Hirdetés

X38 és az Asus hangja

X38 és DDR3A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg.

Hirdetés

Az Intel Bearlake kódnéven futó chipkészlet-családjának első tagjai még a nyár elején bemutatkoztak. Nemrégiben egy kiadós tétel P35-ös északi híddal szerelt újdonságot már kipróbáltunk, de az igazi nagyágyú, az X38 csak nem tudott megszületni, pedig már szeptember elejére beígérték. Később szeptember 24-re halasztották a rajtot, majd október 10-ről kezdett beszélni a szaksajtó. Kérdésünkre az egyik vezető alaplapgyártónál megerősítették, hogy október második hete a várható start. Majdnem így is lett, de idehaza már eme cikk megjelenése előtt pár nappal a nagykereskedők raktáraiban figyelt néhány darab az új csúcslapokból, melyek kapcsán több kérdés is nyitva maradt. Azt előre bejelentették, hogy már a nagyobb teljesítmény leadására képes PCI Express 2.0 csatlakozók lesznek rajta, de szóba jött, hogy az Intel lapoknál megszokott ATI CrossFire technológia mellett az NVIDIA SLI-jét is támogatni fogja. Szintén kérdéses volt a 1600 MHz-es rendszerbusz hivatalos támogatása, bár a tuningosok többsége és tesztünk is igazolta, hogy a Bearlake chipeknek ez meg sem kottyan. Végül az X38-as lapok már hivatalosan is tudják az 1600 MHz-et, de az SLI egyelőre nem került a listára.

Három korán érkező alaplap közül kettő az Asus boszorkánykonyhájából származik. Egy kis árukapcsolás miatt a 72 000 forintos Maximus Formula Special Edition az olcsóbb. Természetesen minden létező LGA775-ös Intel processzort kezel, és felkészítették a 45 nm-es csíkszélességgel készülő lapkák fogadására is. Memóriából a DDR2-t emészti, az Asus mérnökeinek köszönhetően egészen 1200 MHz-ig. Bővítőkártyákat két teljes sebességű PCI Express x16, valamint három PCI Express x1 és két hagyományos PCI aljzatba tehetünk. A Maximusnak dupla gigabites hálózati csatlakozója van, speciális hangmodulja pedig az egyik PCI Express x1 foglalatba került. ADI 1988B nyolccsatornás audiokodek van rajta zajszűrővel, és megrakták mindenféle csatlakozóval. Az újdonság emellett 12 USB és 2 FireWire csatlakozóval rendelkezik, és rengeteg tuniglehetőséget is rejt. A túlhajtást segíti a termetes, hőcsöves bordarendszer, az északi hídra akár vízhűtést is köthetünk.

Szinte hihetetlen, de 159 000 forintba kerül az Asus P5E3 Deluxe. Először azt hittük, hogy thai örömlányokat is adnak hozzá, hiszen külföldön sokkal olcsóbb, de végül kiderült, hogy „csak” két, fejenként egy gigabájtos DDR3-1333 memóriamodul jár mellé. Az ilyen RAM-ok jelenleg durván 100-110 000 forintba kerülnek. A P5E3 Deluxe is fogadja az összes LGA775-ös processzort, és mint kiderült, DDR3 memóriával működik. Az Asus szakemberei szerint a DDR3-1800-as tempót is bírja a lap. A Maximushoz képest fejlődött a bővítőkártyás része. Nem kettő, hanem három hosszú PCI Express aljzata van, bár ezek közül az egyik legfeljebb 4-szeres tempóra képes. Van még mellettük két rövid Express és két hagyományos PCI csatlakozó is. A Maximus átlagosnak mondható hat SATA-s és két IDE-s tárolási rendszerét a P5E3 Deluxe-ban két hátlapi eSATA konnektorral toldották meg. A hangrendszer itt is zajszűrős, és megmaradt a két gigabites Ethernet, a sok USB, valamint a két FireWire aljzat is.

Az Asusokhoz képest szolidabb, 59 000 forintos ára van a Gigabyte új zászlóshajójának, a GA-X38-DQ6-nak. Az 1600 MHz-es rendszerbusz és minden LGA775-ös processzor támogatása itt is megvan, de a DDR2 memóriánál nem varázsoltak 1066 MHz fölé a Gigabyte-nál. Persze a vállalkozó kedvű tuningosok ezzel a lappal is szép RAM-eredményeket érhetnek majd el. Nem hiányozhat a két hosszú PCI Express csatlakozó, ami mellett három rövid és két hagyományos PCI aljzat van. A hálózati vezérlő itt is dupla gigabites, a hangrendszer pedig nyolccsatornás, igaz, Realtek ALC889A kodekes. Specialitása a nyolc SATA csatlakozó, melyek közül négyet a hátsó panelre is kivezettek.

Ha már a gyors DDR3 memóriák szóba kerültek, meg kell említeni két igazán impozáns új Corsair érkezőt. A gyengébbik az 1600 MHz effektív órajelű Twin3X2048-1600C7DHX G, amelynél a magas órajelhez 7-7-7-20-as időzítés párosul. A két, fejenként egy gigabájtos modulon vaskos hűtés van. A készlet ára 141 000 Ft. Még 16 000 forinttal drágább a Corsair aktuális csúcsmodellje, a Twin3X2048-1800C7DF jelzésű Dominator készlet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

  • Kétmagos Celeron a porondon

    Az Intel legkisebb dual-core processzora mellett alaplapokkal, notebookokkal és a hardverpiac egyéb érdekességeivel foglalkozunk.

Hirdetés