Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz _q #4636 üzenetére

    Ahha, tehát akkor még is csak a helyszínnel van a gond, nem feltétlen a szaki tudásával, hanem azzal az igényel hogy legkisebb károkozás. :D

    A családi házak földelőszondájával az a gond hogy ha a közcélú hálózaton elvégezték a szükséges intézkedéseket, akkor tényleg az határozza meg az egész utcában a mérési értékeket, nem pedig az egyes házaknál levert szondák. Van is a felülvizsgálatnak egy olyan pontja hogy leköti a házat a saját szondájáról és rámér csak a szondára (persze utána visszaköti), na ekkor nyilván nem fog olyan jó értéket mérni mint a trafótól érkező PEN-en.

    Csak hogy nem véletlenül lett beleírva a szabályzatba hogy minden épületnél el kell végezni a potenciálrögzítő földelőszondás kialakítást és ebbe minden fém csővezetéket bele kell kötni.
    Az egy dolog hogy el kellene érni a 10 ohm-os értéket, csak hogy sok esetben tényleg horribilis költség utólag ezt megoldani, talajvizsgálatok kellenek.

    Aztán ha meg épp történik a betápláló közcélú hálózattal valami, akkor az éppen üzemelő berendezéseid szempontjából nem mind1 hogy volt-e a szondád vagy sem. Előfordulhatnak olyan helyzetek hogy ha nincs akkor pár pillanatig van esélye a berendezéseidben valamint az emberi testjeitekben károk keletkezésének, mire a fázisok tényleg "leállnak".
    Ilyenkor még a 100 ohm-os értékű földelés is több mint a semmi, mert van útja az áramnak.

    Egyetemen egyik legnagyobb hazai nevű professzor mesélte az alábbi esetet:
    -társasház 5. emeleti lakásában, ahol a társasházban még nem volt meg a felújítás csak a lakáson belül, tehát a lakás előtt ugyanúgy mint vidéken, csak PEN vezető érkezett meg, nem volt szeparált nulla + PE.
    A folyosón, a méretlen PEN vezetéken történt egy hiba(nem tudom már, valami szaki rossz helyen vésett), de a fázis vezetők rendben voltak, átadtak.
    A lakáson belül ott volt a felújított hálózat, Fi relé védte a dugaljakat és külön földelő vezető mindenhova.
    De mivel PEN jött be, ezért a lakáselosztóban végezték el a bejövő PEN vezeték szeparálását "N" nulla és "PE"- védőföldre, a bevett gyakorlati szokás szerint, valszeg felújítás előtt is ez volt.
    Tehát az elosztóban a nulla és a pe sín a FI relé előtt össze volt kötve.
    Ennek az volt a következménye, hogy a Fi reléről visszafolyó nullán az áram nem tudott hova menni, hát kiment a PE sínre.
    Itt a bekötött EPH-n keresztül, a zuhanyzó elmenő fém csövére.
    A zuhanyzóban épp egy anyuka zuhanyzott és hozzáérhetett a fém csővel összeköttetésben álló fém kifolyóhoz, majd rajta keresztül záródott az áramkör a "víz" vagyis a földpotenciál irányába.
    Sajnos az épp odaérkező kislánya segítségképpen ki akarta húzni az anyukát...
    ...egyikőjük sem élte túl.

    Ha lett volna a 7. emeleten külön a lakás földelő sínjére vonatkozó földelés, nagy eséllyel túlélik, de azért érezte volna a zuhany alatt az anyuka hogy nem kóser a hálózat. De ott ugye ezt nem tudod kialakítani. Családi háznál igen.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák