Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Mr.John #8133 üzenetére

    Ismét: az a 20dBm már EIRP, nem szimpla adóteljesítmény! Egy 15dBm adóteljesítményű wifi-eszköz egy 5dBi-s antennával éppen úgy 20dBm EIRP-t ad, mint egy -4dBm teljesítményű AP egy 24dBi nyereségű antennával. A 20dBm-es wifi-teljesítménylimit sem adóteljesítményre van megadva, hanem EIRP-re. A gyakorlatban 0dBi-s (izotrop) antenna nincs, ezért minél nagyobb nyereségű az antenna, annál kisebb adóteljesítményt szabad betáplálni, hogy az EIRP ugyanaz maradjon. A link túloldalán pedig mindig ugyanazt a vételi térerőt fogod látni, ha az adóoldalon az EIRP állandó, mindegy, hogy melyik adóteljesítmény-antennanyereség párosítással. A gyártók nyilván igyekeznek a lehető legtöbbet kihozni az eszközökből úgy, hogy a legális kereteken belül maradjanak.
    Éppen ezért nincs sok értelme annak a kérdésnek, hogy 'milyen antennával van kihasználva' az AP. Attól függ, mi a cél: ha nem szeretnénk szabályt sérteni, akkor lásd a fenti esetek bármelyikét. Ha meg tojunk az egészre, és minél nagyobb EIRP-t szeretnénk, akkor bazinagy adóteljesítmény kell a lehető legnagyobb antennával párosítva. Ennyi a recept. Mivel a wifi esetén minden eszköz adó és vevő is egyben, egy nagynyereségű antennának vételkor is jelentősége van, hiszen egy pl. 24dBi-s antenna épp 20dB-lel nagyobb jelet ad (vagyis 100-szor akkora vételi teljesítményt szolgáltat) ugyanolyan körülmények között, mint egy 4dBi nyereségű példány.
    Szépek ezek a decibelek meg dBm-ek, de mint írtam, az antenna kiválasztására nincs általános megoldás. Törekedni kell a tiszta rálátásra, ha az megvan, párszáz méterre szokásosan kisebb nyereségű (akár 10dBi körüli-alatti) antennákat használva is jó link alakítható ki. A laptopok beépített wifi-kliense és hozzátartozó antennája csak rövid hatótávú összeköttetésekre jó, egy önálló beépített antennás AP-hez hasonlóan. Én konnektáltam már notebook-kal >5km-re lévő AP-re is, de utóbbin elég rendes antenna volt, kivételesen jó telepítési hellyel és tiszta rálátással. Ebből viszont hétköznapi, általános esetre nézve semmilyen következtetést nem lehet levonni, vagyis nem állítható, hogy márpedig az a noti mindig kilométeres távra tud csatlakozni..

Új hozzászólás Aktív témák