Hirdetés

Corsair, Hama, Transcend USB 3.0-s pendrive-ok

Hirdetés

Survivor, Voyager, Probo és JetFlash 780

Újabb adag gyors pendrive bemutatójával jelentkezünk. Ezúttal a Corsair két modellje, a Survivor és a Voyager, a Hama Probo és a Transcend JetFlash 780 került terítékre – meglátjuk, melyik tudja tényleg kamatoztatni a gyors USB 3.0 csatlakozó adta sebességet. Sem a Corsair Survivor, sem a Voyager nem számít új modellnek, mindkettő létezik már jó ideje USB 2.0 aljzattal, ezáltal legfeljebb 30 MB/s körüli sebességgel, mindkettőt próbáltuk már korábban.

A Survivor nevéhez illően túlélő, henger alakú burkolata repülőgépipari követelményeknek megfelelő alumíniumból készült, amibe jól szigetelő gyűrűt beiktatva csavarták bele a tárat rejtő részt, hogy 200 méteres mélységig vízálló legyen. Az egészet kívülről ellátták két vaskos gumigyűrűvel is, így téve teljessé a védelmet ütések ellen. Bár szerényebb védelemmel bír, a hétköznapi használat során felmerülő megrázkódtatásoknak a Corsair Voyager is szépen ellenáll. Kupakja és teljes borítása rugalmas gumiból készült, ami ütésálló, és jórészt a víz bejutását is meggátolja.

A Hama Probo fantázianevű modellje nem annyira marcona, mint a Corsairek, cserébe tud egy ügyes trükköt. Nem különálló, elveszíthető, eltörhető kupakja van, hanem a burkolatába integrálták. A csúszkás mechanizmusban szerencsére teljes értékű fém csatlakozó van, nem pedig gyengébb, műanyag vázas, mint sok más kicsúsztatós modellnek.

Mai mezőnyünkben a Transcend JetFlash 780-as modellje képviseli az egyszerűséget. Sima, műanyagburkolatú, kupakos, így a fém csatlakozót védő kalap élete a feledékenyebb felhasználóknál hetekben vagy akár csak napokban mérhető. Szerencsére kellemesen vékonyra szabták a JetFlash 780 házát, így nem fogja majd blokkolni a szomszédos USB csatlakozókat. Szerintünk sokkal jobban mutatna, ha a sötét, domború mintás oldalakat krómhatású helyett matt műanyag, vagy akár fém keretezné.

Próba

Mint többi USB 3.0-s eszközünket, a mai adag pendrive-ot is Core 2 Duo alapú rendszerben, egy PCI Express x1 buszra ültetett, NEC vezérlős USB 3.0 kártyával próbáltuk ki Windows 7 Ultimate operációs rendszer alatt. Minden modellből igyekeztünk 16 GB-osat beszerezni, a Hama esetében viszont csak 8 GB-ost kaptunk, így az némi hátrányban lehet, mert rendszerint a nagyobb kapacitású pendrive-ok gyorsabbak kisebb társaiknál.

Olvasásban a Transcend versenyzője remekelt, csak a komoly, SSD-alapokra építő Verbatim External SSD, vagy a hozzá hasonló Kingston DataTraveler HyperX 3.0 tudta megelőzni. Még pici, 4 kB-os állományoknál is túllépte az USB 2.0 rendszerint 30 MB/s körüli határát, nagyobb fájlokkal fergeteges, 130 MB/s fölötti tempót mértünk. A két Corsair megközelítőleg ugyanazon a szinten futott, alig több mint a felét teljesítették a Transcendnek, a Hama pedig még lassabbnak bizonyult.

Rendszerint nem is az olvasás, hanem az írás szokott problémát jelenteni az USB 3.0-s pendrive-oknak. A kis adattárak nem kapnak olyan komoly vezérlőt, mint az SSD-k, így nem ritka, hogy az USB 2.0 sebességtartományából sem tudnak kilépni, ha adatrögzítésre kerül a sor. Bizony, a Transcendet kivéve, most sem volt ez másképp. Igaz, most már JetFlash sem annyival ment 30 MB/s fölé, mint olvasásnál, de már a 32 kB-os állományokkal is 40 MB/s körüli tempót tudott, ezzel újfent ráduplázva mai konkurenseire. Természetesen az SSD-alapú tárak jobbak írásban, ezt a Verbatim External SSD is megmutatta. Viszont a másik Verbatim összehasonlítási alap, a Stor'n'Go pendrive csak nagy állományokkal tudta lekörözni a Transcendet, 32 kB-on alaposan lemaradt.

