NAS – Network Attached Storage

A NAS a Nework Attached Storage kifejezés rövidítése, mely magyarul hálózati adattárat jelent, és egészen jól leírja az eszközt, amit NAS-nak neveznek. A hálózatra kapcsolt adattár, jellemzően merevlemez, előnye a számítógépre közvetlenül kapcsolódóval szemben, hogy a többi hálózatra kapcsolt eszköz (számítógépek, médialejátszók, okostelefonok, stb.) is könnyen elérhetik tartalmát.

ZyXEL NSA325 NAS felhasználási lehetőségei
ZyXEL NSA325 NAS felhasználási lehetőségei

Rendszerint célhardver látja el a NAS feladatkört, lényegében egy merevlemezzel (vagy merevlemezekkel) felszerelt SoC, amin speciális, többnyire Linux alapú rendszer fut, de bármilyen PC-ből csinálhatunk NAS-t. A házi felhasználásra szánt NAS-ok rendszerint egy, kettő vagy négy merevlemezt fogadnak, utóbbiakat a nagyobb adatbiztonság érdekében RAID tömbbe tudják rendezni. Gyakori kiegészítő a NAS-okon az USB csatlakozó: az ehhez csatlakoztatott eszköz tartalmát egy gombnyomással le tudják menteni, de az adatmozgatás fordított irányba is megoldható, továbbá a nyomtató kiszolgáló (hálózaton megosztott nyomtató) megvalósítása sem ritka.

Netgear NAS-ok
Netgear NAS-ok

Szoftveres téren a NAS-ok a routerekhez hasonlóan konfigurálhatóak, de erősebb hardverükön sok extra alkalmazás futhat. Rendszerint ellátják őket P2P (torrent, eMule, stb.) FTP, DLNA és iTunes kiszolgálóval, részletesen konfigurálható adatarchiváló szolgáltatással, az utóbbi időben pedig a tartalmuk interneten keresztüli elérése jött divatba, amit okostelefonos/tabletes alkalmazások is segítenek.

D-Link NAS kezelőfelülete
D-Link NAS kezelőfelülete

Néhány NAS tesztünk:

Hirdetés