A VIA viszontperli az Intelt

...az Intel szerint a VIA-nak nincs licence a P4-es buszhoz, ezért perelte a céget. A VIA szerint viszont az Intelnek ugyanúgy nincs licence saját processzorához és i845-ös chipsetéhez, ezért ő is beperelte az Intelt!

A dolog mögött persze az ominózus Intel-S3 10 éves keresztlicenc-szerződés áll. Ezt anno az S3 és az Intel kötötte, egymás szabadalmainak szabad felhasználása végett. Az S3-at aztán megvette a VIA, meg SONICBlue lett belőle, csak hogy párat említsünk a változásokból.

Nos, a VIA az S3 bekebelezésére hivatkozva alkotta meg a P4X266-os chipsetet, szerintük ugyanis az S3 megvételével a szerződés is átöröklődik rájuk. Az Intel szerint nem. Ezért perelte is a VIA-t. A slussz poén persze az, hogy az Intel maga is felhasznált több, az S3 birtokában lévő technológiát a P4-es processzor és rendszerbusz kifejlesztéséhez. Tette ezt ugyanarra a szerződésre hivatkozva.

A VIA szerint viszont vagy így, vagy úgy, azaz ha nekik nincs joguk a P4-es rendszerbuszhoz, úgy az Intelnek sem volt joga piacra dobni a P4-es processzort, többek között!

Mókás... :DD

Hogy mi várható? Hát mi más, mint valamiféle bíróságon kívüli megegyezés. Azt is érdemes megfigyelni, hogy az egyes cégek vaskos időt várnak egy per megkezdéséig, holott pontosan tisztában vannak vele, hogy a másik fél szabadalmat sért. Miért? Mert a "lopott" technológiára épülő termék piacradobása után sokkalta nagyobb kárra hivatkozva, és így nagyobb haszon reményében lehet perelni az ellenfelet. Lassan egy hardveres cégnek sem lesz elég a világ legjobb mérnökeit foglalkoztatni, esélye sem lesz a túlélésre, ha nincsenek ugyanilyen jó jogászai...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés