SVED tavaszi partnernap - török UPS-ek, japán nyomtatók

A SVED Zrt. tavaszi partnernapján az ebéd előtti utolsó előadásban Mészáros László a Microsoft képviseletében többek közt az OEM licencekkel kapcsolatos változásokra hívta fel a figyelmet. A szoftvergyártó körülbelül két éve dobta piacra asztali gépekhez fejlesztett operációs rendszereit az új onepack (vagyis egyesével csomagolt) OEM konstrukcióban. Az új konstrukció lehetővé teszi, hogy a viszonteladók, rendszerépítők továbbértékesítsék a bontatlan OEM csomagot a végfelhasználónak, aki a telepítőkit zárjegyét felbontva maga is rendszerépítőnek minősül, így jogosult a saját gépére OEM szoftvert installálni. Fontos megemlíteni mindazonáltal, hogy a dobozos változatokhoz képest általában jóval kedvezőbb árszinten értékesített OEM operációs rendszerek terméktámogatását a rendszerépítő nyújtja, így a fentiekből következően ha egy végfelhasználó bontja fel a csomagot, gyakorlatilag nem jogosult senkitől sem terméktámogatásra az operációs rendszert illetően.

A Microsoft képviselője az onepack konstrukció mellett az Office 2007 irodai programcsomag gyökeresen megváltozott OEM értékesítési gyakorlatáról is szólt: a viszonteladóknak ez esetben az ún. OPK Master Kitet kell megvásárolniuk, mely segítségével az Office 2007 különböző változatainak próbaverzióját telepíthetik az általuk értékesített számítógépekre. Ezt a próbaverziót az adott Office 2007 csomaghoz tartozó MLK (Medialess License Kit) megvásárlásával aktiválhatja a végfelhasználó. Az MLK lényegében egy aktiválókulcsot tartalmaz, adathordozót a csomag nevéből eredően ilyenkor nem kap a felhasználó (de szükség esetén megrendelheti azt a Microsofttól, jelképes összegért cserébe). Mészáros a onepack és Office 2007 OEM konstrukciókon túl röviden kitért az Eredeti Windows, Valódi Előny program ismertetésére is.

Az ebéd után ismét egy nyomtatógyártó előadásán ültünk, ezúttal az általunk szintúgy nagy becsben tartott Konica Minolta tájékoztatta az összegyűlt viszonteladókat újdonságairól. Mindenekelőtt egy, az otthoni felhasználókat alighanem kedvezőtlenül érintő hírt tudtunk meg; a gyártó rövidesen kivonul a belépőszintű lézernyomtatók piacáról. Mint Enzsöl Gábor, a Konica Minolta termékmenedzsere elmondta, mindezt a belépőszintű nyomtatókon realizálható egyre alacsonyabb árrés, illetve a kellékanyagok értékesítési mutatóinak romlása indokolja.

A Konica Minolta kínálatából ezúttal két irodai színes lézernyomató-újdonságot ragadott ki az előadó: a magicolor 5550 és gyorsabb testvére, a magicolor 5570 a szoftveres és hardveres elemekből építkező Emperon technológia legújabb generációjára (Emperon 4) épül. Az újdonságok többek közt olyan tulajdonságokkal hívják fel magukra a figyelmet, mint a gyors nyomatkezelés (feldolgozási idő és nyomtatás), a Simitri HD toner, a duál célorientált image processzor vagy a kéttálcás tűzőegységgel is ellátott finisher.

A SVED Zrt. új disztribúciói közt egy török illetőségű, szünetmentes tápegységeket gyártó és forgalmazó vállalat is feltűnt nemrégiben: az Inform UPS-kínálatában szereplő modellek közül hármat már lapunk hasábjain is bemutattunk, amire Pénzes László, a török céggel közvetlen kapcsolatban álló Onlinet Kft. szakembere egyébként külön felhívta a hallgatóság figyelmét. Ahogy arra hivatkozott cikkünkben is kitértünk, a török gyártó igyekszik minden igényt kielégíteni otthoni vagy akár ipari környezetbe szánt Guard, Informer és Sinus családba tartozó UPS-eivel, melyek igen kedvező áron korrekt minőséget és stabil támogatói, gyártói háttérbázist nyújtanak.

A két év cseregaranciával értékesített Inform UPS-ek választéka a jövő hónaptól várhatóan új modellekkel bővül, így érkezik a belépőszintet képviselő, standby topológiájú Guard Standby, az olcsóbb Guard Compact, a kijelzővel ellátott Guard LCD, a kedvező árú, széleskörűen használható Informer Compact, a sokoldalúan bővíthető Informer Classic és a DSP Multipower névvel illetett „csúcsragadozó”.

A tavaszi partnernap utolsó előadásában a kreatív szoftverek teljes kínálatát nyújtó Adobe megújult választékáról hallhattunk előadást, majd egy demó keretében rövid, különböző célfeladatokkal illusztrált áttekintést is kaptunk a nemrég debütált CS3 (Creative Suite 3) programcsalád fontosabb újdonságairól. Utóbbi immár négy fő programcsomagból áll; az Adobe CS3 Master Collection olyan teljes körű megoldás, mely bármilyen digitális feladat hatékony eszköze, az Adobe CS3 Design Premium kreatív eszközöket nyújt nyomdai, webes és mobil látványfejlesztéshez, az Adobe CS3 Web Premium nevéből adódóan elsősorban a webfejlesztéssel, webdesignnal kapcsolatos munkát segíti, az Adobe CS3 Production Premium átfogó audio- és videoszerkesztő megoldás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés