Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- TCL LCD és LED TV-k
- Fujifilm X
- Milyen notebookot vegyek?
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Gigabyte alaplap topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen asztali médialejátszót?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kobak77
aktív tag
Igazából a jövőállóság szempontjából jutott eszembe az NVMe. Lassan az NVMe-s SSD-k lesznek az olcsóbbak az m2 SATA-val szemben, és akkor egy 3-5 év múlva esedékes esetleges bővítésről még nem beszéltünk. Illetve mindenképp fura, hogy a felsőbb szegmensben már évek óta szórják az NVMe slotokat, a használhatóságuk azonban még mindig csak a cache-re korlátozódik.
Meg persze melóhelyen már 3 éve all-flash storage-okat használunk (PureStorage X70, HP 3Par 9450), gondoltam ennyi idő alatt csak lecsorog picit a konzumer világba is :).
Amúgy nem terabájtos adatbázisok kezelése a cél, hanem a működési környezet lenne a lakástól/irodából távoli, mondjuk úgy: nomád. A majdani felhasználási terület okán ugyanakkor a következők a szempontok:
- mozgó alkatrészt ne tartalmazzon
- tápellátás adott esetben működjön 12V-ról is (pl. a korábban említett QNAP 10-30V feszültségről képes működni
- bár tisztában vagyok vele, hogy a RAID nem backup, mégis amennyire lehet, hibatűrő legyen (RAID5, 3+1 drive, +1 drive a szekrényben, vagy RAID6 4+2 drive), mivel az offsite backup hektikusan lesz csak megoldható.
- és bár nem feltétel, de elég nagy előny, ha minél kisebb :).
Az eddigi versenyzők a QNAP TBS-453 család vmelyik tagja, vagy a Synology DS620slim.Szerencsére nem sürgős, csak más NAS-os kérdés miatt melegítődött fel nálam a téma.
-
Szerintem nincs ilyen a konzumer NAS gyártók kínálatában, de még szerver storage szinten sem erőltetik ezt a megoldást, ott is 2.5-es formátum a jellemző az SSD-k esetében (tudtommal, bár nem vagyok rendszermérnök). Egyébként bizonyára megvan rá az okod, amiért ilyet keresel, de csendben megkérdem: mit hoz az nvme ebben a környezetben? Ha még valami 2 TB-s adatbázist tárolnál rajta többezer lekérdezéssel másodpercenként, akkor érteném, de abban a piaci szegmensben, ahol ezek a NAS-ok indulnak, még az SSD létjogosultsága is kérdéses, nem hogy egy vegytiszta SDD-s konfigé, és abból is nvme alapúé. Ha meg csak a full passzív rendszer a cél, akkor 2.5 hüvelykes SSD-vel se jársz rosszul szerintem, mert bár ár szempontjából nyilván ütős lesz, nem látom akadályát, miért ne működhetne.
-
Kobak77
aktív tag
Tudom, hogy a Synology DS720-ban m2 NVMe-s foglalatok vannak. Elég szerencsétlen, hogy "elkalandoztunk", de troviko kommentjében - amire reflektáltam - a QNAP TBS-453-as NASról volt szó. Pontosabban a problémafelvetés így hangzott: "Én azt nem értem, hogy miért nincsenek M.2-es SSD-re épülő modellek."
Erre reflektáltam, mert én is ilyesmit keresnék, azaz SSD-s NAS-t, pörgős diszk lehetőség nélkül. De továbbra is marad a kérdés, hiszen:
- hiába van NVMe-s slot a synology-kban, az gyakorlatilag csak cache-re használható
- az általam ismert egyetlen full m2-es NAS, az a fent említett QNAP, de az meg csak m2 SATA-t tud.Tehát valójában ez a szál eléggé offtopic, de ha maradhat, továbbra is érdekelne 3,5-es, ill, 2,5-es diszk lehetősége nélküli all-flash (de NVMe!!!) NAS! Nem tudom ismer-e vki ilyesmit.
-
zetor2000
őstag
válasz
S_x96x_S #164 üzenetére
"de ha >=8 SATA3 -t is meg kell hajtani, akkor már gondolkodni kell."
Nem kell azt nagyon túlgondolni, kell egy remek ASRock alaplap, és van pár sata/sas csatlakozód... ja, nem olcsón, de nem agyalunk az árán. Ma meg már használtan is talán találni
Azt, hogy honnan a vérből szerzel olyan tápot, amin van 2x (huszon iksz) Sata táp, azt nem tudom... az átalakítós dolgok a gyengék fegyverei.
-
S_x96x_S
addikt
> csak ami meglepett, h ez az eco kivitel a cikk szerint,
tényleg többféleképpen lehet értelmezni az "eco"-t.
és mivel mindenkinek más a háttere .. nem igazán jó fogalom.a legjobb "eco" kivitel - a kőleves style ( lásd mese .. ) ,
amikor ismerősök felesleges alkatrészeiből raksz össze - 0 költséggel.utána jön a már meglévő saját alkatrészek beépítése .. ami van alapon.
> Másrészt meg sztem ezekben a projektekben egyedül a ház,
> amire rá lehet fogni, h nas specifikus,A "NAS" fogalma se teljesen egyértelműen definiált,
de
szerintem a recept a lényeg,
és hogy lefelé is tudod skálázni - nem csak felfelé.pl. egy olcsó integrált CPU-s alaplapot kinézel, ami neked éppen elég.
https://geizhals.de/?cat=mbson
pl. ASRock J5040-ITX ( ~45e Ft körül ; 10W TDP; 4 SATA3; )
és bepakolod egy pici NAS szerű házba.de ha >=8 SATA3 -t is meg kell hajtani, akkor már gondolkodni kell.
-
Magnat
veterán
válasz
S_x96x_S #162 üzenetére
Persze vágom, csak ami meglepett, h ez az eco kivitel a cikk szerint, ha megnézed a linkelt 2020-as nem eco megoldását, az konkrétan 1700 usd, amivel nincs is semmi baj, csak ezek már nem nasok, hanem inkább házi szerverek, bár utóbbi sztem annak is baromi drága. Másrészt meg sztem ezekben a projektekben egyedül a ház, amire rá lehet fogni, h nas specifikus, az összes többi része inkább csak egy épített gép általános célokra.
-
S_x96x_S
addikt
> Plusz az egész cucc nas funkciókra sztem overkill és drága is
az talán csak egy szabásminta ..
vagy "legózási" sablon
és az alternatívákról szól ..vagyis ha tisztában vagy az igényeiddel,
( amit nem ideálisan fed le egy átlagos NAS )
és annak megfelelő konfigot raksz (vagy rakatsz) össze,
és nem félsz egy kis telepítéstől, akkor
elég kényelmes ( ~ jól bővíthető ) rendszert lehet összerakni.Nálam például a mezei NAS funkciók mellett
a Virtuális gépek, CI/CD , Adatbázissszerver telepíthetőség
- memória
- sok I/O ; a gyors adatsebesség
- és a későbbi bővíthetőség is elég erős igény.
a NAS mellett.
vagyis nekem igazából egy 2 in 1 megoldás lenne ideális.persze a HomeOffice korában ez már nem akkora újdonság.
