Hirdetés

Hardverparádé

Alaplapok
Rendületlenül záporoznak tovább a hardverújdonságok. A jó nyári termés után még jobb őszi várható. Tovább szélesedett az AM2 foglalatos és a Core 2 processzorokat kezelő alaplapok kínálata, az ATI és NVIDIA is megkezdte szokásos, őszi eresztését, de nagykereskedelmi partnereink sem lustálkodtak; két új disztribúciót jelenthetünk be. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával.

Hirdetés

A múlt héten több új, AM2 foglalatos AMD processzorokat kezelő alaplapot mutattunk be, erre a hétre már csak egy jutott. A DFI új zászlóshajója, a Lanparty UT NF590 SLI-M2R/G magában hordoz mindent, ami a kis alaplapgyártót naggyá tette. A memóriafoglalatok és a processzor aljzata helyet cserélt, de ilyet már láttunk. Ami újdonság, hogy a 24 tűs főtápcsatlakozót 8 tűs egészíti ki, amilyen eddig csak a kétmagos Intel processzorokhoz előkészített deszkákon volt. A szerveres világból érkezett az ötfázisú, digitális PWM feszültségszabályozó, ami a melegedős, idővel elhasználódó kondenzátorokat hivatott kiváltani.

A DFI izomgépe a kéttagú nForce 590 SLI chipkészletre épít. A lapkák hűtése is szokatlan. Az nForce 590 SLI-s konkurenseken általában hőcsövekkel összekötött, passzív bordák ülnek, de a DFI a tuningolhatóságot helyezte előtérbe, így rézből készült és ventilátoros a hűtés. A tuningosok már megszokhatták az alaplapi bekapcsoló és újraindító gombot, valamint a kétjegyű diagnosztikai kijelzőt. Újdonság viszont a hat, a chipkészlet által natívan kezelt SATA csatlakozó elhelyezése. Ezek a floppy csatlakozójához hasonlóan 90 fokkal el vannak forgatva. Természetes, hogy van két hosszú PCI Express foglalat, melyekhez 16–16 sáv szállítja az adatot. Közöttük van még egy nyolcszoros és egy egyszeres aljzat is. A sort három hagyományos PCI zárja. A Karajan audiomodul Realtek ALC885 kodekkel, a két gigabites hálózati vezérlő és a FireWire csatlakozók mondhatni kötelező gyakorlatnak számítanak a 65 000 forintos alaplapon.

Core 2 Duo-fronton is van egy érdekes DFI alaplap. Az Infitity 975X/G ugyan nem a tuningosoknak kinemesített Lanparty sorozatba tartozik, de így sem kell szégyenkeznie. Intel 975X Express chipkészlete kezeli a legújabb Intel processzorokat is. A DDR2 memóriát hagyományosan négy foglalat várja. Videokártyákat két hosszú PCI Express aljzatba rakhatunk, melyek ATI kártyák esetén CrossFire üzemmódban is működnek. Ilyenkor 8–8 sáv jut a Radeonoknak. Van még egy négyszeres és egy egyszeres PCIe aljzat és két hagyományos PCI is. Merevlemezből négy-négy SATA-t és IDE-t kezel az Intel chipkészlet, és még egy eSATA aljzat van a hátlapon, külső JMB360 vezérlővel. Van gigabites hálózati csatlakozó, nyolccsatornás hangrendszer és FireWire is, így az 57 000 forintos vételár már nem is tűnik olyan fájdalmasnak.

A maga nemében egyelőre páratlan alaplap az Asus P5B-VM. Ahogyan a többi P5B, ez is Intel 965 chipkészletre épül, de a VM utótag jelzi, hogy olyanra, melyben integrált grafikus vezérlő is van. Igen, a P5B-VM már az új Intel G965 északi hidat kapta, melyben a friss GMA X3000 kezeli a képet – ez az Intel első Shader Model 3.0-támogatású terméke. Ahogyan a legtöbb integrált videós alaplap, úgy az Asus P5B-VM is microATX formátumú, így csak négy kártyahelye van. A legelső PCI Express x16-os, amit két hagyományos PCI követ, a sort pedig egy rövid, egyszeres PCI Express aljzat zárja. Mivel az ICH8 déli híd már csak SATA meghajtókat kezel – szám szerint négyet –, ezért külső chip kellett a két IDE és további két SATA meghajtó dirigálásához. A kiegészítő SATA csatlakozók egyike a hátlapra került. A kis Asusnak van gigabites hálózati vezérlője, nyolccsatornás hangrendszere és FireWire csatlakozója is, így sajnos vételára nem éppen alacsony, bár Intel 965-viszonylatban egészen jó: 37 000 Ft.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Exkluzív notebookok és egyebek

    Az Asus különleges hordozható gépei mellett alaplapokkal, friss videokártyákkal, monitorokkal és házakkal foglalkozunk.

Előzmények

Hirdetés