Hirdetés

Hot swap (SATA, USB)

A hot swap lényege, hogy egyes eszközöket (háttértárolókat, PCIe kártyákat, stb.) a számítógép bekapcsolt állapotában az operációs rendszer működése közben el lehet távolítani, illetve be lehet helyezni a gépbe. A technológia a csatolótól több oldalról is igényel támogatást, hisz az adott interfész mellett az operációs rendszernek is támogatni kell a menet közbeni csatlakoztatást, illetve eltávolítást.

Hirdetés

A SATA szabvány natívan támogatja a hot swap-et, így már csak az alaplap gyártójától, illetve az operációs rendszertől függenek a továbbiak. Első körben a SATA vezérlő módját szükséges AHCI-re állítani, majd alaplaptól függően az egyes SATA csatornákon engedélyezni kell a hot swap/hot plug opciót. A Windows operációs rendszerek oldaláról legalább Windows Vista javasolt, de minél újabb verzióval rendelkezünk, annál valószínűbb, hogy később nem ütközünk váratlan akadályokba. Amennyiben mindent jól csináltunk, akkor a jobb alsó sarokban található értesítési területen megjelenő ikon alatt a merevlemez is eltávolíthatóvá válik.

Talán kézenfekvő, de az operációs rendszer meghajtóját nem tudjuk eltávolítani, bár a rendszer felajánlja ennek lehetőséget is.

USB esetében gyakorlatilag csak az operációs rendszeren áll vagy bukik a siker, hisz a technológia jellegéből adódóan a kezdetektől támogatja a működése közbeni csatlakoztatást és eltávolítást. Egy Windows XP mellett már gond nélkül ki tudjuk használni ezt a lehetőséget. A rendszer alapvetően a gyors eltávolításra van hangolva, azaz nem muszáj a fent említett leválasztási procedúrát használnunk.

Természetesen dönthetünk úgy, hogy a HDD-k illetve SSD-k esetében alapértelmezetten aktív írási gyorsítótárat engedélyezzük az USB-s eszközünknél is, de ebben az esetben, az adatvesztés elkerülése érdekében már erősen javasolt a biztonságos eltávolítás opció alkalmazása.

Hirdetés