- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házimozi belépő szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Apple notebookok
- NVIDIA GeForce RTX 3050 / 3050 Ti (GA107)
- Melyik tápegységet vegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
demars
addikt
Nem azt mondják, hogy "nem szabad" hanem felesleges.
Normál esetben így is van. De alunál én is teszek, mivel ahogy a videóban is írták a fővezetéki sorkapocs réz, így jobb, ha van rajta (érvéghüvely bevonattal rendelkezik).
Illetve a másik oka, hogy megszorításkor az alu kissé "megfolyik" , mivel lágy anyag. Ha teszel rá érvéghüvelyt az egyben tartja (főleg, ha csavarral szorítjuk be nem pedig lemezzel).Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
qdak
addikt
Sajnos van ahol azt mondják, elég sokat olvasgattam, valószínü nem a legjobb helyen
Csavar még a rézben is tud kárt tenni, saját szerelésemet szétszedve, még a régi csavaros sorkapocs a régi elosztóban, eléggé behuztam a csavart és kilapult a réz, bár bírta, de tuti nem volt ideális.
Sosem tudom mennyire huzzam meg
A lemezesbe, vagy akár egy kismegszakítóba sodrott réz vezetéket érvéghüvely nélkül kötök, az nem gond remélem?bobalazs [link] nekem is ez van, a kismegszakítók környékén szokott lenni, én vennék wagot, és nem közvetlen az alut küzdeném be ahogy írtam mert abból megint ugyan ez lesz, réz+alu nem működik. (+paszta bár nálam bírta anélkül is, de idővel lehet gond lenne).
Én is szoktam OBI-zni nem mindig éri meg (Győrben)[ Szerkesztve ]
ஃ°˙*˙°ஃ доступ запрещен ஃ°˙*˙°ஃ; Eladó HP ML350 G6: https://hardverapro.hu/apro/hp_ml350_g6/friss.html
-
yazoo1
tag
Régi ház,vezetékek cseréje lenne+ lakáselosztó+ szerelvényezes.
Kérdés:
Külön áramkörök kellenének a világításnak dugaszolóaljzatok nak .
A konyha :max.3 nagyobb fogyasztó. Ezeknek külön áramkörök kellene K?
Külön kismegszakito,vezeték az elosztohoz? Mert a falban a vékony falú cső benne van mert ha három dugaszolóaljzatok vezetnének a kismegszakító hoz az már nem férne bele az adott csőbe, az háromszor három vezeték...
Ugye elég az egy kör , arról a 3 dugasz leágazás- kiállás,egy kismegszakító..sztem igen...?!
Végülis megbeszeltem magammal....😌
Köszönöm[ Szerkesztve ]
-
qdak
addikt
válasz bobalazs #3402 üzenetére
A) Elnézve újra a képet, én hagynám a fenébe a sorkapcsot [link] ilyen wagot használtam, levágod a sérült részeket, összekötöd wagoval (+alu paszta)
B) Ha akarsz sorkapcsot, már linkeltem, 2-3as wago, egyik csati az alu (+paszta) másikhoz veszel OBIba réz vezetéket, és már a rezet kötöd sorkapocsba.
C) Videoban látható soroló, érvéghüvely, krimpelő...+#3406 bobalazs B20A kismegszakító sok, nagyon sok B10A javasolnék, ne csodáld ha leolvad.
[ Szerkesztve ]
ஃ°˙*˙°ஃ доступ запрещен ஃ°˙*˙°ஃ; Eladó HP ML350 G6: https://hardverapro.hu/apro/hp_ml350_g6/friss.html
-
bobalazs
nagyúr
Köszi a segítséget. Meg másnak is aki hozzászólt. Fölül hét vezeték van. Amit linkeltél az 5ös. Nem látom árulnak e ilyent 7esbe. 2-3as wagot hogyan használjak ha 7 vezeték van? A bal szélső vastagabb, illetve a jobb oldali, piros, az miért piros amúgy? A középen lévők meg sajnos elég vékonykák 1 talán max 2 mm-esek, könnyen megég.
Korábban b15 volt, az is megégett. Lehet a b10 bőven elég. De Az meg elég e a mosógéphez? AZ benyal hirtelen 2 kwot is, gondolom.
Elég maszek az egész, hívok át egy havert ő ránéz több képzettsége van mint nekem. -
hódmaci
senior tag
válasz bobalazs #3398 üzenetére
Próbáld Wagoval.
De mindenképpen használd hozzá ezt is!Amennyiben kevésnek bizonyul az 5 csatlakozási pont 1 wagónál úgy vegyél kettőt, vagy hármat. Kösd mindhármat össze legalább 6mm2 vezetékkel!!!
Így pl:
2db wago esetén 8 csatlakozási lehetőséged van.
3db wago esetén 11 csatlakozási lehetőséged van.Vezeték végein az égett részt vágd vissza, majd blankold újra!
[ Szerkesztve ]
Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
qdak
addikt
válasz bobalazs #3409 üzenetére
Nem is kell 7es, hisz össze tudod kötni őket, ha 7 vezeték akkor 2*5ös wago, az 10, minusz 2 amivel a 2 wagot összekötöd vastag rézzel.
A 2-3 as wagot így értem: egy alu be, 1 réz ki, esetleg ha csak lámpa akkor 2 alu közösítve 1 réz ki.
De tekintve a képet, mindehol alu van, inkább az 1. megoldás.
Piros az a régi föld.
230V*10A=2.3KW alégnek kéne lennie (esetleg C10A)ஃ°˙*˙°ஃ доступ запрещен ஃ°˙*˙°ஃ; Eladó HP ML350 G6: https://hardverapro.hu/apro/hp_ml350_g6/friss.html
-
bobalazs
nagyúr
Hát átjött a haver és szörnyűlködött a kialakításon. Valószínű a föld össze van kötve a nullával a kinti áramszekrénynél.
Két darab fő nullás egy kék egy piros, jön be, (de minek), meg egy fázis. két vezetéken vannak a konnektorok, és a van két vezeték, egy piros és fekete ami ha nincs bekötve akkor is van mindenhol áram, azt azt mondja haver ne is kössem be. Meg cseréljem ki a 20as kapcsolót 10esre, vagy 6osra, 10es legyen amelyiken a mosogép van. (a mosógép is felvesz 2200 w-ot)[ Szerkesztve ]
-
qdak
addikt
válasz bobalazs #3412 üzenetére
Föld össze van kötve a nullával: az okés úgy
Két darab fő nullás egy kék egy piros, jön be: ezt nem értem, ha kettő nulla, akkor nem lehet egy kék, (vagy kéken jön a fázis )
két vezetéken vannak a konnektorok: az király mert akkor nincs földelve
egy piros és fekete ami ha nincs bekötve akkor is van mindenhol áram: piros a védőföld, fekete meg lehet az eredeti fázis volt cask már szétégett és azért 2db kéked van
Látatlanba ez nekem kevés, de a saját házamból kiindulva, átnéznék mindent, konnektorok, főleg a fali elosztó dobozok, mert ott volt minden is, ha még áthuzatni mostanság nem is tudod, de a kötéseket (összetekert alumínium) ki tudod váltani wagoval, nálunk is így ment sokat jelentett, utána megszüntek a kismegszakító lecsapások, villogó lámpák.
Ha most itt az elosztót frankóra megcsinálod, tuti lesz egy fali elosztó vagy konnektor ami nem bírja, nézd át őket is.ஃ°˙*˙°ஃ доступ запрещен ஃ°˙*˙°ஃ; Eladó HP ML350 G6: https://hardverapro.hu/apro/hp_ml350_g6/friss.html
-
apóka
aktív tag
Sziasztok!
Tetőhorog lesz felszerelve (380V jön be, horganyzott 2" csővel)
Mi a minimális és maximális magassága a csőnek a cserép felett?
ÉMÁSZ (már most MVM next) terület, már ha ez számít valamit.Focust bontok, ha kell valami írjál. Mk1 98-2004
-
bobalazs
nagyúr
Fázis egy vastag fekete. Van egy vastag kék nulla meg egy vastag piros nulla is azt mérte ki haver. A másik, vékony piros lehet hogy föld, nem tudom. Talán a vékony fekete is, mondom ha ezek nincsenek bedugva akkor és van mindenhol áram. Aztán még két vékony fekete, ez a szobaé másik a konyháé.
Konyha és fürdő földelt konnektor van. Szobák nem. Konnektorba kapcsolókat tavaly cseréltem újra, onnan tudom. -
qdak
addikt
válasz bobalazs #3418 üzenetére
Az a 3 a betápod.
Esetleg a másik 3 "éjszakai" ?