Ez majdnem olyan mint a készre szerelt TESCO-s számítógépek.
a felhasználók 80%-nak - tökéletesen megfelel ..
de mindig vannak rétegigények.
-
törölt tag
Igen, a QNAP NASbook család négy M.2 (SATA) SSD-vel ilyen, például ez (TBS-453DX).
-
-
S_x96x_S
addikt
Érdekességképp .. Házi - Bio NAS
DIY NAS: EconoNAS 2020
https://blog.briancmoses.com/2020/12/diy-nas-econonas-2020.html
olcsó B450 alaplap + olcsó AM4 proci ( Athlon 3000G )
Fractal Design Node 804
Szoftver:
+ https://www.truenas.com/truenas-core/
+ Tailscale
+ NextCloud -
-
pepeno1
tag
Túl hosszú a topik, nem olvastam el.
Szóval nekem ennyi pénzből egy Zyxel NAS542-esem lett 4x4TB Toshiba x300-as vinyóval. -
zetor2000
őstag
Na, az a Qnap 160+lemezek áráért. A kényelem, hogy kiveszed, bekapcsolod, működik, az ennyi. Nem kell brékelni PC házzal, csavarokkal, stb.
De M.2 meghajtókkal a hotswap elég érdekes megoldás, én még nem láttam ilyet, márpedig a NAS egyik előnye, hogy hotswap.Nekem egy Qnap van, az sem zörög-csörög-kattog... Nem mai, icipicit éjjel hallani, de inkább megnyugtatóan teszi, mint zavaróan. Venticsere megoldaná, de le kéne mérni mekkora kell bele, az meg energia...
-
zetor2000
őstag
Otthoni "tákolt" rendszeren a hot-swap fiókok és a raid cucc is macerás lehet. A jobbak (mondjuk nem feltétlen 2 lemezzel
) tudnak raid 6ot is. Ahhoz kell vezérlő is. Az megizé, nem alaplapra integrált... vagy nem minden alaplapra. Akkor meg drágább... akkor meg ez nem is annyival drágább.
-
zetor2000
őstag
"Azt, hogy hány százaléknak kevés elég nehéz felmérni, hisz nincs is más lehetőségük a gigabiten kívül...
"
Ez nem igaz. A Qnapnak pl. jóideje elérhetőek az SFP vagy SFP+ modullal szerelt hálózati csatolói, amik kifejezetten NASba valók. Azok közt van 2.5GB, 5GB és 10GBs is.
Van lehetőség, csak alaposan körbe kell nézni.
[ Szerkesztve ] -
S_x96x_S
addikt
> Egyébként pont valami olyasmit keresnék, amit írtál, csak nem akarok
> vele szarakodni. Dobozból vegyem ki, dugjam be, működjön. Meg
> legyen egy korrekt kis házikója. Ne kelljen installálgatni, stb.szerintem neked egy külső winchester is elég ..
ha ici-pici kell, akkor : Egy 2 TB -os M.2 2230 - bedobozolva
vagy Dual M.2 (SATA) - USB-C 3.1 -es ház ~ 43 EUR -ért.
https://geizhals.de/inline-raid-enclosure-for-dual-m-2-00031c-a1429888.htmlha meg maximalista vagy, akkor - 4x M.2 + Thunderbolt3 -as ház.
persze ebben a TB3 a drága.
https://ijoe.hu/mac/meghajtok-es-hattertarak/owc-express-4m2-negy-ferohelyes-m-2-nvme-ssd-kuelso-haz -
-
dkess
őstag
válasz
S_x96x_S #140 üzenetére
Még a Raspberry Pi -s megoldás tűnik a legéletképesebb megoldásnak. Azon van 2 db USB3 amire lehetne raidbox -okat vagy éppen M.2 SSD -ket fogadó házakat dugni ... Valószínűleg, ha kérdésed lenne, akkor hamarabb is kapnál választ hasonló cipőben járóktól. Esetleg valóban kérdéses lehetne, hogy multigigabit -es USB adaptert lehetne-e alkalmazni vele, mert tényleg vérezne az ember szíve M.2/SATA SSD -s tömböt ráaggatva mindössze gigabit -es csatolóval használni.
Minden más amit linkeltél 2 db USB2 -es csatikkal rendelkezik. Ezekre semmilyen SSD -t nem érdemes rádugni USB-HUB -al sem. Az egyszem M.2 meg ki tudja milyen. Valószínűleg PCIe v2 -nél az sem több. Önmagában ez sem katasztrófa, de ugye vehetnél még hozzá riser kártyát, ha egynél többet szeretnél rákötni (NAS -nál a redundancia azért nem ördögtől való). Akkor szintén gigabit -en vagyunk ragadva e mellett ...
-
S_x96x_S
addikt
> ha lenne egy max cigisdoboz méretű, zárt aluházas, olcsó (30K+SSD)
--> raspberryPi + USB hub + 2x 512GB USB + freenas
valószínűleg érdemesebb megvárni a Raspberry Pi 5 -ötvagy körbenézi a http://linuxgizmos.com/ -en valamilyen m.2 -öt támogató kütyűért - és akkor olyan lesz, amilyennek akarod.
ennek pl. van m.2 -es támogatása - 99 USD ért.
http://linuxgizmos.com/open-spec-i-mx8m-mini-sbc-sells-for-99/ -
Magnat
veterán
Pl az, h a sata sokkal régebben jelen van és nem mellesleg diszket is lehet tenni bele, ergo univerzálisabb, illetve valszeg olcsóbb is (vagy legalábbis sokáig az volt) és mivel a gigabites portot (de még az 5 gigát is) ki tudja hajtani, az M2-nek a méret kivételével inkább hátránya lenne... szóval egy M2 only eszköznek valszeg nem lenne piaca ... mármint akkora, h megérje egy külön modellt gyártani rá.
Egyébként miből gondolod, h az 30k lenne, gondolod h a legolcsóbb modell azért kerül dupla annyiba mint az általad megálmodott akármi, mert a nagyobb dobozhoz több anyag kell? -
troviko
senior tag
Ennek mi köze bármihez is? Én nem a sebességet kérdeztem, hanem a formátumot. Nekem egy nagy, könyvszerű, kerregő, villogó, zúgó vacak nem kellene otthonra, ellenben ha lenne egy max cigisdoboz méretű, zárt aluházas, olcsó (30K+SSD) cucc, vennék.
Nem értem én a gyártókat. Az Apple-ön kívül (akiket rühellek, mert egy rablóbanda) senki nem innovál semmit, ugyan azokat a fosokat árulják, mint 20 éve.
-
troviko
senior tag
Én azt nem értem, hogy miért nincsenek M.2-es SSD-re épülő modellek. Az egész lehetne egy cigisdoboz méretű, 1 vagy 2 M.2-es, egy passzív ARM chip bennük, és kész. Helyigény nulla, mozgó alkatrész nulla, zajszint nulla, porosodás nulla, fogyasztás közel nulla.
Ne értsetek félre, nem azt kérdezem, hogy miért nem ilyen az ÖSSZES megjelenő termék, hanem, hogy miért nincs ilyen egyszerűbb kiadás már ezekből.
Nekem teljesen felesleges egy klasszikus NAS, viszont egy ilyen mini NAS-t simán vennék. De nincs. (Pontosabban asszem a QNAP-nak van 4 kártyás verziója, potom 160 ezerért, annyiért meg igazán kenjék a hajukra). Így nem veszek. -
S_x96x_S
addikt
> de otthonra nagyon jó a Qnap is.
nem árt sürün frissiteni és nem rákötni az internetre
Mi a francnak raktak bele backdoort?????April 22, 2021
"Update: QNAP confirmed that Qlocker ransomware has used the removed backdoor account to hack into some customers' NAS devices and encrypt their files."
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/qnap-removes-backdoor-account-in-nas-backup-disaster-recovery-app/ -
Magnat
veterán
-
shrek1988
csendes tag
köszi a válaszokat. Olvastam a Synology fórumot prohardveren de ritkábban láttam olyan hozzászólást aki így használná a NAS-t. A HDD-k nem RAID be lennének kötve, ezért is elég a 2 fiók, a fő funkciója ha vennék egy ilyen NAS-t, az a Plex média server lenne és a torrent. (2 db 4K transcoding + 4-500 torrent seed, letöltés csak néha 1-2 ). Ezt szerintem a 720+ tudná, csak , hogy mennyire szenvedne, esetleg a kisebb tesó, hogy bírná...
-
VIC20
őstag
QNAP TS-253D-4G, az alapmodell kb ugyanennyibe kerül.
Kétlemezes, eleve 2 db 2,5 gigás ethernet portja van, a memóriája bővíthető akár 8 gigásra, plusz egy pci-express aljzata is van, amibe rakható dupla nvme-kártya vagy 10 gigás LAN-kártya. Igaz, ez plusz költséget jelent, mégis szimpatikusabb, jobban az igényekre szabható így.
-
dkess
őstag
Videó átkódolás is megy 4K -ból akár 3-4 is HW gyorsítás esetén. Ekkor ugye a CPU -ra nem is terhel rá - mehet a torrent is.
Az más kérdés, hogy 3-4 db 4K videó streamelése + többszáz torrent meg egyebek - hát az alatta levő HDD kötetből lehet hamarabb fogy ki a szufla ...
-
lewisfm
aktív tag
válasz
shrek1988 #119 üzenetére
A Plex-nek jó eséllyel szülsége lesz a videó hangsávjának a transzkódolására, ugyanis a TV-k többnyire hiányos CODEC támogatással rendelkeznek.
Ha meg már transzkóolni kell, egyszerre két ezsköre és a torrent is így kell, akkor ezek a CPU-k kevesek.
Én is hasonló helyzetben vagyok, de pont emiatt inkább egy core i5 mini PC-ben gondolkodom, ami a NAS-ról veszi a videókat, de az erős CPU-t ez adja, nem a NAS.
Mert az erős CPU-val szerelt NAS drága.Esetleg a következő generáció érdekesebb lehet, mert szerintem megint pár száz MHz-el erősebb CPU lesz benne, valamint remélhetően a 2.5 Gbit ethernet is megjelenik végre.
Ez a Celeron, ami ezekben van még egy core i3-at sem tudnak.
Másik megoldás:
A TV-k mellé veszel dedikált lejátszót, amik miatt nem kell transzkódolni.
Ekkor megfelel a 220+ is, ha a torrentet nem nézzük.
A torrent részről túl sokat nem tudok mondani.
Nekem egy DS118 van, ARM CPU-val, s csak egy TV miatt kell transzkódolni. Néha megy, néha nem.kb. 3 torrrentet tud megfelelő sebességgel tölteni, de a listába jóval több is lehet.
-
shrek1988
csendes tag
Én pont azért olvastam el ezt a tesztet is mert nem tudom eldönteni, hogy az én otthoni igényeimnek megfelelne-e egy 220+ vagy kellene egy ilyen 4 magos.
Szeretném, ha egyszerre menne rajta a felhő szolgáltatás ha kell (Synology Drive), több száz torrent futtatása (500 körül) és közben akár stream Plex- en keresztül 2 eszközre (jó lenne a 4K ha hosszú távra tervezek). Közelebb nem kerültem a válaszhoz, szóval ha valakinek van hasonló tapasztalata, azt megköszönném. -
Magnat
veterán
válasz
Gargouille #117 üzenetére
Nálam is volt otthon egy DL 380 G7, jóárasítva jutottam hozzá, gondoltam, h erőforrásigényes műveletekhez jó lesz. Az előszobában akartam járatni h ne kelljen hallgatni ahogy fújtat, de aztán végül elpasszoltam inkább
-
Gargouille
őstag
-
dkess
őstag
válasz
Gargouille #115 üzenetére
Miért gond ez? Van aki hazaviszi a munkáját ...
-
arn
félisten
válasz
Gargouille #112 üzenetére
Otthonra inkabb egy jo backup kell, mint raid. De raid1et is elobb pakolnek ra, mint raid5ot, vagy vmi csoda shrt, azt konnyu ideoda konvertalgatni, ha vmi megnyekken rajta. Afelett meg szvsz nem otthoni kategoria a lemezek szama miatt.
-
Gargouille
őstag
Ez így van, a Drive/Cloud sync például tipikusan olyan, amit soha nem raksz össze ilyen működőképesre. Mondom ezt úgy, hogy azért meg vannak annak is a korlátai, érdemes kipróbálni mondjuk ha több 100000 fájlról van szó, akkor mekkora naplók és cache állományok képződnek a háttérben, vagy milyen sávszélességgel tud két NAS közt mozgatni, de ezzel együtt is utolérhetetlen cucc.
-
-
Magnat
veterán
Persze, azt kell tudnia amire szükséged van, de nyilván te is tudod, h van amikor a meglévő tudás vagy szolgáltatás szüli meg az igényt ... arról nem is beszélve, h a Synologynak van pár cross platform megoldása mind asztali, mind mobil platformokkal, pl a Synology Drive, na azt pl megnézném, h ki kattingatja össze pár óra alatt ingyenes eszközökből. Közben meg ha vki nem tudja h van ilyen, akkor beéri egy közönséges, kézzel indított backuppal vagy 3rd party szinkronizációval, csak akkor lepődik meg, amikor meglátja, h milyen szolgáltatásokat kínál a Syno Drive out of the box ... és akkor mindjárt érthetőbb, h miért kerülnek ezek annyiba, amennyibe.
-
devast
addikt
A kulcs itt azon van, hogy "ugyanazt tudja". Nem kell ugyanazt tudnia. Azt kell tudnia, amire neked szükséged van
Mindenesetre SOHO környezetben én is mindenkinek synology-t ajánlok. Aki azzal jön, hogy dehát olcsóbban is meg lehet csinálni, azt szoktam mondani persze, meg lehet, ha értesz hozzá és van időd. De ha nem értesz hozzá, és velem csináltatod meg én többet fogok kiszámlázni mint a különbözet amit nyersz rajta. És ha később hozzá kell nyúlni/új dolgot akarsz az megint sokba fog kerülni.
A raides témára, én spec RAID5-öt HDD-ken most már SOHA nem használok. Max SSD-ken. Ezt 2 napig babusgattuk mire sikerült kettőt feléleszteni annyi időre, hogy az adatokat lementsük róla. [link] -
Magnat
veterán
válasz
kleinguru #107 üzenetére
Miniatűrökhöz valóban nem árt, kérdés h mennyire vagy heavy user ilyen tekintetben, általában akkor kell a kraft, ha az elején feltolsz több ezer képet (bár mintha a pc-s alkalmazással át lehetne venni ezt a feladatot a nastól, de nem vagyok benne biztos), ha aztán később folyamatosan termelődnek a fotók a nasra, néhány 10 vagy 100 miniatűrt legenerálni már nem akkora nyűg neki.
-
Van a Synology esetén a moments, vagy a photos szolgáltatás, ami a miniatűrök generálásával azért el tud szüttyögni. Ott is jól jöhet a + számítási kapacitás. Kamera kezelés kapcsán még csak 1-et kötöttem be (nem is fogok válsz többet, mert nem tetszik), de ide is tutira kellhet az erő.
-
dkess
őstag
Igen, a 2 vs. 4 magos Celeron között nincs nagyságrendbeli eltérés. Ugyanakkor annak jól jöhet a 4 mag (persze a RAM -ot is megtolva kicsit) aki mondjuk Docker -ben szeretne Unify és/vagy Omada controller -t futtatni esetleg egy-egy light -osabb VM -et szeretne és jó lenne, ha "maradna" is valami a teljesítményből.
eSATA kérdés is aránylag egyszerű. 5 HDD -ig és RAID5 -ig bezárólag elég a sávszélesség és számítási kapacitás. Azaz pl. SSD -kből nem raknék RAID tömböt eSATA -ra ... Főleg, ha gigabit -es LAN van csak. Persze a nagy méretű és 7200 RPM -es HDD -knél szekvenciális írás és olvasásnál lehetne korlátozó tényező elméletben, de igazából 2.5 Gbps -es LAN mellett sem az (DS720+ -on is csak 2 db gigabit LAN van - azaz addicionális USB -s adapter kell ehhez). RAID6 -ot meg Celeron -al nem csinálnék úgy zuzammen ... Max. RAID5 + Hot Spare ...
-
Gyurkeszd
csendes újonc
válasz
Gargouille #104 üzenetére
Nekem nem tűnik félkésznek. Bármit változtattam rajta azt végrehajtotta hiba nélkül. Nincs elérési hibám, random leállás és adatvesztés én se.
Hdd-n kívül teljes hardver cserét is csináltam. A beállításokat visszatöltöttem és már működött is. -
Gargouille
őstag
-
Gyurkeszd
csendes újonc
válasz
Gargouille #99 üzenetére
Kb 1 éve foglalkozok vele. Előtte qnapot használtam és használok különböző cégeknél. Ami megfogott benne az a zfs fájl rendszer. Nagyon gyors és a raid tömb létrehozása és módosítása is. Szerintem akkor fejlődhetnek nagyon mióta a Truenas-t mint fizetős szolgáltatást létrehozták. A qnap QES szoftvere (tipikus storage, nem nas) is zfs-t használ és sokkal gyorsabb a raid létrehozás módosítás mint a QTS-ben.
-
Magnat
veterán
válasz
Gargouille #101 üzenetére
Igen, aki azt mondja, h pár óra alatt összedobott magának pc-ből egy olyan rendszert ami ugyanazt tudja mint egy Synology (de akár Qnap), az vagy kamuzik vagy egyszerűen nem is látott még ilyen rendszert... kivéve, ha a pár óra abban merült ki, h ráhegesztett egy Xpenologyt vagy más kész nas oprendszert
-
Gargouille
őstag
Mi az egyik ügyfélnél 2db QNAP-ot használunk ugyanígy iscsi-ként backupnak. Egyetértek azzal amit írtál, ezek a NAS-ok vagy backup-nak jók vagy otthonra kis multimédia/fájl/mindenes szervernek. Azt azért igazságtalan lenne eltagadni a Synology-tól, hogy nagyon sok szolgáltatást tud amiket azért nem tudnál ilyen színvonalon csak úgy összerakni magadnak és azért alapvetően jól működik minden rajta, csak ne akard komolyabban használni, mert korlátokba ütközöl. Igazából nem is értem a kínálat csúcsán lévő darabokat, mert aki már milliós tételt szán a témára, az már szerintem nem NAS-t vesz.
De ettől függetlenül a DS720+ egy nagyon jól használható kis otthoni eszköz, akinek van rá pénze annak megérheti. Onnan kell nézni, hogy kiveszi a dobozból és 30 percen belül van egy full működő rendszere amit nagyon kényelmesen tud használni és simán kiszolgálja egy egész család hálózati, multimédiás és tárolási igényeit anélkül, hogy napokat tákolna-gányolna meg bújná a fórumokat, hogy erős kompromisszumokkal összehozza azt amit ez alapból nyújt.
-
devast
addikt
válasz
Gargouille #89 üzenetére
Aki egy rakás applikációt akarna futtatni, aminek nem elég a 2 mag, annak igazából nem synology vonalon kellene nézegetnie... Én otthon pl nem használok synology-t, ordoid h2 2db 12tb-os hdd-vel hyperv-vel. Olcsóbb volt, és és megfelel a feladatokra
Cégnél vannak synology cuccok, iscsi-val vmware alá becsatolva, de nem igazán vagyok elájulva a teljesítményüktől. Backup célnak elmegy, de live cuccot semmiképp nem futtatnék rajta, egyszerűen olyan katasztrofális a latency már egy minimális terhelés alatt, függetlenül attól hogy van nvme cache vagy nincs. Viszont a support az tényleg jó.
esata-ról annyit, hogy 6 gigabites, ha arra 5 diszket kötsz akkor 1,2 gbit nyers sávszél jut 1-re. Ami nem is gáz annyira ha jbod-ként használod, de pl nekiállsz raid6-ozni mondjuk, és egy írás x másik diszken olvasást generál akkor piszok gyorsan bele tudsz futni a korlátaiba. -
Gargouille
őstag
válasz
Gyurkeszd #98 üzenetére
Kb 2 éve folytattam egy "átfogó kísérletezést" a különböző NAS oprendszerekkel, amik VM-re rakhatók. FreeNAS, Open Media Vault, XigmaNAS, Rockstor, Xpenology voltak amiket átnéztem. Emlékeim szerint a Freenas elég erőforrás igényes volt (a többihez képest) és rendre elhasalt amikor az alapokon túlmutató funkciót végeztem (például meglévő tömb módosítgatása, lemez hozzáadás, kibővítés stb.), végül elvetettem mint lehetőséget. De lehet azóta már tovább fejlődött.
-
Gyurkeszd
csendes újonc
válasz
kleinguru #97 üzenetére
Még csak próbálgatom a nextcloud (owncloud)-ot. Ez egy saját felhőszolgáltatás mobilokhoz is. Automatikus kép, videó, naptár bejegyzés feltöltés, és még van benne chat is. Nagy tapasztalatom még nincs. Egyenlőre tetszik.
Freenas-hoz nincs DDNS, de van ingyenes illetve én a mikrotik által biztosítottal próbálgatom.
Érdemes megnézni a freenas.org és a nextcloud.com-ot.
A mobil apja androidon fizetős, de 225 Ft-ba nem hal bele az ember. -
Egy (1) darab ellenállást kell beforrasztani azokra (még csak nem is SMD, normál through-hole), ha már ott vagy akkor procit újrapasztázni, gombelem csere és jó vagy a következő 10 évre. 10+ ilyent javítottam, 100%-os arányban, ma is működnek.
Ezen kívül nem tudok szériahibáról.
Intel a proci, gondolom Intel procit se vettél azóta. -
Gyurkeszd
csendes újonc
Kb 120- bòl építettem freenas-t. Ebben a ház, 80+ táp, Intel gold Pentium proci, 8 GB ddr4 ram és 2x3 TB Hdd. Volt még régebbi hdd- ből 2db 1 TB-os. Freenas telepítése konfiguralas és raid tömbök (xfs) kialakítása kb 1 òrát vett igénybe az életemből. Jó a fóruma és a támogatása.
Sok program ami nekem kell az elérhető rá. Ami nagyon gyors volt a raid tömbök létrehozása.
Fogyasztását még nem néztem, de 4 K film streammelése DTS hanggal kb 10 % proci terhelést eredményezett. Mellettem kb 60 torrent fut. Volt előtte qnap nas-om, de behaltam a lassúságátòl. -
törölt tag
Expansion units, a DX517 az ötlemezes.
-
dkess
őstag
Igen, a topikban a DS218+ és DX517 -re én voltam az egyik példa (azért vannak még páran). "Azért, mert megérdemlem" - by @devast, #86
Azért az eSATA -n lógó 10 TB -os HDD -kből álló RAID kötet kihajtja a gigabit (110 MB/s) és 2.5 Gbps (280 MB/s) -es LAN csatit is ...
A DS218+ és DX517 egymás kompatibilitási listáiban is benne vannak ...
A DS220+ -ról meg egyszerűen lehagyták az eSATA portot és USB3 portból is eggyel kevesebb van (a DS218+ -hoz viszonyítva) ...
-
-
fatpingvin
addikt
-
devast
addikt
Dejó synology teszt
A Synology két meghajtóhelyes üdvöskéjének ára a négylemezes modellekével vetekszik – megnéztük, mi ennek az oka.
Látom nem sikerült megtalálni az okát, úgyhogy segítek:
Ez annyiban jobb, mint egy DS220+ :
- 4 magos cpu 2 helyett, ami 2 lemez esetén ha nem futtatsz vm-eket mindegy.
- max 7 lemezt tud kezelni (5 lemezes kiegészítő fiókkal) amihez már szükséges lehet a 4 mag is raid5/6-hoz. Viszont aki képes 5 lemezt egy esata portra rákötni, az meg is érdemli.
- tud nvme cache-et használni, ami a tapasztalataim alapján nem sokat ér, otthoni környezetben konkrétan semmit.
- gyárilag 1 évvel több garanciával árulják és 5 évre bővíthető.
és ennyi kb.
Ezt kapod 60k többletért a ds220+ -hoz képest. -
arn
félisten
válasz
fatpingvin #84 üzenetére
Az azert nem fog 10w alatt elmenni idle
nalam ejjel pl nem is megy, hanem leall, es reggel ujra indul.
-
Nahoten
csendes tag
válasz
fatpingvin #59 üzenetére
Felhasználástól is függ, hogy megfelelő-e a Syno a feldatra vagy sem.
Ha neked létkérdés a szupergyors hálózat, 24/7 intenzív adatfeldolgozás fut rajta, akkor jobb lehet egy PC-n futó FreeNas akár.De például ha számít a fogyasztás. És otthon nagyon is számít egy 24/7-ben menő eszköznél, akkor a Syno NAS nagyon megéri.
-
fatpingvin
addikt
-
-
ugyes
senior tag
Egyetértve arn-nal, torrentben nem lesz érdemi előnyöd. Mi az ajánlott? Minél több TBW. 600/1TB alá ne menj, szerintem. Ha megnézed pl. a Seagate 510-eseket, ott 1700TBW/1TB.
+ az ökölszabály szerint 1GB ssd cache 0,5MB RAM-ot kér. Ha csak 2GB-d van, akkor én bővítenék előtte a biztonság kedvéért. -
arn
félisten
Mindegyik swet ki lehet probalni online - a qnap addig tetszett, ami meg nem tettem :) amugy vegeredmenyben egykutya, a qnap jobb hwt kinal hasonlo arban, bovithetoseget - eg a ketlemezes nasukba is belemegy a 10gbe halo, de a syno azert atgondoltabb swesen. Kinek mi szamit.
-
Egy kommentben válaszolok mindenkinek, ha nem gond.
Docker használhatóság: köszi a példákat, eszembe nem jutna például Unifi controllert onnan futtatni, de nem is rossz az ötlet, arra akár még alkalmas is lehet. Kérdés, hogy mennyire bírja el mondjuk 15-20 AP-val, ami már a dedikált cloudkey g1-et is kifekteti néha de egy próbát megér.
Szoftver frissítés: Van egy ezeréves TS120-am is, épp tegnap frissítettem. Főverziót már nem kap úgy másfél éve, de patchek jönnek rá még most is rendszeresen.
Stabilitás: láttam már Synot eldőlni iSCSI targetként használva és nem is egyszer, olyan fene nagyon stabilnak emiatt nem mondanám. QNAP-et WSUS alá használok ugyanígy, 2-3 éve megy már gond nélkül. Magas rendelkezésre állás most hirtelen nem tudom, mennyire van QNAP esetében, pláne hogy mennyire jó, de ez megint nem az SMB/SOHO vonalon lesz érdekes, ahol a NAS-oknak igazán van létjogosultsága a klasszik storage megoldásokkal szemben. Szintén QNAP-ra megy ki hetente egyszer egy teljes kisiroda gépállományának full diszk mentése is, ez alkalmanként 3,5 TB adatot jelent. Ezt évek óta csinálja egy 4 lemezes QNAP, még belassulni se láttam, nem hogy fagyni, pedig restartolva csak szoftver frissítés esetén van.
Support: ahogy írtam is korábban, itt magasan a Syno nyer, de őszintén szólva túl sokszor nem kellett még a QNAP-nél se keresgélnem hiba után, ha meg mégis volt, azt kábé két perc Google megoldotta. Ettől persze még az előny a Syno oldalán van.
-
huan
őstag
Sziasztok,
SSD cahce-nek van értelme torrentezésnél? Mi az ajánlott SSD cahce, ami árban a legkedvezőbb? -
arn
félisten
Tisztaban vagyok vele, de ezt nem egy ketlemezes nassal fogod meglepni, illetve ezt tudja egy dedikalt ssd is. Altalaban eleg jol tervezheto, hogy melyik service, share hol fog futni.
Az ssd cache vhol kombinalna a sebesseget, es a meretet - ez azt feltetelezi hogy nem tudod elore, hogy ebbol a nagy meretbol mi lesz cachelve. Nah ilyen eset ritkan fordul elo, egy otthoni usernel, akiknek ezt a nast kitalaltak.
Raadasul van jopar limitacio is, ami a vegere kb zerova csokkenti az egesz ertelmet itt. Tudom, mert probaltam.
-
Napi 10-20 TB megy nálam QNAP NAS-ra 10GB-en (összesen kb. 60 TB). Teljesen jó. Mindkét márkának megvannak a megfelelő felhasználásra pozicionált típusai, a trükk az, hogy nem kell garasoskodni, és a megfelelő modellt kell venni a megfelelő helyre. QNAP vagy Syno, mind1.
-
Gargouille
őstag
„amiről te beszélsz az a hülyejúzernél fordul elő”
Igen, mert általában a user hülye.
Ha nincs kirakva a netre akkor ugye eleve el sem éri a támadó. Általános gyakorlat, hogy simán kinatolják (sokszor még default porton hagyva) aztán jön a pislogás ha benéz más is.
Én még olyan szoftvert nem láttam amiben nem volt biztonsági hiba, ez alól a synology sem mentes. Nekem is az van (meg rengeteget üzemeltetünk ügyfeleknél), de eszembe nem jutna kipakolnom a netre.
-
kekegsm
őstag
válasz
fatpingvin #59 üzenetére
"ennek valamivel több mint a feléből építettem meg én is a fájlszerveremet, lemezekkel együtt" - ennek a tizedéből is meg lehet. Csak nagyon pici lemezek kellenek hozzá.
"kezel SAS diszkeket" sok értelme nincs ennek, ha olyan olcsón kihoztad, hiszen a SAS diszkek drágák
"nem kell aggódnim a frissítések miatt" - Synologynál sem
Lenyűgöző vagy. És hány órát fektettél bele, hogy minden tökéetesen működjön? (építés, telepítés, konfigurálás)
-
Magnat
veterán
válasz
fatpingvin #62 üzenetére
Na innen látszik, h te egyáltalán nem vagy a célcsoportja a nas-nak, mint szegmensnek.
-
kekegsm
őstag
Az SSD cahce ott hasznos, ahol sok, ugyanaz a fájl van rendszeresen használva, sok felhasználó által. Pl van olyan ügyfelem, ahol 4 TB adatból kb 1TB napi szinten 10-20-30-50-100 alkalommal meg van nyitva, és itt többszáz fájlról beszélünk. Van mellé kéttucat felhasználó. Hidd el, brutális gyorsulást hoz az SSD cache.
-
Masato
tag
válasz
fatpingvin #62 üzenetére
Pontosan ugyanez a benyomásom. Amikor PC-s ismerősnek említettem egy ilyen "tákolt" Linuxos megoldást, arra csak annyit mondott, hogy "ügyfélnél azért nem hagyhatok egy villogó kurzort". Pedig nekem az a kedvencem
-
kekegsm
őstag
Az Avoton CPU hiba nem a Synology sara volt, hanem az Intelé, amit az Intel leszart.
A Synology minden, még garanciális NAS-t kicserélt, ha jelezték a hibát, sőt (saját tapasztalat) méltányoságból még +1évre ki is tolták ezt a garanciát.Egyébként ha még megvan az issmerőseidnek a hibás DS415+, és útban van nekik, szívesen átveszem tőlük. (kb 50 forintból 15perc munkával javítható)
-
Masato
tag
Nekem csak mindig az fog eszembe jutni erről a márkáról, amikor legalább két ismerősöm megkeresett egy-egy döglődő DS415+-szal (ez volt az Atom proci hibás modell).
Az egyik miatt írtam a Synology supportnak, hogy milyen javítási lehetőséget ajánlanak erre. Válasz: sablon email mindenféle szállítási költséggel (EU $90), a javításról még szó sincs. A másik ismerősnek mondtam, hogy így, egyben kell kidobni a készüléket, vagy biztosítózza le.
Azt nem tudom, mennyi garancia van ezekre a gépekre ma, de én hozzá nem nyúlnék, az biztos. Ennyi pénzért szerintem nem két évre vesz egy ilyen kacatot az ember. Egy házilag összerakott gép legalább modulárisan javítható, ez a NAS meg javíthatatlan.
Professzionális felhasználás esetén látom értelmét: ott kitermelheti az árát, aztán ha bedöglött, lehet újat venni mondjuk 2-3 évente.
-
arn
félisten
válasz
fatpingvin #59 üzenetére
Ingyenes swel gyanitom, support nelkul. Ezert fizetsz itt.
-
fatpingvin
addikt
most nagy vonalakban utánaszámoltam, ha mindent felkerekítek akkor kb ennek valamivel több mint a feléből építettem meg én is a fájlszerveremet, lemezekkel együtt, semmi extra, tudja amit kell.
különbség viszont hogy az enyém tud 10 gigabitet (najó IRL csak 6 de akkor is), kezel SAS diszkeket, nem kell aggódnim a frissítések miatt, szoftverből is lazán tekeri a RAID5-öt, ja és közben mintegy mellékesen 24/7 fehérjeszerkezeti szimulációkat darál és rá tudom küldeni a több napi futásidejű python cuccaimat is -
copass
veterán
válasz
Gargouille #52 üzenetére
az amiről te beszélsz az a hülyejúzernél fordul elő, admin, guest user,nincs ip blokkolás,stb.
ez egy 2 éves sérülékenység ami nem lett kijavítva, hiába írták azt hogy de-de. közben meg nem. -
fatpingvin
addikt
válasz
Krugszvele #3 üzenetére
látom te még sose használtál X forwardingot SSH-val... nem mondom hogy a legértelmesebb dolog viszont olyan lazán megeszi a gigabitet hogy öröm nézni.
vagy iSCSI. -
arn
félisten
Ilyenem van, nem eri meg az arat... Az ssdcache kb loturot nem er az esetek 99%ban, ahol szamit azt nem ezen fogjak uzemeltetni. Jobban megeri egy dedikalt ssd bele es a megosztasokat ugy varialni. A ket gbes lan szinten szegyen ennyiert, bovithetoseg nelkul.
A ramot eri meg boviteni benne... A memcachebol tobbet erezni. Siman mehet bele egy 8gbos.
Gyk a plusz ket mag az arert meg tobb mint sok. Feleslegesen csereltem le a 218+t.
-
Thusor
őstag
Ez sajnos igaz, de nem is otthoni felhasználásra találták ki. Nálunk a cégnél több ilyen DX517 bővítő van a DS1618+ és DS218+ mellett. Mindegyik DX517 feliratozva, hogy milyen projektekhez köthető információk vannak rajtuk így menet közben is cserélni tudjuk a DX517 bővítőket a DS1618+ vagy DS218+ gépeken, attól függően, hogy mi kell éppen.
-
dkess
őstag
Tetszik a link -en az egyik mondat megfogalmazása: "QNAP Product Security Incident Response Team (PSIRT) has found evidence that the ransomware may attack earlier versions of Photo Station."
Bakker, komoly bizonyíték lehet.
Persze akár mást is megtámadhat - nem zárja ki a szöveg stb. stb.
@ere1000, #45
Én - igaz DS218+ -on - folyamatosan használom az eSATA -t. Igaz az eszköznek saját tápellátása van. Ugyanakkor USB -t nem használnék csak tápra feltétlenül, mert egyfelől a Synology hagyományosan szűkmarkúan bánik az USB portok számával, másik oldalról meg minek, hiszen van áram a környezetben hiszen a NAS is arról megy ...
A NAS -on egyébként csak 5 Gbps (nem 10 Gbps) USB csatlakozók vannak ...
-
erer1000
őstag
amúgy az eSATA rajta.
létezik innen bárki aki viszonylag "rendszeresen", legalább évi 1x használja azt a portot?
mert így hogy nem elég csak rádugni, hanem még egy tápellátás is kell, pl az USB csatiból levéve, jön a kérdés.sata 6gbit.. miért foglalna le bárki egy esata+usb-t, amikor a 3.2 gen1 USB port önmaga a 10gbittel önmagában gyorsabb, és spéci kábelt se kell vadászni hozzá
-
copass
veterán
oszt mégis bemegy a zsaroló mint a kisangyal...
-
kekegsm
őstag
Ez olyan, mint amikor azon megy a vita, hogy BMW vagy Audi vagy Mercedes. Más. Üzleti környezetben fut pár Synology szerverünk, DS218+ -tól az RS3617XS+-ig. Szolgáltatásaiban, szoftvereiben messze a Syno vált be a legjobban. Otthonra biztos jó a QNAP, kis irodában is, de amikor napi tucat TB futkos a szerverek között adatmentésben, oda jobb a Syno. Docker: Unifi és Omada vezérlő, Zabbix szerver pl. QNAP alatt nem is tudom, hogy van e high availability jellegű megoldás pl. Mondjuk tényleg rengeteg megoldást lekoppintott a QNAP és az Asustor is az elmúlt években a Synology-ról, és tényleg olcsóbbak, de az üzleti kategóriában (ahol a + jelű Synology-k mozognak), ott nem az ár a döntő, hanem a sok support és a szuper megbízhatóság.
-
holloo
csendes tag
Ennyi pénzért (kicsit többért) inkább egy Qnap 453d-t vettem, hw szempontjából bizonyosan többet nyújt, és a sw ellátottsága sem rossz.
-
Értem, hogy mi a bajod a lopott szoftverrel. Egyet is értek veled.
Ettől még az összehasonlítás valós: legalább 70K + a mérleg egyik serpenyője, míg a másikban ugye a korábban emlegetett hiányosságok.
Melorin: ugyan azt a teljesítményosztályt, 8GB ramot paneltápot és normálisabb házat értettem bele. Hirtelen összekattintva. 3 nap alatt beszerezhető eszközökből válogatva. Ha kijön olcsóbbra, az csak jó
Timer: a homebridge, homeassistant most is ott fut és korábban a unifi controller is dockerben futott.
-
Szabaka
tag
Sziasztok!
Akinek van synologyja, és használja pl a moments-et, irna pár sort, hogy mennyire okos?
Megmondom őszintén, hogy elég sok kép felmászott a Google photos alkalmazásba. És nagyon kényelmes kifejezésekre keresni...
A moments miket ismer fel? Pl megmondom neki hogy torta és felhozza akárcsak a Google photos?
Vagy mik a limitációi?
Google photos-bol költöznék le... Csak ugye a fent említett feature nagyon hiányozna...
-
Magnat
veterán
Nekem úgy rémlik (nem személyes tapasztalat), h a Qnap supportja elég messze van a Synoétól, te esetleg tudod h konkrétan hány évig jönnek rá biztonsági és főverziós frissítések? Másrészt meg valami oka biztosan van, h a viszonylagos drágasága ellenére a Syno a legnépszerűbb gyártó a soho nas kategóriában. Dockert persze, azt sokan használnak, pl Pi-Holet, Vmware tudtommal nincs rá, Virtual Machine Manager van, próbaképpen én is tettem rá egy win 10-et (második slotban van egy 480-as ssd, arra került), de túl lassúnak találom ahhoz képest, h a hasonló kategóriás (illetve kicsit még lassabb) mini pc-men milyen reszponzív egy virtuális Win 10 ... egyébként a Syno topikban éppen kifejtettem, h a komolyabb virtualizációt én is feleslegesnek érzem, tekintve, h egy komolyan enterprise kategóriás nasban is max egy I3 szintű proci van (vagy vmi hasobnló Ryzen), ami komolyabb virtualizációhoz baromi karcsú, közben meg egy 1621+ már 350k magassága ... sztem ilyen szinten már sokkal jobb döntés egy kisebb nas 150 körül, meg mellé építeni egy gépet 200k-ért, rá egy HyperV vagy free Esxii és ugyanannyi pénzből sokkal nagyobb kraft lesz virtualizálni.
-
-
Nahoten
csendes tag
Még valamit megemlítenék, ami nekem nagyon bejön:
Az egyes alkalmazásokat közvetlenül lehet elérni, nem kell belépni a DSM alaprendszerbe és onnan indítani. Meghívható böngészőből mondjuk az audió alkalmazás közvetlenül és oda lehet egyből belépni. Párom így indítja közvetlenül és onnan hallgat rádiót.
-
Nahoten
csendes tag
5 db Syn NAS-om van otthon. DS 112j 2db, DS 115j DS119j DS220j.
Az elsőt nyolc éve vettem, de még mindig kifogástalanul működik.
