ARM Cortex-A9

Az ARM Cortex-A9 a mai okostelefonokban és tabletekben elterjedt processzormag, ARMv7 utasításarchitektúrát (ISA) használ és az ARM saját fejlesztése. Felépítését tekintve 1-4 központi magot tartalmazhat (több mag esetén Cortex-A9 MP-nek hívják), illetve opcionálisan beépíthetik melléjük a multimédiás állományok lejátszását segítő NEON egységet. Órajelben nagyjából 2 GHz a maximum, de a kedvezőbb fogyasztás végett ezt rendszerint alacsonyabbra veszik. A központi egység dekódolója két utasítás szélességű (dual-issue), futószalagja 8-11 lépcső hosszúságú, továbbá támogatja a soron kívüli (out of order) végrehajtást.

Minden maghoz 16-64 kB adat és 16-64 kB utasítás gyorsítótár tartozhat, de általánosan a 32 kB jellemző. A magok közt megosztott másodszintű gyorsítótár akár 8 MB is lehet, de a gyártók rendszerint nem mennek 1-2 MB fölé, mert a nagyobb L2 gyorsítótár nagyobb és drágább processzort eredményezne. A Cortex-A9 magok jellemzően 40 nm-es gyártástechnológiával készülnek, 1 GHz-es órajelen két maggal az ARM állítása szerint 0,5-0,6 wattot fogyaszt, 2 GHz-en viszont közelíti a 2 wattot.

A jelenlegi okostelefonokba és tabletekbe szánt SoC-ok közül az Apple A5 és A5X, NVIDIA Tegra 2 és Tegra 3, Samsung Exynos 4, Texas Instruments OMAP4 illetve a kínai Amlogic, illetve Rockchip fejlettebb termékei használnak Cortex-A9 processzormagokat. Bővebb információkkal elérhető egy részletes, angol nyelvű Cortex-A9 bemutató.

Hirdetés