Amíg ezeket nem használod szigeteld le külön külön, hátha kiderül mégis valahova kell.
Amúgy ha van multimétered, lekötöd a betápot (fázis-0) végig tudod mérni mi hova megy, megnézheted, hogy az ismeretlen fázis nincs e rövidzárba egy másik fázissal, meg a 0 is egy másik 0val, mert akkor úgy van mint nálam, hogy 2 éren megy a fázis, 2 a 0, így hogy nem kötötted be még annyit sem fog a hállózatod bírni.ஃ°˙*˙°ஃ доступ запрещен ஃ°˙*˙°ஃ; Eladó HP ML350 G6: https://hardverapro.hu/apro/hp_ml350_g6/friss.html
-
Sygnus83
csendes tag
Sziasztok !
Sikerült ma elfúrni egy vezetéket a falban ...gipszfalba lévő régi MM 3-as vezeték egyik szála, talán a nappali lámpa/dugalj lehet.
Kézi csavarbehajtóval fúrtam nagyon lassan, pukkant egy nagyot , bent a lakásban levágott egy biztosítékot és a kinti fő biztosítékot is.Picit kibontottam a falat, nagyon pici sérülés látható csak a szigetelésen, talán az aluhoz is csak hozzáért a fúró szár, ilyen esetben is lecsapja biztosítékot ?
Utána visszakapcsoltam, működik minden rendben, ennek ellenére ki kéne bontssam, megnéztetni szerelővel? -
bobalazs
nagyúr
-
-
maglew
aktív tag
Sziasztok!
Párom vásárolt szekrény fölé szerelhető világítást az Ikea áruházban.
A dugalj és a lámpa közötti szakaszt szeretném megtoldani kb 4 méter vezetékkel, mivel a lámpa kapcsolója csak így kerülne megfelelő helyre.
A képen látható csatlakozás van a dugaljon.
Mi lehet ennek a csatlakozónak a neve? Lehet kapni villanyszerelő boltban valami olyan csatlakozót amivel 4 méterrel meg tudnám toldani a kábelt?
Ez a termék.
https://www.ikea.com/hu/hu/images/products/ansluta-led-es-tapegyseg-kabellel-feher__0553350_pe659465_s5.jpg?f=xl
[ Szerkesztve ]
-
lappy
őstag
Mivel speciális foglaltaknak tűnik nehéz a beszerzése meg kellene bontani a kapcsolót és ott valószínűleg 2 vezeték van, na ott kikötni majd megoldani és kész vagy ha nem tudod szetszedni akkor lehet venni ilyen kapcsolót - levagod - megtoldod
[ Szerkesztve ]
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
qdak
addikt
[link] Bár nem a legjobb videó, de elmész egy konnektorhoz, elsztódobozhoz, a hosszú kábelt összekötöd az egyik vezetékkel, majd a lekötött (áramtalanított) elosztószekrénybe megkeresed a párját. Átkötöd a kábeled egy másikra az elosztódobozban, megtaláltad a másik eret ami oda megy... így tovább. Ha már tudod, melyik 3 ér megy oda, felcímkézed, ha nem jók a színek, vagy nincs, akkor olyan színü szigszallaggal, be szoktam tekerni, így már ránézésre egyértelmű lesz.
Elég tökölős meló, jó ha van valaki aki megbizhatóan átcsatlakozik a másik vezetékre, nem neked kell lemászni-visszamászni az elosztódobozhoz.
Én a kismegszakítókat beszámoztam, egy papíra meg felvéstem, hogy pl.: 1es műhely, így ha kint szerelek, nem veszem el a villanyt a háztól (nincs hiszti ) persze mindig meggyőződök, hogy valóban jót nyomtam e le.bobalazs kép jöhet majd
-
bexinho23
őstag
Sziasztok!
Kitapetaztuk a szobat hetvegen, majd masnap az fali dugaljba bedugtam egy ledes allo lampat. Mivel felkapcsolt allapotban volt, igy a csatlakozo bedugasakor apro szikrat lattam, a lampa pedig csak felvillant. Ez masodik probalkozaskor is igy volt, igy hagytam. Kesobb radugtam egy masik fogyasztot, viszont mar aram nem volt. De csak ott. Ez egy 80ban epult 4 szintes panel lakas, amiben meg nem volt villamoshalozat felujitas, a biztositek doboz regifajta, nincs lecsapva semmi.
Mi lehet a gond? Vagy mi tortenhetett, ha ezidaig sosem volt ilyen jellegu gond? A fali dugalj tapetazaskor nem volt leszerelve, megmozditva.
-
demars
addikt
No, kollégák vélemény??
Egy festő cimborám küldte tegnap, írta, hogy nincs benne villany, meg tudom e nézni??
Gondoltam tuti ilyen vicces, humoros kép, jól besörözött este, aztán ráért...
Hát nem!
Most hívott, hogy néztem e a képet, mert ahol most dolgozik, lekapta, hogy körbe tudja festeni és ez fogadta.
Mondtam neki, hogy csípje le, tegyen rá szigszalagot aztán gipszelje be a dobozt!Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
tototos
őstag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. Szüleim házánál a mérőóra után(mért oldalon) alu vezetékkel van kiépítve a villany. Van lakáselosztó felszerelve, életvédelmi relével együtt. Az alu vezetékek érvéghüvellyel ellátva vannak bekötve a sorkapcsokra valamint a relébe. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes egy fővezetéki sorkapcsot felszerelni és abból réz vezetékkel bekötni a vezetőket? Ha igen akkor milyen vastagságú és típusú vezetékre lenne szükség 25A-es főbiztosítékhoz?
Köszönöm
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz bexinho23 #3432 üzenetére
Ezt így látatlanban nagyon nehéz megmondani.
Ha mázlid van, akkor csak a konnektornál tört el a vezeték és annak a szikráját láttad amikor elpattant.
Porszívót nem arról a konnektorról szoktátok járatni? Vagy valami nagyobb fogyasztót pl hősugárzót?[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
bexinho23
őstag
válasz radi8tor #3436 üzenetére
Nem, minimalis fogyaszto ment rajta. 2 router, illetve neha par percig hajvasalo, hajszarito. Mit ertesz azalatt, ha szerencsem van? Rosszabb esetben mi lehet a gond? Teljes mertekben tudjuk nelkulozni azt az aljzatot, mig egy villanyszerelo ra nem nez. Csak atlagemberkent aggodalomra ad okot ez a jelenseg.
-
tototos
őstag
válasz radi8tor #3440 üzenetére
Nem kell külön engedély? Amit nem szeretnénk, hogy szabványosítani kelljen a rendszert az óra előtt. Maga a ház 100 éves a villanyt meg valamikor a 60-as években alakították ki. Mai értelemben társasháznak tekinthető és a lakások falaiban van végig vezetve a vezeték az órákhoz.
-
bobalazs
nagyúr
Az összes, törékeny alu vezetéket, kőkemény szigetelése, szikével megfaragtam hogy a waguba férjen. jól izzadt már a tenyerem a sötét előszobába.
leszedtem a kókány szigetelést a kék nullásról, végig hosszan nem volt rajta más mint valami műanyag tipni féleség szigszalagozva. pár kép, [kép] [kép] [kép] [kép] -
qdak
addikt
válasz bobalazs #3442 üzenetére
Hu Vaze Remélem bírni fogja
Örülök h, a Kismegszakítót is lecserélted. Tudom hogy nehéz meg nincs hely, de majd következőre, ha ilyet csinálsz a megolvadt részeket teljesen vágd le, hogy az ép(ebb) vezeték legyen a wagoban.ஃ°˙*˙°ஃ доступ запрещен ஃ°˙*˙°ஃ; Eladó HP ML350 G6: https://hardverapro.hu/apro/hp_ml350_g6/friss.html
-
qdak
addikt
Sziasztok,
Sorrendbeli kérdésem lenne, adott egy 1P+N Kismegszakító, betáp elosztók, ledes jelzőlámpa, fi relék...onnantól ok.
Én sorrendem:
-1P+N Kismegszakító közvetlen betápra, így ha lehuzom az elosztószekrény nincs villany alatt
-betáp elosztók
-ledes jelzőlámpa a betáp elosztók Fázis-0 pontja közé [link]
-fi relék a betáp elosztók maradék pontjaira...Köszi.
-
lappy
őstag
Sorrend:
- a bejövő maximális áramhoz tartozó kismegszakító, olvadóbiztosítós szakaszoló (ide akár lehet tenni egy kapcsolót is)
- ezután jöhet a szétosztás
- ÁVK
- kismegszakító
az utolsó két lépést lehet kombinált ÁVK-val is[ Szerkesztve ]
Bámulatos hol tart már a tudomány!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest