Asus blog szavazás: az év legütősebb Asus hardvere

Nehéz kétségbe vonni, hogy a hardvergyártók világában jelenleg az Asus rendelkezik a legváltozatosabb kínálattal. A tajvani vállalat anno alaplapokkal és grafikus kártyákkal indított, de mára a notebookok, monitorok, tabletek, hálózati eszközök és egyéb komponensek piacán is jelen van. Ráadásul egyik területen sem a szürke, sokadik márka, hanem igyekszik különlegességekkel kiemelkedni a konkurencia tengeréből. Egy kis szavazásban kérjük ki olvasóink véleményét, hogy szerintük melyik Asus termék volt idén a legütősebb. A választást egyszerűbbé téve minden kategóriából kiemeltük a szerintünk legjobbat.

Asus Maximus VI Impact - kis alaplap nagy erővel
Asus Maximus VI Impact - kis alaplap nagy erővel

Alaplapok terén az Asus ROG termékcsaládja hagyományosan a legkülönlegesebb megoldásokat sorakoztatja fel. A csúcskategóriás LGA2011 foglalaton az éjfekete Rampage IV Balck Edition jelent meg, a közkedvelt LGA1150-en pedig a Maximus VI Extreme keltett nagy feltűnést. A legkülönlegesebbnek mégis egy apróságot, a Maximus VI Impactet véljük, mely a csúcs ROG lapok extráit parányi Mini-ITX méretben hozta. A kis méregzsáknak külön áramellátó és külön hangkártya illetve Wi-Fi ac hálózati modulja van, emellett még mini PCI Express és NGFF bővítővel is ellátták.

Grafikus kártyák között az ősszel megjelent új, csúcs Radeonokra és GeForce-okra épülő, dupla CPU-s szörnyetegekre még várni kell egy kicsit – minden bizonnyal a januári CES-en láthatjuk majd őket először. Idén is az év elején jött a legütősebb Asus grafikus kártya. A ROG ARES II nyomtatott áramkörén békésen megfért egymás mellett két Radeon HD 7970, ami a maga idejében abszolút csúcsteljesítménynek számított. A gigantikus teljesítményhez illő fogyasztást és melegedést egyedi vízhűtés kezeli dupla GPU blokkal és egy külső radiátorral.

ROG ARES II - vízgűtéses VGA két csúcs GPU-val
ROG ARES II - vízgűtéses VGA két csúcs GPU-val

Sok érdekesség történt idén a monitorok világában. Az év első felében jelentek meg az Asus kellemes formatervű Designo kijelzői, és természetesen az Asus is előrukkolt a maga extra széles, 21:9 oldalarányú termékével. Az i-re a pontot pedig az év végén a brutális, 4K felbontású PQ321Q tette fel. Bár nem tökéletes és nagyon drága, 2013-ban ilyen masszív felbontású monitort csak az Asus kínál a hazai piacon.

Rengeteg különleges notebookot is felsorakoztatott az Asus. Talán ez az ágazat a legváltozatosabb mostanság, hiszen a könnyű és vékony Ultrabookoktól kezdve a vaskos gamer szörnyetegekig mindenféle masinát kínál a gyártó. Bár még tavalyi termés, hozzánk tesztre csak idén jutott el a Taichi 21, aminek mindössze 1,25 kilogrammos gépházában két 11,6 hüvelykes, Full HD IPS panel dolgozik szinte tökéletesen sRGB színtér lefedéssel. A másik idei vékony fenegyerek a Zenbook UX301 volt bika Core i7 processzorral, 2560x1440 pixeles, 13,3 hüvelykes képernyővel, SSD RAID tömbbe és kívül-belül Gorilla Glass 3 burkolattal. A legütősebb Asus notebook idén viszont sokkal nagyobb és sokkal erősebb ennél a két apróságnál. A G750JH gamer szörnyeteg közel öt kilogrammot nyom, belsejében a notebook viszonylatban elérhető legerősebb CPU és GPU dolgozik, ráadásul váratlanul csendesen és hűvösen.

Asus G750JH - gamer notebookok legerősebbike
Asus G750JH - gamer notebookok legerősebbike

Két nagy dobása volt idén az Asusnak tablet vonalon. Az első a Google új, héthüvelykes referencia modellje, a Nexus 7 2013, mely megismételte elődje bravúrját. Olyan áron nyújt felső kategóriás teljesítményt és funkcionalitást a zöld robotos világban, amivel a konkurensek nem tudnak versenyezni. Hasonló a helyzet a Transformer Book T100-zal is, ami részben átlóg a notebookok kategóriájába. A legfrissebb Intel Atom processzorral és Windows 8.1 operációs rendszerrel ellátott tízhüvelykes az első és egyben legolcsóbb ilyen tudású termék a hazai piacon. Mindkét eszközt nagyon érdekesnek találjuk, ezért felkerültek a listánkra.

Az egyéb kategóriában is sok különlegességgel jelentkezett az Asus 2013-ban. Idén robbantak be a piacra az új, szupergyors Wi-Fi ac routerek, melyek közt az egyik legjobb az Asus RT-AC66U, de már az utódja, az ARM alapú hardvert használó RT-AC68U is piacra lépett. Az asztali számítógépek világában is jelen vannak a ROG szörnyetegekkel. Idén tavasszal két változatot is kipróbáltunk a különleges házba szerelt, játékos fenevadak közül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények