Hirdetés

Google - ingyen iroda a neten

Iroda a neten

A Google apró „játékszerei” lassan egy jól felszerelt webes irodai szolgáltatáscsomaggá állnak össze. A Microsoftnak minden oka megvan az aggodalomra, mert az ingyenes szolgáltatások komoly bevételtől foszthatják meg az irodai szoftverek piacvezetőjét.

A két világháború között Amerikába emigrált magyar fizikusokról tudományos körökben az a szóbeszéd járta, hogy marslakók, akik földi embereknek álcázták magukat. Nekünk a Google irányítói is nagyon gyanúsak: lehet, hogy ők is egy idegen bolygóról érkeztek? Fura dolgokat művelnek hihetetlen elánnal, és bár őrültségeikről mindig kiderül, hogy van bennük rendszer, mire rájövünk, hogy mi, ők már valami újabb meghökkentőt húztak, és mi megint nem értjük, mire megy ki a játék?

Furcsák például azok a programok és szolgáltatások, amelyekkel a Google hónapról hónapra megajándékoz bennünket. Érdekesek és hasznosak, némelyik egészen zseniális, mégis nehéz szabadulni a gondolattól, hogy nem csak a boldogításunkra valók, hanem távolabbi célokat szolgálnak. De ha valamilyen stratégiába illeszkednek, mi lehet az? A szakértők se tudják pontosan, de egy dolog azért kezd világossá válni: a Google a célkeresztjébe vette a Microsoftot. Az interneten eddig is nyílt küzdelem folyt a két óriás között, de most úgy tűnik, a Google új fronton támad, ott, ahol a Microsoft pozíciói eddig megingathatatlannak tűntek: az irodai programok piacán.

Office-terminátor

A PC-k megjelenése előtt a klasszikus adatfeldolgozási modell úgy nézett ki, hogy egy – mai szemmel persze nevetséges képességű – „nagyszámítógépen” terminálok sokasága csüngött, és a felhasználók rajtuk keresztül fértek hozzá a központi rendszer számítási kapacitásához. A terminálok, amelyek egy monitorból és egy klaviatúrából álltak, nem végeztek igazi agymunkát, minden tudás a központi rendszerben összpontosult.

A személyi számítógépek megjelenésével egyre több számítási intelligencia került át a felhasználói oldalra, és a „nagyszámítógép-terminál” alapú szisztéma a lomtárba került – hogy aztán az internet megjelenésével és főleg a szélessávú kapcsolatok elterjedésével frissen és kiglancolva újból előkerüljön onnan. Amikor az internetes levelezőszolgáltatásokat használjuk, útvonalat tervezünk valamelyik térképhelyen, online játékot játszunk, vagy a világhálón tároljuk el fájljainkat, a hőskor működési modelljéhez térünk vissza: egy távoli rendszerre bízunk olyan számítógépes funkciókat, amelyek azelőtt a PC-nken futottak.

A megoldás költségkímélő (saját gépünkre a böngészőn kívül nem kell semmilyen programot telepíteni), kényelmes (ugyanazt a funkciót bármelyik rendszerről elérhetjük) és biztonságos (az állományok nem a helyi rendszeren tárolódnak, így nem eshet bajuk). A modell gyorsan terjed, és egyre növekvő igény mutatkozik az olyan internetes szolgáltatások iránt, amelyek alternatívát kínálnak a PC-n futó alkalmazásokkal szemben. És itt jön be a képbe a Google: a cég bizonyos lépései arra utalnak, hogy suba alatt olyan ingyenes irodai szolgáltatáscsomagot épít a weben, amely nyugdíjba küldheti a Microsoft Office-t.

Hozott anyagból

Az irodai programcsomagok készítésének receptje pofonegyszerű. A következőképpen kezdődik: „végy egy jó szövegszerkesztőt.” Nos, a Google pontosan ezt tette: vett egyet. Márciusban felvásárolta a Writely webes szövegszerkesztőt üzemeltető Upstartle céget, és ezzel megszerezte a program tulajdonjogát.

A Writely kellemes eszköz, amely minden fontos szövegszerkesztő szolgáltatást magában foglal. A dokumentumkészítést kezdhetjük tiszta lappal vagy a számítógépünkről feltöltött szöveggel, és a szerkesztés során minden számottevő formázási és oldaltördelési eszköz a rendelkezésünkre áll. A Writely a magyar ékezeteket is kezeli, és tíz másodpercenként mentést készít a munkaanyagról, vagyis garantált, hogy a legdurvább hardverhiba vagy áramkimaradás sem tud borsot törni az orrunk alá. Ha készen vagyunk, a végterméket elmenthetjük PDF, RTF vagy Word formátumban a Writely webhelyén, vagy letölthetjük saját merevlemezünkre.


