2019. július 24., szerda

Útvonal

Tesztek » Notebook rovat

MSI GS65 Stealth Thin, a hordozható erőgép

Hatmagos processzor, erős grafika, de 2 kg alatti tömeg: az MSI tényleg odatette magát ennél a notebooknál.

Tapasztalatok

Kijelző

Amint már említettük, az MSI GS65 Stealth Thin egy Full HD felbontású, 144 Hz-es maximális frissítéssel rendelkező panelt kapott, mégpedig az AU Optronics jóvoltából. Az AHVA (vagy ahogy az MSI hívja, „IPS-szintű” B156HAN08.0 panel 93%-os sRGB-t kínál 254 cd/m² maximális fénysűrűséggel és 1231:1 kontrasztaránnyal. Az utóbbi érték jó, de az előbbi lehetne kicsit magasabb a kültéri használathoz, bár a tükröződést csökkentő bevonat egy kicsit segít ezen. Mindenesetre a kép jó minőségű, a háttérvilágítás pedig PWM-mentes megoldású.


[+]

Nem nevezhető ugyanakkor tökéletesnek a színhűség, az átlagos delta E érték 5 fölött van, egyes színeknél pedig a 10-et is meghaladja. Játékok közben persze ez nem túl érdekes, de grafikus munkákhoz érdemes kalibrálni a kijelzőt. Gondot jelenthet még a háttérvilágítás egyenletessége, amely egyébként nem lenne rossz, egyedül a bal felső sarokban vehető észre jelentősebb különbség.


[+]

Használat közben

Nem nehéz dolog megfelelő hűtéssel rendelkező gamer noteszgépet építeni, feltéve, hogy nem foglalkozunk a gépház vastagságával. A GS65-nél azonban ez nem volt opció, a mérnököknek tehát elég sokat kellett dolgozniuk a hűtőrendszer optimalizálásával, amiben az NVIDIA is részt vett a Max-Q technológiának köszönhetően.

Az első, amit leszögeznénk, hogy a két legfontosabb területen, azaz a throttling és a gépház melegedésének terén a GS65 jól teljesít: bár mindkét jelenséggel találkozhatunk, ezek nem öltenek veszélyes mértéket. Alacsony terhelésen – különösen azért, mert ilyenkor a processzorba integrált HD Graphics UHD 630 aktív – nem is találkozunk egyikkel sem, sőt még a hűtőrendszer is némának mondható, igaz, ezért cserébe a belső hőmérsékletek viszonylag magasak, a CPU például 40 Celsius-fok körül mozog terhelés nélkül is egy 22 °C-os szobában.

MSI GS65 CPU- és GPU hőmérsékleteinek alakulása extrém terhelés mellett
MSI GS65 CPU- és GPU-hőmérsékletének alakulása extrém terhelés mellett [+]

Ha elkezdjük terhelni a rendszert, akkor azonban ez viszonylag gyorsan megváltozik, a CPU gyorsan 90 °C fölé melegszik, és ezt a szintet az órajel módosítgatásával és a ventilátorok maximális fordulatszámra kapcsolásával igyekszik a rendszer nagyjából tartani is (a manuálisan turbó fokozatba kapcsolt hűtés ezen segít kicsit, de cserébe csak fejhallgatóval fogunk megmaradni a notebook közelében). A processzor órajele tisztán CPU terhelés esetén 2,7 GHz körül áll meg, ha valamennyi mag aktív, egyetlen szálas terheléssel pedig elérjük az Intel által megígért maximális 4,1 GHz-es határt.

MSI GS65 CPU és GPU hőmérsékletének alakulása Dirt Rally benchmark alatt
MSI GS65 CPU- és GPU-hőmérsékletének alakulása Dirt Rally benchmark alatt [+]

Amennyiben a GPU-t is bekapcsoljuk a játékba, akkor ez a GPU-Z-vel mértek szerint stabilan tartja majd az 1544 MHz-es órajelet és a 84 °C-os hőmérsékletet – ám közben a CPU-t vissza kell majd fognia a rendszernek, amely így teljes terhelésen 2,2 GHz-en üzeme majd (Cooler Boostert aktiválva 2,4 GHz-nél áll majd a mutató).

Mindezek alatt gépünk burkolata is felmelegszik, és ugyan a hőmérsékletek nem érnek el extrém értékeket, az alsó burkolatnál hátul egyes helyeken 58 °C-os értékeket is mértünk, ami már egészségtelen, ha ölünkben tartanánk a notebookot. Ugyanez a felső részen valamivel kulturáltabb, hátul itt 48 °C-nál állt meg a mutató, de a csuklótámasz és a billentyűzet ennél jóval hűvösebb, az előbbi 28, az utóbbi 34-38 °C körül tetőzött.

Billentyűzet

Az MSI jó ideje működik együtt a SteelSeriesszel gamer notebookjainak billentyűzetén, és a GS65 esetében is igénybe vették ezt a lehetőséget. Ugyanakkor a rendelkezésre álló korlátozott hely miatt azért ne számítsunk fantasztikus élményre, de a rövid úttól eltekintve a gombok tulajdonképpen jó visszajelzést adnak lenyomásukról, méretük és egymástól való távolságuk is rendben van, igaz, ezért cserébe a numerikus részről le kell mondanunk, pedig a 15,6”-es méretű noteszgépeknél ilyen ritkán fordul elő.


[+]

Ismerve a gyártó notebookjait, valószínűleg nem okozunk meglepetést azzal, hogy a billentyűzet gombonként beállítható RGB világítással rendelkezik, amely többféle effektet is tud. Bár játékra nem valószínű, hogy használni fogjuk, az aranyszínű kerettel és integrált gombokkal rendelkező tapipad is jól sikerült, reszponzív és kellően nagy méretű (104 x 70 mm) a kényelmes munkához.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.