RISC és CISC processzortervezési filozófia

RISC – Reduced Instruction Set Computer

A RISC (csökkentett utasításkészletű számítógép) processzorok egyszerű, az összetett instrukciókat mellőző, tehát gyorsan végrehajtható utasításkészletre alapoznak; ehhez igazodik egyszerűnek mondható felépítésük. A rendszer célja az erőforrás ésszerű kihasználása, fix hosszúságú utasításszavakkal, és korlátozott számú címzési móddal. Az egyszerűbb kialakítás következtében több általános célú regiszter, vagy nagyobb méretű gyorstár elhelyezésére van lehetőség. A legismertebb RISC tervezési filozófiával készülő processzorok manapság az ARM termékei, de például a Sun UltraSPARC is ide sorolható.

CISC – Complex Instruction Set Computer

A CISC (összetett utasításkészletű számítógép) processzorok utasításkészlete rendkívül sok (akár több száz) utasítást tartalmaz, köztük sok speciális, összetettebb instrukciót is. Több bonyolult címzési mód lehetséges, ami változó hosszúságú utasítás szavakat eredményez, továbbá a gyakori, memóriát használó utasítások (load, store) végrehajtása is lassú, és viszonylag kevés általános célú regisztert tartalmaznak a processzorok. A rendszer rendkívül erőforrás-pazarló, illetve nagy probléma még, hogy az összetett utasításokat is ritkán használják. Mindenképp pozitívum azonban, hogy egyszerű gépi szinten programozni. Manapság már senki sem használ tisztán CISC processzort, de a régi 386-os lapkák ide sorolhatók.

A mai CISC elven működő processzorok, többnyire RISC magot használnak a feldolgozásnál, így a legegyszerűbb és egyben leggyakoribb utasításokat egyetlen adatútciklus alatt is végrehajtják, míg a bonyolult instrukciókat a CISC elvnek megfelelően értelmezik. A modernebb x86-os AMD64-es Intel és AMD processzorok így működnek.

Természetesen általánosan lehetséges, hogy egy RISC processzor pár CISC-re jellemző tulajdonsággal rendelkezik, és ez előfordulhat fordítva is, így a fenti definíciók nincsenek kőbe vésve.

Hirdetés