Késleltetésben a Corsairek voltak a nyerők, bár ez a paraméter egy külső adattárnál nem annyira lényeges. Az viszont érdekes lehet, hogy hogyan van formázva egy tár. Sokan állítják, hogy a gyári FAT32 helyett érdemes 4 kB-os blokkmérettel NTFS-re formázni a pendrive-okat. Amikor szintetikus mérésekkel próbáltuk ezt igazolni, akkor nem sokra jutottunk, egyik tesztalanyunknál sem tapasztaltunk látványos gyorsulást, sőt a Voyager maximális olvasási sebessége még jelentősen csökkent is. Amikor viszont stoppert vettünk kézbe és egy 400 MB-os állomány másolási idejét mértük meg, érdekes dolgok történtek. A gyári FAT32-n meg sem tudtuk közelíteni a szintetikus mérések eredményeit, 5-10 MB/s-os tartományban tudtuk írni a pendrive-okat, igaz, az olvasással nem volt gond. Amikor NTFS-re formáztuk tesztalanyainkat, akkor viszont az írási tempó hirtelen a három-négyszeresére ugrott, úgyhogy érdemes otthon is kipróbálni ezt a trükköt, akár még a régebbi, USB 2.0-s tárakkal is.

Értékelés

Mielőtt értékelnénk a Corsair Survivort, és még inkább a Voyagert, egy kellemetlen jelenségre hívnánk fel olvasóink figyelmét. A Corsair saját fórumán rengeteg hibajelentés olvasható, melyek egyszer csak minden külső jel nélküli meghibásodásról beszélnek az USB 3.0-s Voyagerek kapcsán. Úgy tűnik, valamiféle sorozathibáról lehet szó, ugyanakkor hivatalos nyilatkozatot nem találtuk ezzel kapcsolatban a gyártótól, ezért mi óvakodnánk az USB 3.0 Voyagerektől, még annak ellenére is, hogy egészen jó áron kaphatóak, a 8, 16, illetve 32 GB-os változatokat 5000, 7000, illetve 12 000 forint körül mérik.

A Corsair Survivor szinte hajszálra ugyanúgy teljesített, mint a Voyager, ezért azt feltételezzük, hogy nála is jelentkezhet a rejtélyes hiba. Ezt igazolni nem tudjuk, nálunk néhány napnyi intenzív használatot túléltek a Corsairek, viszont cáfolatát sem láttuk sehol, ezért óvatosak maradunk a termék ajánlásával. Brutális védelmét tekintve ára (8 GB kb. 7500 forint, 16 GB kb. 12 000 forint) szerintünk nem vészes, viszont meglehetősen nagy és széles darab.

A Hama Probo USB 2.0 csatlakozóval egy nagyon jó kis pendrive lehetne, de USB 3.0-s konkurensei mögött lemaradt. Lehet, hogy ez kisebb tárkapacitása, kevesebb felhasznált memóriacsatornája miatt volt, kár, hogy nem kaptunk belőle 16 GB-ost. Integrált kupakos kialakítása ügyes, vételára (8 GB kb. 6000 Ft, 16 GB kb. 12 000 forint, 32 GB kb. 19 000 forint) viszont lehetne egy kicsit alacsonyabb.

Mai tesztünk legjobban alakító résztvevője a Transcend Jet Flash 780, ami sok esetben szinte állva hagyta a Hamát, mégis olcsóbb nála. 8 GB-os változatát 5000 forintért mérik, de a váratlanul fürge 16 GB-os 9000 forintja még kellemesebb. Kár ugyan, hogy a nagyszerű tempóhoz egy elég átlagos – de legalább vékony – külső tartozik, simán fizetnénk érte egy-két ezressel többet, ha valami mutatós fémet, vagy integrált kupakos gúnyát húznának rá. Mindenesetre így is jár neki az ajánlott cím. Egyelőre a különösen szót nem csapjuk elé, mert van még a tarsolyunkban pár érdekes, USB 3.0-s pendrive...

Frissítés: mivel következő tesztünkben az Adata, Kingston és Mach Extreme konkurensek is alulmaradtak a JetFlash 780-nal szemben, ezért a korábbi ajánlott címét különösen ajánlottra módosítjuk.


Transcend JetFlash 780 pendrive

rudi

A Corsair termékeket az Expert Zrt., a Hama Probót a Hama hazai képviselete, a Transcend JetFlash 780-at a Transcend bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés