Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DrGonzo22

    őstag

    válasz D1Rect #14178 üzenetére

    Ezt már tényleg nem tudom hova tenni, épp most írtam le azt, amiből mindennek világosnak kéne már lennie. Egy utolsó nekifutás.

    Beérkezik egy inger: magyarul beveszed a gyógyszernek látszó tárgyat, ez elindít változásokat az idegsejtjeidben, nagyon kevés embernek (~5%) ez a kis változás is elég ahhoz bizonyos betegségek esetében, hogy egy olyan biokémiai folyamat induljon el pusztán az idegsejtek ilyen irányú megváltozásától, hogy az végül "gyógyuláshoz" vezessen. Rengeteg esetben ez nem működik, mivel nincs olyan biokémiai út, ami az idegsejtek megváltozásától elvezetne a gyógyuláshoz. Az egy alapvető félreértésed, hogy a "cukor hat", a gyógyszer bevételének aktusa hat, ez vált ki biokémiai változásokat az idegsejtekben.

    Ugyanez a sztori: a nádasban kacsát keresel, egy vadász kacsasípot fúj meg, a beérkező hanghullámok elindítanak egy olyan biokémiai sort, ami ahhoz vezet, hogy eljutsz a hangforráshoz, aki egy vadász síppal. Itt sincs semmiféle "becsapás", mivel ezen a szinten tárgyalva nincs kacsahang, sem vadászhang, csak ilyen és ilyen hanghullámok, amik így és így hatnak az idegsejtekre, amik azonos hangsorra ugyanazzal a biokémiai reakcióval válaszolnak. A placebo esetében is az a helyzet, hogy van egy olyan sorozat, ami már azáltal is kiváltható (van egy olyan biokémiai sor, ami már pusztán a gyógyszerkapszula érzékelésétől) elvezet a "gyógyuláshoz". Vagy ilyen elven működik egy pszeudo műtét is.

    Hozok egy példát: az immunszupresszáns szerek hatását úgy kell elképzelni, hogy egy fán szorítanak el ágakat. A kezdeti szerek jó nagy ágakat elszorítottak, ezért minden mögöttük lévő ágon leszáradtak a levelek. A cél, hogy csak egy levél száradjon el, ehhez az kell, hogy közvetlenül a levél fölött szorítsuk el az ágat, sőt legjobb, ha a levélnyelet szorítjuk el. A placebót képzeld el ennek a fordítottjaként, olyan biokémiai sor, ami a törzstől is lefut xy szervezetében, de csak a törzsre hat - gyógyszer látványa. Ez azért lehetséges, mert a kívánt levél össze van kötve a törzzsel azokban az emberekben, akiknél ez működik. De 95%-ban az emberek olyanok, hogy ez a törzsi hatás nem ér el a levélig, nincs összekötve - persze most egy olyan fát nem fogsz tudni elképzelni, ahol nincs ilyen lefutás, de ez csak egy analógia, ne szó szerint vedd, a biokémiai utak nem fa struktúrájúak pontosan, hanem sokkalta bonyolultabb hálózatok - wikipedian tudsz nézni ilyen ábrákat, az egyes utak szinte mindig anasztomizálnak, stb.

    Ugyanilyen elven működik a meditáció, agykontroll is, nincs ezekben semmi misztikus, ezek is ugyanúgy biokémiai úton működnek, más út mondjuk nincs is.

    Amit érts meg: nem a bevett anyag, nem az altató, stb. váltja ki a biokémiai sort, ami a gyógyuláshoz vezet, hanem a gyógyszer bevételének érzékelése okoz az idegsejtekben bekövetkező változást, és ez a változás az első biokémiai lépés, ami elindítja a sort. Ugyanez meditációra: az idegsejtek olyan állapotba kerülnek, ami megindít egy olyan sort, ami gyógyuláshoz vezet.

Új hozzászólás Aktív témák