Hirdetés

A digitális műsorszórás

Hirdetés

A tévézés világában egyre fontosabb szerepet játszik a digitális műsorszórás, amely alapvetően változtatja meg a televíziózásról kialakult képet. E rendszer kiépítése érdekében hozták létre a DVB néven ismertté vált, páneurópai platformot 1993-ban, amelynek feladata, hogy koordinálja a szabványos digitális televíziós sugárzás összehangolt bevezetését a különböző országokban.

WayteQ set-top-box
WayteQ set-top-box

A szervezet ajánlásai alapján dolgozták ki többek között a DVB-T szabványt, amely a földfelszíni digiális műsorszórásra vonatkozik a VHF-UHF sávban. A földfelszíni digitális sugárzás – megoldásainak köszönhetően – elméletileg nagyobb műsorválasztékot, a korábbinál jobb minőséget és megbízható vételt biztosít a nézők számára. Emellett egy olyan "jövőbiztos" rendszert is jelent, amely új piaci és üzleti lehetőségek megteremtésére adhat módot, hiszen általános bevezetése frekvenciák felszabadítását teszi lehetővé új szolgáltatások számára.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság 2008 tavaszán írt ki pályázatot öt földfelszíni digitális televízió- és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére, és mindkét pályázatot az Antenna Hungária nyerte meg.

Az Antenna Hungária 1999 óta MPEG-2 tömörítési eljárással folytatta a földfelszíni digitális televíziós kísérleteit, ám pályázatában az MPEG-4-es kódolást (ISO/IEC 14496-10 MPEG-4 AVC vagy ITU-T H.264) választotta, mivel a hatóság a tenderkiírásban egyértelműen ezt a korszerűbb, hatékonyabb technológiát támogatta, és ezáltal multiplexenként akár 8-12 SD csatorna (vagy 3 HD csatorna) átvitele lehetséges.

Jelenleg két különböző műsorcsomag érhető el az Antenna Hungária kínálatában. A nézőknek a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatás vételéhez szélessávú, az UHF frekvenciatartomány és a 21-69-es csatornák vételére alkalmas tetőantenna szükséges, ezen túlmenően egy DVB-T MPEG-4-es dekóderre (set-top-box) vagy integrált televíziókészülékre van szükség beépített DVB-T MPEG-4 HD tunerrel. A megfelelő műszaki beállítások mellett a MinDig TV Extra szolgáltatás vételéhez egy Conax-kártya fogadására képes DVB-T MPEG-4 dekóderre vagy DVB-T MPEG-4 tunert tartalmazó integrált televíziókészülék esetén CI-modulra van szükség.

Hirdetés