2019. június 18., kedd

Útvonal

Hírek » Adattároló rovat

20 éves az Audio CD

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Cdrinfo.com

Bizony, jópáran még nem is éltünk, amikor az ABBA már a fényes korongról szólt...

Bár sokan augusztus 17-ét tartják az Audio CD szülinapjának, a legelső darabok június közepén jöttek ki. Méghozzá 1982-ben, tehát idén tölti be a 20. életévét az a 12 centis korong, amely ma már ugyanolyan megszokott tartozéka életünknek, mint régen a magnókazetta volt.

A legelső CD-n Chopin művek voltak hallhatóak, míg az első pop CD-t az ABBA jegyezheti, a The Visitors albummal. Az első évben összesen 376000 korongot készített az Universal Music, tehát akkor még nem hittek túlságosan a CD sikerében. Az USA-ban 30000 lejátszót és 800000 zenés CD-t adtak el az első évben.

A Philips eredetileg 11.5 centiméteres átmérővel tervezte a CD-t, amire összesen 60 perc zene fért rá. Mégis mi vette rá a céget, hogy 12 centire és 74 percre változtassa a szabványt? Az eléggé hihető legenda szerint a tervezőmérnökök rájöttek, hogy a nagyon népszerű Beethoven 9. szimfóniája nem férne rá a CD-re, mivel annak legalább 73 perc kell, így módosították a tervet, és a nagy művésznek köszönhetően 74 percet élvezhetünk egy korongon.

Az Audio CD már 20 éves, mindenki képes otthon lejátszani, ma már nagyon sok autó is CD lejátszóval kerül forgalomba, és a zeneipar legnagyobb bevétele is a CD-ből származik. Itt van már az mp3 és az internet, de a natúr Audio CD még bírja egy ideig. Elvégre 20 év tapasztalat áll mögötte! :)

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.