Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz Zalanius #4335 üzenetére

    Az én meglátásaim:
    Matematikailag nem tévedett a megoldásával, főleg ha későbbi 3 fázisra bekötéssel számolt, tényleg elméletben megfelel az 5x2,5-ös vezetékezés. Továbbá a sütők úgy működnek, hogy amikor már felfűtött és épp nem megy a grill, akkor már csak szinten tartja a hőmérsékletet, amihez kevesebb teljesítmény is elég. Tehát az első 10 percben meghúzza a hálózatot 10-13A-el, majd a következő 40 percben amíg sütöd a lasagne-t, jóval kevesebbel is beéri.

    A 3p megszakító is matematikailag helyes, de itt már azért a józan villanyász logika közbe szokott avatkozni, hiszen attól még mert problémás a főzőlap, miért ne mehetne a sütő részeha mondjuk a konyhapulton is eltérő pozícióba kerültek), de ez is részletkérdés, mert a közös nulla is bezavar.

    Így hogy végül 1 fázisra fog kerülni, kicsit azért más a leányzó fekvése.
    Tényleg jó a hozzáállásod, javasolt a sütőhöz a 4mm2-es különálló vezetékezés, de a főzőlap esetén maradhatna a már kiépített 5x2,5 felhasználása és 2 áramkörre bekötni, ha olyan a főzőlap sorkapcsozása hogy el van osztva mivel ott áramkör/fázisonként elvileg nem szokott 10A fölé menni a terhelés. A földelés mehet közösítve, továbbosztva, hátha nem kell vésni-fúrni.
    Ilyenkor az egyik, eredendően "alacsonyabb rendűnek" tartott fázis színt szokták átnevezni második áramköri nullának. Azért lenne fontos hogy a második áramkör is kapjon dedikált nullát, mert ha azonos fázisra kerül a 2 főzőlap, együttesen lehet elérik a 16A visszafolyó áramot.
    A sütőnek jó lenne az 1P+N a biztonság kedvéért, a főzőlapoknál ha túl nagy macera nem foglalkoznék vele.
    Egyébként ha jól időzítetek, elképzelhető hogy elbírja az 1x32A az egyszerre történő használatot. Hisz a főzőlapok együttesen meg szoktak állni 20 alatt, ahogy a modern sütők is max 13nál.
    A gyártók szeretik bebiztosítani magukat, ezért kérik hogy a betáp vezeték túlméretezett legyen, mert tudják hogy sok villanyász úgyis megfelezi. :D

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák