Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nyaki01

    tag

    válasz Speed® #36781 üzenetére

    Üdv!
    Ma ismét a kezeim közé került a konfig.
    Kicsit izgatott voltam amiatt, hogy miért nem sikerült 1,25V alá menni, ezért ismét nekiestem a gépnek.
    Először is csináltam egy factory default resetet, majd a BIOS nyitóképén a "Normal" ikont, mint gyári ajánlást választottam és újraindítottam a gépet. BIOS betöltés után bementem az "Advenced options"-ba és az "Ai Tweaker" menüpontban az auto-t manualra állítottam. Itt BCLK-ot 100Hz-re állítottam, a szorzót pedig 40x-esre, a "CPU Offset" menüpontban pedig a "-" jelet választottam és az alatta lévő menüpontban pedig levettem az alapértékből 0,1V-ot. Azért ennyit, mert Te azt mondtad, hogy jellemzően ezek stabilan mennek 1,2V-al 4GHz-en, másodsorban pedig a nyitó BIOS kép gyári "Optimal" módját is kipróbáltam előtte 43x/100Hz/alapfesz mellett és simán felállt a Win7. Prime alatt 1,38V-ot mutatott az AIDA és stabil volt a gép, de számomra túl magasak voltak a hőfokok, így fél óránál tovább nem erőltettem. Ezek után joggal véltem, hogy alacsonyabb fesz esetén is stabil lesz a gépem.
    A próbák alatt semmi mást nem állítottam át, tehát minden maradt auto-n vagy gyári beállításon, azaz nem bolygattam a teljesítmény limiteket sem. Ez felettébb érdekes felismerés volt számomra. :U
    Immár az új beállítások mellett a 2 órás Prime teszt alatt hibát nem dobott a gép, a hőfokok 53-56°C körül beálltak. Amit azonban megfigyeltem, hogy az AIDA "Túlhajtás" menüjében Win7 alatt a szorzó simán felment 40x-esre, de a Prime alatt nem volt hajlandó csak 39-ig kúszni, akármit is állítottam be a BIOS-ban. A próbák alatt azt is észrevettem, hogy egyes programok 40, míg mások 39x-es szorzót lőnek be maguknak.
    Mivel Prime alatt az említett "Optimal" módban már több, mint 10°C-ot emelkedett a CPU hőmérséklete, így a tartósság jegyében maradtam a 4GHz/1,2V beállítás mellett. Így utólag az 1,25V-os beállításnál arra gyanakszom, hogy a teljesítmény limiteknél szúrhattam el valamit, de most már mindegy is, hiszen van egy alacsony hőfokkal és igen jó teljesítménnyel üzemelő kiserűművem.
    Köszi

    .

    [ Szerkesztve ]

    Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!

Új hozzászólás Aktív témák