Hirdetés

Razer Nommo Pro – sok hang egy vagyonért

Piacon a Razer még januárban bejelentett, THX minősítésű 2.1-es hangrendszere, ami állítólag zenére, mozira és játékra is jó.

Hangminőség, értékelés

Benyomások

A dobozból kivéve a hangrendszer THX állásban indul, ami inkább játékokhoz és filmekhez ajánlható, figyelembe véve mélyhangokat jobban kihangsúlyozó mivoltát. Mi is ezekkel kezdtük: játékra a Doomot és a Dirt Rallyt szemeltük ki. Az első esetben a Nommo Pro kiválóan teljesített: a nagyteljesítményű mélysugárzónak köszönhetően gyomrunkban éreztünk minden robbanást, a Pokol őrének hangjától pedig libabőrös lett a karunk. Autós játékunkban is jól jött a nagy dinamikatartomány, a motor bőgése mellett tisztán ki lehetett venni a halkabb hangokat, a kerék csikorgását.


[+]

Ami a maximális hangerőt illeti, a Nommo Pro igen hangos tud lenni, de nem viszi túlzásba, nem tartozik az értelmetlenül hangos rendszerek közé. Ugyanakkor magas hangerőn sem torzít, így bőven benne van egy társasházban már illetlenségnek számító játékmenet is.

Áttérve a filmekre, természetesen kihasználtuk a THX minősítés lehetőségeit, és ebbe az állásba kapcsoltuk a rendszert. A teljes igazsághoz nem árt tudni, hogy a THX a Razer tulajdonában van, így természetes is, hogy új csúcskategóriás hangrendszerük rendelkezik vele. Tesztfilmünk, talán nem meglepő módon az Infinity War volt – itt azért már érezhetőek voltak a korlátok, elsősorban a „valódi” házimozi-rendszerekhez képest a mélytartományban mondott csődöt a Nommo Pro, ami leginkább a gyomrot megrengető basszus hiányában mutatkozott meg.


[+]

Zenehallgatáshoz FLAC formátumú dalokat választottunk Loreena McKennitt Lost Souls című albumáról, de előkerültek a Nightwish, a Megadeth és a Moonspell szerzeményei is, sőt a komolyzenéről sem feledkeztünk meg. A kanadai énekesnő dalainál jól vizsgázott a Nommo, az emberi hang visszaadásával nincs problémája, szépen, tisztán és jó térrel szólaltatott meg mindent. A Moonspell Alma Matere általában zavarba hozza a lassan reagáló rendszereket, de a Nommo Pro, ha nem is tökéletesen, a vártnál jobban vette az akadályt, a basszusgitár mögül simán ki lehetett hallani a billentyűket és a gitárt is. Ugyanez a megfogottság jött jól a Megadeth Symphony of Destruction számánál, illetve a szimfonikus műveknél, ahol több tucat hangszert kell egyszerre, de mégis egymástól elkülöníthető módon megszólaltatni.

Értékelés

A 2.1-es PC-s hangrendszerek között a legjobbak között van a Nommo Pro, a kérdés tehát inkább az, van-e egyáltalán értelme egy 500 eurós, azaz 170-180 000 forintos PC-s hangrendszernek? Valószínűleg a legtöbben erre nemet válaszolnak majd: játékhoz úgyis fejhallgatót vagy headsetet használnak, filmnézésnél pedig a Dolby Virtual Surround Sound nehezen pótol egy rendes, sokcsatornás megoldás kínálta élményt, azt, amit például a Logitech Z906 is kínál, ráadásul olcsóbban.


[+]

Furcsa módon a Razer pár bosszantó hibát is elkövetett a tervezéskor. Ezek közé tartozik, hogy a profilok kínálta lehetőséget nem igazán használták ki, és, mint említettük, nincsenek bemenethez párosítható külön beállításcsomagok sem. Mindez tulajdonképpen még elnézhető is lenne, de a 170 000 forintos árért azért többet várnánk a kényelmi szolgáltatások területén is.

Nem tagadjuk ugyanakkor, hogy zenére vagy a PC mellé második hangrendszerként a Nommo kiváló annak, akit az ár nem érdekel, tetszik neki a dizájn és meglévő Razer eszközei mellé keres egy azokkal egy felületen kezelhető eszközt.

Wombath

A Razer Nommo Pro hangrendszert a Razer bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Razer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés