Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BB9000

    senior tag

    válasz attiati #10787 üzenetére

    Igen, rövidebb kábel esetén is igaz az, hogy legalább az 1,5 mm2-es kábellel kell a hosszabbítót szerelni ahhoz, hogy biztonságosan lehessen szinte mindenre használni egy háztartásban.
    Ennek hátterében az áll, hogy a fali konnektorokat a kiépítésükkor 16 A-es kismegszakítóval biztosítják, mivel a konnektorok max terhelhetősége ennyi, a fali vezetékezést ennek megfelelően 2,5 mm2 es merev réz fali kábellel oldják meg. (vagy ennek megfelelővel)
    Ha a hosszabbító-elosztó pl, 0,75 mm2-es kábellel van szerelve, akkor egy maximális 16A-es terheléshez közeli igénybevétel esetén a kismegszakító nem fog leoldani, ellenben a kábel fel fog forrósodni és akár komolyabb bajt is tud okozni: kigyullad, és kigyújt mindent a vezeték körül. Elrettentő példa
    16A nagyon könnyen össze tud jönni, ha több fogyasztót működtet a felhasználó egy konnektorból, elosztót elosztóba dug, stb.
    Egy 1,5 mm2-es sodort réz kábelllel szerelt hosszabbító-elosztó még ilyen esetben sem melegszik fel annyira, hogy bajt okozzon és a 16A-es kismegszakító megvédi azt is a túlterheléstől.
    Az elrettentő példában is az volt a baj, hogy nem a megfelelő minőségű hosszabbítót használták! 5 méternél hosszabb vezeték esetén javasolt a nagyobb terheléssel működő fogyasztókhoz 2,5 mm2-es "sodort réz vezeték gumi szigeteléssel" - egyszerűsített elnevezéssel gumikábel- alkalmazása. további hiba ha a hosszú kábel terhelés alatt tekercsbe van "formálva". Ilyet még véletlenül se csinálj soha!
    A "PE Schuko" megjelölés nem utal minőségre, az csak a csatlakozás típusa.
    A normális minőségű hosszabbító használata nem luxus. Ezen ne spórolj!

Új hozzászólás Aktív témák