Writely: nagy erőssége a csoportmunka

A legtöbb kategóriában a Word szolgáltatásválasztéka szélesebb, mint a Writelyé, de köztudott, hogy a felhasználók többsége ezeket az egzotikus funkciókat nem használja, így a hiányukért nem hullat könnyeket, sőt talán még hálás is, hogy nincsenek az útjában. Van viszont egy fontos terület, ahol a Writely simán veri a Wordöt, mégpedig a csoportmunka. Kiválaszthatjuk, kikkel akarunk együtt dolgozni az anyagon, azután a Writelyból elektronikus levél formájában meghívót küldhetünk a számukra, és egyidejűleg szöszmötölhetünk ugyanazon a szövegen, nyomon követve szerkesztőtársaink munkáját. És ha véletlenül ugyanakkor, ugyanazon a szöveghelyen szeretnénk változtatást eszközölni, a Writely üzenetben figyelmeztet az ütközésre.

Megvásárlása óta látszólag nem sok minden történt a Writelyval: a leglátványosabb változás, hogy egy ideig lehetett bejelentkezni a használatára. De ez csak átmeneti állapot volt, amely addig tartott, amíg a programot áttelepítették a Google szervereire.

Ingyen és bérmentve

Egy másik területen viszont már nyár elején lépett a Google: júniusban elindította a Google Spreadsheet nevű webes táblázatkezelő próbaüzemét (a kipróbálásra itt lehet bejelentkezni). Az egyszerű, sallangmentes eszköz alapszintű szolgáltatásokat nyújt, de amennyit tud, az tízből kilenc Excel-felhasználó számára bőven elég. A Writelyhoz hasonlóan kezdhetjük a munkát tiszta lappal, illetve megnyithatunk a számítógépünkön vagy a szolgáltatás tárhelyén elraktározott XLS vagy CSV fájlokat is (a tesztidőszakban a program használata korlátozott, egy felhasználó maximum száz táblázatot hozhat létre). A szerkesztési műveletek egyszerűek, és bár a képletek választéka elmarad az Excelétől, ordító hiányok nincsenek benne.


Google Spreadsheet: e-mailban hívhatunk munkatársakat a táblázat szerkesztéséhez

A csoportmunkában a Google Spreadsheat is nagyon erős. Elektronikus levélben küldhetünk meghívót azoknak, akikkel meg akarjuk osztani a táblázatszerkesztés örömét, és munka közben egy csevegőablakban cserélhetünk eszmét. A szerkesztés végeztével a táblázatot elmenthetjük az online tárhelyen vagy saját merevlemezünkön XLS, CSV vagy HTML formátumban.


Spreadsheet-képletek: választékuk elfogadható

A Google Spreasheet egyértelmű csapás a Microsoftra. Aki meglátja ennek a gusztusos kis online táblázatkezelőnek az áttekinthető felületét, és megismerkedik jól összeválogatott szolgáltatáskészletével, abban óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy minek adjon pénzt egy drága, túlsúlyos, erőforrás-igényes programra (jelesül az Excelre), amikor a lényeget megkaphatja ingyen.

Az igazi Google-érzés

Egy ütőképes irodai készlet azonban nem csak szövegszerkesztőből és táblázatkezelőből áll: kell hozzá minimum egy naptár és egy prezentációs program is, legalább PowerPoint-szintű. Utóbbival még nem büszkélkedhet a Google, viszont webes előjegyzési naptára – véletlenül? – már van: az áprilisban beindított Google Calendar.

A szolgáltatás nem csak megjelenésében hasonlít az Outlookra, de szoros adatkapcsolatot is ápol a Microsoft alkalmazásával. Az Outlookból (valamint az Apple iCalból és a Yahoo! Calendarból is) gyorsan hozhatunk át bejegyzéseket, de természetesen új bejegyzéseket is létrehozhatunk. Készíthetünk privát és mások által is hozzáférhető naptárakat, s az eseményekre e-mailben hívhatjuk meg az érintetteket. A naptárakban rákereshetünk nevekre, eseményekre, és nem csak saját naptárunkban kotorászhatunk, hanem mások megosztott határidőnaplóiban is.


A nyuszi határidőnaplót hozott a Google-felhasználóknak.
Nem biztos, hogy a Microsoft is örült...

A Gmail Calendar szorosan illeszkedik más Google-szolgáltatásokhoz (az eseményekhez például automatikusan hozzárendeli a megfelelő Google Maps hivatkozást), és használóját minden erővel igyekszik beszipkázni a Google-univerzumba. És pontosan ez az, amitől a Microsoftnak a leginkább kell félnie! Mert igaz ugyan, hogy a Google játékszerei egyelőre nem pótolják száz százalékig az Office-t, de aki belekóstol a használatukba, teljesen újfajta feelinggel ismerkedik meg. És nagy esély van rá, hogy ha majd megteheti – mert a Google elkészül a hiányzó elemek fejlesztésével –, talán tényleg úgy dönt, hogy sutba vágja a drága és nehézkes Microsoft Office-t, és átköltözik a Google kellemes hangulatú, ingyenes online irodájába.

T. F.

Előzmények

Hirdetés