Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz brd #50695 üzenetére

    Úgy kell érteni, ahogy írom. Sok szálú tevékenységnél, pl. mikor már sok Chrome szál fut egymás mellett (pl. minden tab saját szálban), vagy médiakódoláskor, egyébkor, mikor már egy 8 magos procit dolgoztatsz, annál már az XP kernele képtelen arra, hogy úgy zsonglőrködjön az egyes magok, szálak terhelésével, hogy mind ki legyen hajtva, egyik se legyen épp olyan állapotban, hogy túl legyen dolgoztatva a többihez képest, meg betelt cache-el kelljen küzdenie, stb.. Ez nem azt jelenti, hogy De pl. hálózati oldalon ilyen 10 gigabit kihajtása, meg újabb Wi-Fi szabványok támogatása is elég necces lehet. NVMe SSD felejtős (nem mintha ha támogatná, akkor ilyen 100k IOPS-okat ki tudna hajtani), SATA SSD-k sincsenek rendesen kezelve. És ezeket elég hosszan lehetne sorolni, játékosoknak nincs DX10-11-12, Vulkan, nincs Freesync, ha jól tudom. Ezek csak példák a korlátosságra, nem azt mondom, hogy mindeki ilyen hardveren futtatja, csak azt, hogy a kora ki tud jönni. Na, meg ha igazán kompatiblisek akarunk maradni, akkor 32 bites XP jön szóba, ott meg a a 32 bit elég sok mindenben megint korlát. Persze, fel lehet tenni XP64-et vagy Win2k3-at, de az meg nem lesz olyan kompatibilis sok régi programmal, egy részükkel talán még hekkelés árán.

    A videót csak azért tettem be, mert attól, hogy az XP még nem futtat a háttérben annyi szutykot, az nem azt jelenti, hogy akkor mindenben gyorsabb lesz. Azt valóban nem tudjuk, hogy a prefetch mennyi újraindításon volt edződve, de a lényeg látszik, hogy sok mindenben komótosabb. Ezért mondom, hogy a soványság hitében, meg nosztalgiából újabb gépen nem kéne hozzá ragaszkodni, és ha csak alap dolgokra kell, akkor régi gépen is optimálisabb lehet egy Linux, amennyiben nem kell legacy windowsos programokat, drivereket, játékokat futtatni.

    Egyébként nem csak az XP-re igaz ez, a Windowsra magára is. Legutóbb, mikor kijött először a 64 mag 128 szálas AMD Epyc proci, egyik OS se tudta kihajtani, leggyorsabban a Linuxot foltozták hozzá, a Win10 sokáig csak 64 szálig bírta, utána már a szálakat csak úgy tudta terhelni, hogy azok ilyen 30-50%-os terhelésen voltak blenderes és hasonló tesztben, de pl. Linus Tech Tipsen bepróbáltak Win Server 2018-on 2 terabájt memóriát, hát nem tudott vele mit kezdeni. Ezt csak azért írom, hogy nem csak az XP limites, hanem más is, csak egy különbség van, hogy ez a limit milyen szinten jön elő. XP-nél már elemibb szinte, mivel régi alatta a kernel. Lassan már annyit fejlődött a technológia 20 év alatt, hogy az XP-t ma olyan használni, mikor valaki a 2000-es évek közepén is Win98-hoz ragaszkodott volna.

    De nem is kell brutál, meg új hardverekig elmenni. Pl. anno 2014-ben, mikor az XP támogatása megszűnt, akkor egy elég nyomornc, low end laptopot használtam, 2 GB RAM, 2 mag 2 szálas T1400 Dual Celeroncs, már a maga idejében sem volt egy tápos gép. XP-vel jól ment, használható volt. Gondoltam én, amíg át nem tértem Linuxra, és ott láttam, hogy bootidő mennyivel kevesebb, sok apró fájl kezelése, sok ezer fájl között keresés, programok betöltése, stb. mennyivel olajozottabb, simább. Egész dimenzióugrásnak tűnt.

Új hozzászólás Aktív témák