A Black Friday mindent vitt, a hardvereket is

A héten mindenki a nagy ünnepi eladásokra készült, újdonságok alig jelentek meg. De botrányok azért akadtak.

Hirdetés

BIOS szanálás, HDR háború, szuperszámítógépek

Az év végének közeledtével csendesedni látszik a hardverpiac újdonságok tekintetében, legalábbis ezt erősíti, hogy erre a hétre sem jutott nagy bejelentés. Cserébe jól megfigyelhető, hogy az év közben beígért termékek egy része most kezd csak beérkezni, legyen szó házról vagy épp monitorról, illetve a már piacon lévő hardvereket reszelgetik a gyártók, hogy az átlagnál valamivel extrábbat, netán gyorsabbat kínálhassanak.


[+]

Túllépve a konkrét termékeken, voltak természetesen driverek az AMD és az NVIDIA részéről egyaránt, melyekben közös, hogy a hibajavításokon felül az új Star Wars játékokra koncentrálnak. Az NVIDIA egyébként új GeForce-ot is hozott, de az abszolút belépőszintre szánt MX110 és MX130 VGA-k nem robbantották fel a hírcsatornákat, sokkal inkább a következő architektúrájuk, az Ampere volt fókuszban.


[+]

Az Intel nem pörgette túl a hetet, egészen péntekig, amikor világossá tették, hogy teljesen megszabadulnának a BIOS-tól, és pár év múlva már csak az UEFI-vel foglalkoznának. Emellett persze VR-rel kapcsolatos bejelentés is történt, egyből kettő: a HTC egy önálló VR headsetet mutatott be, a Microsoft pedig összeházasítaná az Xbox One-t a VR-ral.


[+]

Frissült a szuperszámítógépeket összegző és rangsoroló top500.org listája is, ahol ha az élen nem is, de az élmezőnyben voltak változások. Nem úgy az energiahatékonysági szempontból listázó green500 listáján, ahol a dobogós helyek mindegyike megkavarodott a korábbihoz képest, ami főleg a japánok nyomulásának tudható be. A frissített helyezéseket követően az NVIDIA bejelentette, hogy frissíteni fogja saját szuperszámítógépét, így várhatóan a jövőben előrébb léphetnek a listán.

Újabb sötét felhők gyülekeznek a szórakoztatóelektronika egén egy formátumháború képében. Úgy tűnik, a HD DVD és Blu-ray után hamarosan eljöhet a következő nagy összecsapás, méghozzá a HDR formátumok miatt. Az egyes gyártók lassan, de biztosan elkezdik letenni a voksukat a Dolby Vision és a rivális Samsung-féle HDR10+ mellett, aminek kapcsán csak egyvalami biztos: ennek is a vásárlók isszák meg a levét.


[+]

Szerencsére a HDR-en túl is van élet, azaz a gyártók mással is el tudják foglalni magukat. A Philips például összeállt egy divatipari nagyágyúval, hogy különleges dizájnnal megáldott OLED tévéket küldhessenek piacra 2018-ban, a Bose pedig egy kicsit más területen, az alvássegítő fülhallgatón dolgozik, ami szintén jövőre érkezhet.


[+]

A projektorok hívei sem maradnak újdonság nélkül, a Canon egy viszonylag kompakt 4K-s, az Astro Design pedig egy 8K-s vetőt hívott életre, melyekben közös pont a lézeres fényforrás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés