Hirdetés

Tápegységek az OCZ-től

Hasonló külső

A mai, reklámoktól és egyéb, vásárlási kedvet ébresztő trükköktől hemzsegő világban egy-egy jól bejáratott márkanév többet ér, mint egy nagyszerű, de ismeretlen termék. Tudják ezt nagyon jól az OCZ-nél is, melyet elsősorban tuningos memóriamoduljairól ismerünk, de forgalmaz flash-alapú tárolóeszközöket, processzorhűtőket és tápegységeket is. Szándékosan a „forgalmaz” szót használtuk a „gyárt” helyett, ugyanis a termékei többségét legfeljebb tervezi, de a gyártást OEM partnerekre bízza. Nincs ezzel semmi baj, hiszen egy memóriamodulok finomhangolásával foglalkozó vállalat nem valószínű, hogy jobban ért a tápgyártáshoz, mint azok a cégek, melyek több évtizede készítenek számítógépes áramforrásokat. Tehát a hangzatos nevű OCZ tápjainál is az a fő kérdés, ami a Corsairnél vagy a Mushkinnál, hogy vajon melyik OEM-től származnak.

Külsőre a nálunk járt GameXstream és StealthXstream szinte azonos. Mindkettő normál ATX méretű, tetejükön fekete rács alatt 120 mm-es ventilátor dolgozik, igaz, a Gamernél világos, a Stealthnél fekete színű. Kábelezésük is különbözik valamelyest, de lényegében mindkét modellnél sok fekete harisnyába bújtatott zsinórt kapunk. Közös még a kék főkapcsolójuk, melyről a Stealth ventilátorát látva a tapasztaltabbak már biztosan sejtik, hogy az OCZ kinél vásárolt. Érdekes, hogy a specifikációs tábla feliratán kívül semmilyen látványelem nem hirdeti az OCZ nevet, a hangzatos GameXstream és StealthXstream kifejezések pedig egyáltalán nem szerepelnek a tápegységeken.

Két tesztpéldányunk közül kábelben a 700 wattos GameXstream állt jobban. 24 és 4+4 tűs alaplapi csatlakozói is 55 cm-es vezetéken lógtak, akárcsak a hat-, illetve nyolctűs PCI Express VGA-kat ellátók. Emellett szereltek rá még két 110 cm-es köteget, melyen 50, 70 és 90 cm-nél négytűs perifériákhoz való, végén pedig floppys konnektor van. Az utolsó két 90 cm-es vezetéken három-három SATA csatlakozó volt.

Sokkal rövidebb, csupán 40 centiméteres a 600 wattos StealthXstream huszonnégyes és 4+4-es, alaplapra kötendő kábele. Ez alulra helyezett tápos házakban jó eséllyel kevésnek bizonyulhat. Ugyanilyen rövid, ráadásul csak az utolsó 10 centiméteren ágazik el a nyolc- és hattűs PCI Express VGA-s köteg. Szintén 40 centiméternél található a további három ág első konnektora. Az egyiken három négytűs van, a másikon két négytűs és egy floppy, a harmadikon pedig három SATA. A mai 600 wattos tápok körében ez nem számít valami sokak, de nem mindenki építkezik óriási házba, használ fél tucat merevlemezt, több VGA-t és optikai meghajtót.

Hirdetés

A két OCZ tápegység adatlapjára pillantva valószínűleg újabb embereknek ugrik be az OEM neve. Árulkodó lehet a négy darab, egyenként legfeljebb 18 amperrel terhelhető részre bontott 12 voltos ág, valamint ezek kiosztásának listája a bal alsó sarokban.

A két modell csak a három fő feszültségi ág közös maximumában különbözik. Csak a 700 wattos adatlapjára írták rá kis betűkkel, hogy 12 volton legfeljebb 50 ampert (tehát 600 wattot) bír.

Hasonló belső

Belül a két 120 mm-es ventilátor típusa is utal a beszállítóra. A Gamernek 0,45 amperes, tápegységes viszonylatban is elég erős (és várhatólag nem túl halk) a lapátkereke, a Stealth viszont kellemesebb, 0,3 amperes Yate Loon modellt kapott, amely minden bizonnyal halkabb lesz, feltéve, hogy jó a szabályozása.

A belsőre pillantva, ha másról nem, akkor a gyanúsan vékony hűtőbordákról fel lehet ismerni, hogy az FSP termékeiről van szó. Egészen pontosan az Epsilonok ikertestvére mai két OCZ tesztalanyunk. Ezt az FSP700 elnevezésű, aktív PFC áramkörös felépítést nagyjából két éve tervezték, azzal a céllal, hogy átlagosan 80% fölötti hazásfokot produkáljon akár ezer watthoz közeli teljesítménynél is.

Az OCZ-k nyomtatott áramkörén az FSP700-80GLC név mögött zárójelben a „new” (új) szócska is szerepel, minden bizonnyal néhány módosítást hajtottak rajta végre az eredetihez képest.

Csupán néhány különbséget fedeztünk fel a 700 wattos GameXstream és 600 wattos StelathXstream között. Az egyik az eltérő márkájú bemeneti oldali kondenzátor, amely a játékos hétszázas esetében nagyobb teljesítményű, de csak 85 fokra hitelesített CapXon volt, míg a hatszázas lopakodóban 105 fokos OST terméket találtunk.

A GamerXstream kimeneti oldalán – ahol egyébként a StealthXtreamhez hasonlóan 85 fokos CapXon kondenzátorok dolgoznak – egy érdekes apróságot fedeztünk fel. A mai, modern tápoknál gyakran előfordul, hogy túl kicsi terhelésű konfigurációval egyszerűen nem hajlandóak elindulni, mert beépített védelmük hibás működést jelez. A legegyszerűbb kiküszöbölése ennek a problémának egy terhelő ellenállás behelyezése, mely némi extra fogyasztás és hő produkálásáért cserébe stabilizálja a startot.


A GameXstream 700 W-nek van...

Elegánsabb a GameXstream 700-ban, a sárga vezetékek fölött látható kis fekete pakk, melyben egy kondenzátor és némi elektronika rejtőzik. Ezek csak induláskor produkálják azt az extra fogyasztást, amelyre különösen kis étvágyú konfigurációknál szükség van a sikeres starthoz. A későbbiekben ez az elektronika már nem fogyaszt úgy, mint az egyszerűbb ellenállás, tehát nem rontja a táp hatásfokát.


...a StealthXstream 600-nak viszont nem látszik a startot segítő áramköre

Tesztelés, értékelés

Tisztáztuk tehát, hogy az OCZ extrémei FSP Epsilon klónok, ennek megfelelően egészen jó, bár ma már az abszolút elit mögött egy icipicit lemaradó teljesítményre lehet tőlük számítani. Nagy kérdés, hogy eltérő ventilátorral milyen lesz a hangjuk. A 700-as Protechnic Electric lapátosa átlagos, nem éppen halk darab, de a 600-as Yate Loonja akár nagyon jó is lehet. Összehasonlítási alapnak a Cooler Master új Silent Pro moduláris tápegységét használtuk, mely lecsatlakoztatható kábeleitől eltekintve a két OCZ közül inkább a halk StealthXstream ellenfele. A teszteléshez tuningolt Core 2 Extreme CPU-ra és három AMD RV670-es GPU-ra alapozó rendszert állítottunk össze:

 • Intel Core 2 Extreme QX9650 @ 3,33 GHz
 • Asus P5E3 Deluxe alaplap
 • 2 x 1024 MB Samsung DDR3-1333 RAM
 • AMD Radeon HD 3870
 • AMD Radeon HD 3870 X2
 • 400 GB-os Samsung SATA merevlemez
 • Asus DWR-0804P optikai meghajtó
 • Casetek CK-1020 ház két ventilátorral

Tesztgépünknél nyugalmi állapotban 155, illetve 156 wattot mutatott a fogyasztásmérő az OCZ-knél, a Cooler Master pedig nem egészen 4 százalékkal volt előttük. Ebből az következik, hogy a tápegységek hatásfoka 80% körül mozog, tehát a négy CPU- és három GPU-magos rendszer nyugalomban beéri kevesebb mint 130 wattal. Hangban ekkor jól hallhatóan a Cooler Master volt a legjobb. Őt a StealthXstream követte egy icipici ciripeléssel, a GameXstream lapátkereke viszont erős ventilátorokhoz illően kellemetlenül morgott. Hasonlóan viselkedtek anno az FSP Epsilon tápjai is.


Termék megnevezéseOCZ GameXstream 700WOCZ StealthXstream 600WCooler Master Silent Pro M600
Névleges teljesítmény700 W600 W600 W
PFC típusaaktívaktívaktív
Fogyasztás csatlakoztatva0 W0 W0 W
Fogyasztás készenléti állapotban17 W17 W26 W
Fogyasztás nyugalmi állapotban156 W155 W150 W
Fogyasztás terhelve455 W460 W435 W

Játék közben már alaposan megjött a számítógép étvágya. A konnektoros fogyasztásmérő az OCZ-knél 450 wattnál magasabb, míg a Cooler Masternél ennél alacsonyabb értéket mutatott. Itt az átöltöztetett FSP-k hátránya 5% körüli volt, hatásfokuk 80% környékére tehető, vagyis izmos tesztgépünk fogyasztása bőven 400 watt alatt maradt. Megjött a hangja is az OCZ-knek. A 700 wattos játékos kifejezetten zajos lett, emlékeink szerint az Epsilonok nem zajongtak ennyire. Jobban viselkedett a Yate Loon ventilátoros, 600-as StealthXstream, de a Cooler Master Silent Pro halkságát nem tudta megközelíteni, inkább átlagosnak nevezhető ebből a szempontból.


Termék megnevezéseOCZ GameXstream 700WOCZ StealthXstream 600W
3,3 V3,32 – 3,35 V3,33 – 3,36 V
5 V4,98 – 5,15 V5,00 – 5,10 V
12 V12,2 – 12,0 V12,3 – 12,1 V

Megvizsgáltuk az OCZ tápegységek feszültségeinek stabilitását is. Nem meglepő, hogy az azonos alomból származó elektronikák hasonló jelleget mutatnak. Mindketten stabilan, a specifikálthoz nagyon közel tartották a 3,3 voltot, 5 voltjuk a terheléstől függetlenül ingadozott egy picit, 12 voltjuk pedig a terhelés növekedésével közeledett a kerek 12-es értékhez.

Értékelés

Ma ismét egy olyan, nagyon komoly teljesítményű konfigurációt állítottunk össze, amely tesztelt tápjainkat még csúcsterhelésnél is kevesebb mint 60–70 százalékban tudta csak kihajtani. Persze vannak olyan extrém esetek, melyekben szükség lehet egy 6–700 wattos vagy akár nagyobb tápegység tudására is, de ezekkel – a profi munkaállomásoktól eltekintve – csak a legelvetemültebb tuningosok szűk rétege találkozik. Ők valószínűleg előnyben részesítik majd azokat az áramforrásokat, melyeknek nem választották szét 12 voltos águkat több részre, így a nagy VGA-k és CPU-k rántásait is elbírja a védelmük. Ilyen esetekben az FSP-alapú OCZ-k gondban lehetnek. Hang tekintetén sem tudják kiszolgálni a legigényesebbeket, jó pár hasonló teljesítményű, de csendesebben járó modell van a piacon. Emellett a StealthXstream 40 centiméteres alaplapos kábelei az alulra szerelt tápos házakban gondot okozhatnak.

Akkor mégis kinek való az OCZ GameXstream és SealthXstream tápsorozata? Szerintünk azoknak, akik jó minőségű, de semmi különös extrával sem megdrágított, izmos tápegységet szeretnének. 600 wattos teljesítményével és elfogadható hangú ventilátorával nekünk jobban tetszett a 16 000 forintos StealthXstream, mint a 700 wattos és jóval hangosabb, 23 000 forintos GameXstream, igaz, még ez a modell is olcsóbb, mint az FSP (Epsilon) eredeti. Az OCZ tápok tuti befutója viszont a még mindig elég erős, valószínűleg hangban is elfogadható, 12 000 forint alatt megkapható 500 wattos StealthXstream lehet.


OCZ StealthXstream 600W

rudi

Az OCZ tápegységeket az Expert Computer Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • OCZ

Azóta történt

 • Mode Com tápok minden szinten

  Két kisebb, passzív PFC-s és két nagyobb, moduláris csúcsmodellt próbáltunk ki a Mode Com tápkínálatából.

 • FSP Epsilon 80 Plus

  Kipróbáltuk az FSP felsőkategóriás tápjának új, gazdaságosabb sorozatát.

 • Optimális Corsair táp

  400 wattos, magas hatásfokú, jó minőségű, aktív PFC-s, sok csatlakozóval felszerelt a Corsair új, CX400-as tápja.

 • Asus izompacsirta

  Sok minden más mellett nagy teljesítményű tápokat is forgalmaz az Asus, egyet kipróbáltunk.

Előzmények

Hirdetés