfelelő kiegészítőkkel több minden köthető (alakítható Ethernet vagy DisplayPort csatolóvá), de tartozékok híján ez utóbbit egyelőre nem tudtuk kipróbálni (ahogyan az Aspire R7-nél sem). A kötelező hozzávalókból nem hiányzik a webkamera, az SD kártyaolvasó és a kétsávos Wi-Fi sem.


[+]

Méréseket egyelőre nem bonyolítottunk le, ugyanis a novemberi megjelenés előtt a hardver még változhat, de az már most látszik, hogy az üzemidő ígéretesen alakulhat, a 8 óra nem elérhetetlen kíméletesebb használat mellett. Tekintettel a gép "bétás" mivoltára a komolyabb értékeléstől eltekintenénk, de már most érződik, hogy az új S3-ban van anyag, van tömege, jó érzés megfogni, érződik, hogy már most nagyon egyben van. Külön dicséret neki, hogy Macbook Airt használó kollégánk is hasonlóan vélekedett az S3-ról. Ha idehaza sikerül majd egy jó árat ráaggatni (az 1000 dolláros kezdőár mellett ez egyelőre kérdéses), akkor szerintünk igen jó vétel lehet majd, pláne, hogy nem csak fehér-ezüst színkombinációban lesz kapható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények