HD DVD és a formátumok háborúja

A kétezres évek elején már világosan látszott, hogy a nagy felbontású audiovizuális tartalmakhoz a DVD lemezek 4,7, illetve 8,5 GB-os tárolókapacitása nem lesz elég. Szükség volt egy új technológiára épülő adathordozóra, amellyel kiküszöbölhető ez a probléma. Két lehetséges eljárás versengett a DVD szabvány nyugdíjba küldőjének megtisztelő címéért: a Blu-ray és a HD DVD.

Toshiba HD-A3 HD DVD lejátszó
Toshiba HD-A3 HD DVD lejátszó

Ez utóbbi társaság élére a Toshiba állt, mint fő fejlesztő, és olyan cégek sorakoztak fel mögé, mint a NEC, a Sanyo, a Microsoft, a HP, az Intel, valamint olyan filmstúdiók, mint a Paramount, a Universal vagy a Warner Bros. A HD DVD lemezeinek fizikai mérete megegyezett a hagyományos CD lemezekével, viszont az eljárás során az általánosan használt 650 nanométer hullámhosszú vörös lézer helyett a 405 nanométer hullámhosszú ibolyakék lézert használták, amelynek köszönhetően egy korongra a korábbinál jóval több adatot lehetett felégetni. Egészen pontosan 15, 30 (kétrétegű vagy kétoldalú), 51 (háromrétegű) és 60 (kétrétegű és kétoldalú) GB tárolókapacitású verziók készültek.

2006-ig minden pompásan haladt, például a Microsoft bejelentette, hogy az Xbox 360 elnevezésű következő generációs konzoljába is HD-DVD meghajtókat építenek, a Toshiba pedig piacra dobta első asztali HD DVD lejátszóját 935 dolláros áron. Ennek forgalmazását később az USA-ban is megkezdték, és az ára az elkövetkező hónapokban meredeken csökkenni kezdett. A helyzet tehát rózsásnak tűnt, bár az is igaz, hogy közben a Sony által vezetett Blu-ray konzorcium sem tétlenkedett, így az erőviszonyok kiegyenlítődtek. Ezen a ponton "A formátumháború" megtorpant, elsősorban azért, mert a felhasználók jó része kivárt, amíg el nem dől a csata, nehogy rossz szabvány mellett tegye le a voksát, hogy aztán ott álljon egy használhatatlan ketyerével. A kialakult szituáció senkinek sem kedvezett, aztán 2008 elején a Warner robbantotta a bombát azzal, hogy átállt a Sonyhoz, és a vállalatot később több cég követte. Ezután alig egy hónap telt el csak, mikor február 18-án a Toshiba hivatalosan is bejelentette, hogy nem foglalkozik tovább a szabvánnyal és a szabványhoz tartozó eszközök gyártásával, fejlesztésével. A HD DVD így elbukott, a háború pedig a Blu-ray diadalával véget ért.

Hirdetés