Hirdetés

Asus variációk 7 hüvelykes tabletre

Hirdetés

Külső

Méreteit tekintve a régi Nexus 7, a Fonepad és a MeMo Pad 7 HD szinte egyformák: alapterületük kb. 200 x 120 milliméter, vastagságuk picit meghaladja a 10 millimétert, a Nexus 7 és a Fonepad pedig még 340 grammos súlyában is azonos, a MeMo Pad HD 7 valamivel könnyebb, 302 grammot nyom. Papíron a maga 8,65 milliméterével nem tűnik sokkal vékonyabbnak az új Nexus 7 2013, de kézbe fogva bizony nagyon sokat számít az a két milliméter! Valamivel keskenyebb is társainál, és eme pici eltérések, illetve a szögletesebb (Sony készülékeket idéző) formaterv miatt határozottan különbözik tőlük, magunk sem gondoltuk, hogy ennyire, amíg nem találkoztunk egyszerre a kvartettel.

Kézbe fogva tovább körvonalazódnak a különbségek. A Nexus 7 2013 még jobban elhúz a másik háromtól, mert nem csupán nagyon vékony, hanem nagyon egyben is van, miközben 290 grammos súlyával a legkönnyebb. Szintén kellemes érzés kézbe fogni az első generációs Nexus 7-et. Tesztpéldányunk a megjelenés óta, bő egy éve forog tesztelők kezében, mégis néhány karcnál és a peremén pár ütésnyomnál többet nem szedett össze, hátulján pedig a jól azonosítható, perforált hatású, kellemes tapintású bevontat sértetlen maradt. Sokan szidják a régi Nexus 7-et a gyenge minőségű háza miatt, de szerintünk egyáltalán nincs vele gond, a mi példányunk jól egyben volt.

Annyira, hogy a lényegesen frissebb Fonepadet fém hátsó burkolata ellenére szerényebb minőségű masinának érezzük. Úgy tűnik, mintha valami fölös üres tér, levegő lenne belecsomagolva valahol a hátlap, az akkumulátor, a nyomtatott áramkör és előlap között, mert rugózik a hátsó burkolat, és megkocogtatva azt az érzést kelti, mintha levegőt kapott volna a belső, nincs olyan masszívan egyben, mint a régi Nexus 7.

Ugyanez az érzés keríti hatalmába az embert, ha a MeMo Pad HD 7-et fogja kézbe. Mintha a fényes, színes, és itt már egyszerű műanyag hátlap mögött valami oda nem illő, fölösleges légréteg lenne. Ennél az olcsóbb modellnél akár elnézhető is lenne a dolog, de manapság a kicsi, kínai beszállítással dolgozó márkák jobb minőséget hoznak az éppen ötvenezer forint alatti kategóriában, vagyis az Asusnak nem árt igyekeznie.

Csatlakozók, kezelőszervek és egyéb külső komponensek kapcsán nem erőltette meg magát az Asus. Hiába kerestünk a tableteken HDMI-t, sőt a Nexusoknak microSD kártyahelyük sincsen, így meg kell elégednünk az adott mennyiségű belső tárhellyel. Szerencsére USB aljzat, Wi-Fi, illetve Bluetooth adapter és GPS modul mind a négy héthüvelykesben van, ráadásul a MeMo Pad HD 7 kivételével mindegyik elérhető 3G modemes változatban; a telefonálásra is alkalmas Fonepad csak 3G modemmel kapható.

Kezelőszervből mind a négy tabletnek bekapcsoló és hangerőszabályzó gombja van az egyik hosszú oldalán. A Fonepaden a másik három modellhez képest ellenkező oldalra tették fel őket, ami tesztelés közben meglehetősen zavaró volt, mindig a rossz oldalon kerestük őket. Persze aki csak egy tabletet használ egyszerre, annak hamar rááll majd a gombokra a keze. Az első Nexus 7-nek csak előlapi, a többi Asus héthüvelykesnek hátlapi kamerája is van, hangszórók terén pedig az új Nexus 7 a kivétel két hangszórós, sztereó rendszerével. Elvileg a MeMo Pad HD 7 16 GB-os változatának is két hangszórója van, de egy nyílás mögé tették őket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés