Hirdetés

Exkluzív notebookok és egyebek

Alaplapok
Szeptember utolsó hete is seregnyi újdonságot hozott. További AM2 foglalatos, valamint Core 2 processzorokat kezelő alaplapok érkeztek. A tuningos videokártyagyártók közül ezúttal a BFG mutatkozott be a hazai piacon, de jöttek új házak, Zalman vízhűtés és néhány nagyon érdekes Asus notebook is. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával.

A sok NVIDIA-megoldás mellett az Asus előrukkolt egy VIA chipkészletes AM2-es alaplappal is. Az M2V-TVM microATX méretű, VIA K8M890 északi hídja integrált, DirectX 9-kompatibilis DeltaChrome GPU-t tartalmaz. A kis alaplapnak két memóriafoglalata van. Bővítőkártyákat egy 16-szoros és egy egyszeres PCI Express, valamint két hagyományos PCI aljzatba dughatunk. A VIA VT8237R déli hídra négy IDE és két SATA eszközt köthetünk. Az elsősorban irodai használatra szánt alaplapnak 10/100 megabites hálózati vezérlője és hatcsatornás hangrendszere van, így ára sem túl magas, csupán 16 900 Ft.

Core 2-vonalon is megjelent egy olcsó, integrált videochipes Asus alaplap, bár a hatalmas teljesítményű, új, kétmagos Inteleket nem valószínű, hogy költséghatékony konfigurációkba építik majd. Mindenesetre az Intel 945G északi és ICH7 déli hídra alapozó P5L-MX-ben az LGA775 tokozású Pentium 4 és Celeron chipek is működnek. A DDR2 memóriamodulokat itt is két foglalat várja és a bővítőkártyahelyek kiosztása is megegyezik az AM2-es M2V-TVM-nél látottal. Bár a hangrendszer itt is hatcsatornás, ám a hálózati vezérlő gigabites sebességre is képes. A kis, Core 2-es Asus lapért 24 000 forintot kell fizetni.

Nem a megszokott Intel 965 vagy 945 chipkészlet van a szintén Core 2 processzorokat is kezelő Asus P5N SLI-n. A gyártó névtanát ismerők azonnal sejthetik, hogy NVIDIA chipkészletes megoldásról van szó. Bizony, az alaplapon idehaza elsőként köszönthetjük az nForce 570 SLI Intel Edition lapkakészletet. A C19SLI kódnevű északi és MCP51 déli híd sem kapott olyan komoly hűtést, mint az AMD-s megoldásoknál. Az előbbin méretes, passzív borda csücsül, az utóbbi viszont mezítelen maradt. Természetesen, nem hiába van a névben az SLI rövidítés. Az alaplap két megfelelő GeForce-ot párban is meg tud hajtani. Adattárolókat két IDE (négy meghajtó) és négy SATA csatornára köthetünk, továbbá van gigabites hálózati vezérlő, de a hangrendszer csak hatcsatornás, és FireWire csatlakozók sincsenek. A hazai piac első inteles nForce 500-as alaplapját 32 000 forint környékén vásárolhatjuk meg. Ez az összeg semmivel sem magasabb a hasonló chipkészletes AMD-s modellek áránál.

A Gigabyte a 47 000 forintos 965P-DS4 és a 43 000 forintos 965P-DS3 után egy egyszerűbb és valamivel olcsóbb Intel 965 chipkészletes alaplappal rukkolt elő. A 965P-S3 valamivel gyengébb felszereltségű, de kevesebb mint 37 000 forintért a miénk lehet. Az ATX formátumú lapnak négy memóriafoglalata, egy hosszú és három rövid PCI Express, valamint három hagyományos PCI csatlakozója van. Az ICH8 déli hídra hat SATA meghajtó köthető, további két IDE eszközt külső vezérlőre akaszthatunk. A hálózati csatlakozó gigabites, a nyolccsatornás hangrendszernek SPDIF bemenete is van. A lap érdekessége, hogy a szokásosnál keskenyebb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Alaplapok, videokártyák, monitorok

    Heti, piaci tárlatvezetésünkön hét alaplappal, hat videokártyával, négy monitorral és egy érdekes tévévevővel ismerkedünk meg.

Előzmények

Hirdetés