Hirdetés

Tévébe épített médialejátszó

Hirdetés

2008 táján jelentek meg az első olyan tévék, amelyek USB csatlakozóval és integrált médialejátszóval rendelkeztek, azóta pedig ez már általános gyakorlattá vált. A felhasználónak csak csatlakoztatnia kell USB-n egy pendrive-ot vagy a külső merevlemezt, a készülék pedig minden egyéb periféria bevetése nélkül képes az azon található képek és videók megjelenítésére, illetve zenék lejátszására. Legalábbis is ezt ígérik a gyártók. A valóság az, hogy ugyan tényleg módot adnak erre, de csak néhány, típustól függően több-kevesebb támogatott formátum esetében.

Zenéknél szinte csak az MP3 jöhet szóba, még a WMA is ritkaság, fotóknál pedig leginkább a JPG, de azért arra is akad példa, hogy egy készülék támogatja BMP vagy PNG kiterjesztésű fotók kezelését. Az audiovizuális tartalmak esetén már jóval nagyobb a szórás. Akadnak olyan gyártók, amelyek modelljei képesek az ebben a táblázatban található összes fájl problémamentes lejátszására, ám nem ez az általános. A legtöbb esetében be kell érni ennek töredékével, aminek elsősorban az az oka, hogy a cégek így harcolnak a kalózkodás ellen. Továbbá így győzködhetik a felhasználókat arról, hogy vegyenek nagyobb tudású, sokszor Blu-ray lemezek kezelésére is képes külső médiaialejátszót.
Aki tehát pendrive-on, külső merevlemezen található filmeket szeretne egyszerűen és gyorsan megnézni, mindenféle egyéb eszköz bevetése nélkül, az mindenképpen nézzen utána, hogy a kiválasztott készülék pontosan milyen formátumokat támogat, és ne elégedjen meg azzal a lózunggal, hogy a készülék képes a filmek lejátszására, mert lehet, hogy később csalódni fog.

Hirdetés