Egyszerűen és kényelmesen dolgoznak. Még mindegyikhez jön frissítés, mind az alaprendszerhez, mind az alkalmazásokhoz.Ezeken van torrent kliens, videó szerver, amiről TV-n filmeket nézünk esténként, mentések, párom a sláger rádiót hallgatja az egyikről.
Számtalan elérési lehetősége van belső és külső hálózatról. Belül elérhető név alapján, IP alapján, lokális név alapján, kívülről meg adja a Syno a DDNS-t hozzájuk.
Saját felhőt üzemeltetek róluk, amit tud szinkronizálni felhőbe, vagy másik NAS-ra, és persze PC-re.Tudja specifikációban leírt sebességet mindegyik.
A régiek webes felülete lassúka, a DS220j már egész gyors, ami még mindig csak a belépő szint.Végül még megemlíteném a saját chat programot, amihez van PC és mobil kliens, Saját közös naptárat, és saját fájlmegosztást, amihez van mobil kliens.
És sok, sok egyéb okosság.Mindenkinek csak ajánlani tudom.
-
A hiba ott van, hogy a QNAP kábé semmi (igazán lényegessel) sem marad már le a Syno-tól, és ez ahhoz képest is túlárazott. A magyar nyelvű support és fórum közösség talán az egyetlen olyan ütőkártya, amivel jobbak (még) a QNAP-nél. Sajnos a QNAP ára is irreális már, szemben mondjuk a 3-4 évvel ezelőtti állapothoz, de még mindig barátibb.
2 éve még az O365 mentés képessége nagyot dobott a Syno-n, ahogyan a lokális backup/restore képességei is túlmutattak rajta, de mára az előny elkopott.
Itt jegyezném meg, hogy látott már valaki élő embert VMware-t futtatni ilyen vasakon, meg Docker-t? Mert én soha.
-
Peet
senior tag
Nekem DS716+ van és nagyon szeretem. Sajnos nem sok fejlesztést látok a DS720+ -ban ami miatt rögtön szaladnom kellene érte a boltba. Sőt, szerintem egyre rondábbak.
-
Picco
addikt
en pont penteken lottem egy DS218J-t £55-ert....nyilvan nem lehet ezzel osszehasonlitani , de nagy a bodottag. dobtam bele 2x3TBt es mar ertem miert szeretik ismerosok ennyire a NAS/home servert pedig meg csak par orat oltem bele a tanulmanyozasaba
-
Sanya
nagyúr
Az Intel NAS Performance Toolkit honnan tölthető le?
-
-
^Clown
addikt
Azt ne felejtsük el, hogy milyen szolgáltatások és support jár a Synolgy NAS-okhoz. Ha ezt a nehezebben mérhető paramétert is belevesszük, máris nem olyan sok érte az a 170K. Még mindig a DSM a legjobb a piacon.
-
Sanya
nagyúr
Pontosan így van, egy házi tákolat pontosan tud ilyen eredményeket, töredék áron.
A házi tákolathoz nincs:
- minőségi alkotóelemek. Bár ott is lehet, nem jellemző
- DSM. Tudom le lehet lopni, Xpenology, de nem lesz ugyanaz
- nem kell szívni szoftverupdate-ek során. Döntően hibanélkül lefutnak és minden megy tovább
-androidos, IOS alkalmazások
-5-8 éves support. -
worxland
addikt
válasz
Krugszvele #17 üzenetére
"Szerintem elérhető áron ki lehet építeni otthon 10 gigabites hálózatot akár optikai akár hagyományos UTP alapokon" - ööö, mi is lenne az az elérhető ár? Mert én csak kurva drágán láttam eddig. Optikát hanyagolnám, maradjunk a Cat 6-nál.
-
válasz
Krugszvele #17 üzenetére
Jó azért most nem mindennapos, általában egy 970 Evo-ra dolgozok, majd onnan másolom, igazából csak egy havi backup jellege van.
1TB adatoknak, egy pedig éjszaka szinkronizálja a másikra terásra.
Illetve filmek vannak rajta, azt miniDLNA-n keresztül TV-n nézzük.
Amúgy kényelmes megoldás, több is lehetne benne persze
-
Magnat
veterán
válasz
Krugszvele #17 üzenetére
Attól függ, mi az elérhető ár. Sztem az emberek 99%-ának még egy 2.5-ös switch sem elérhető kategória, nemhogy a 10gb.
-
Magnat
veterán
Nehéz eldönteni, h mi mennyit ér, azért a Synologynál ahogy már szó volt róla, fizeted a szoftvert meg a supportot, plusz ennek van messze a legnagyobb közösségi támogatása az összes nas közül. Én most koptatom a negyedik Synot, pont ennek az elődje van (718+), de én sem vettem egyet sem újan, sejtheted, miért
Másrészt azt is hozzátenném, h ez azért nem belépő modell, egy 220j-t ennek az árnak a harmadáért lehet kapni és ugyan kissé döcögősebb rajta a rendszer, de a alapfeladatokra igazából simán jó. És a 60k-s modellnél ugyanúgy van hosszú évekig támogatott naprakész rendszered, ddns-ed, meg egy csomó más nyalánkság. Ugyanakkor simán el tudom képzelni, h ha valakinek nem kell komoly support, mert alap dolgokra kell neki de közben szüksége van némi kraftra, nagyobb csatolósebességre vagy több diszk helyre, akkor jobban jár egy Qnap v Asustor cumóval ... vagy ha egy kicsit konyít hozzá meg van ideje, akkor épített géppel. -
Krugszvele
senior tag
Szerintem elérhető áron ki lehet építeni otthon 10 gigabites hálózatot akár optikai akár hagyományos UTP alapokon. Kérdés, hogy a kábelezés-hálókártyák meg a kiépítés költsége megtérül-e. Ezen a sebességen már az SSD-k is korlátozó tényezők lehetnek. 1,8 gigás fájlokat napi szinten másolgatni... nem irigyellek!
-
Két QNAP-em van, és alapvetően évek óta NAS párti vagyok otthoni fájltárolás kapcsán, de ez nem ér ennyit, közel sem. A szoftver nem olyan nagy szám a konkurens mellett, M.2-őt meg mikor rakunk NAS-ba otthon... Bőven elég oda a SATA SSD is, ha már. Amin meg gyorsítana a nagyobb disk I/O, ahhoz úgyse elég a vas.
-
-
Biztos bennem van a hiba.... de valaki magyarázza már el, mi kerül ezen 171HUFba.
-
Mezga Aladár
veterán
"hiszen minden alkalmazás ingyenes"
Antivirus by McAfee, exFAT Access. Hirtelen ez a kettő jut eszembe ami fizetős. -
-
S_x96x_S
addikt
> Évek óta stagnálunk a gigabiten,...
> .. de én 170 ropiért már többet várnék el.
Amúgy az ASUSTOR -ok (NIMBUSTOR 4 AS5304T) milyenek?
https://www.asustor.com/product/spec?p_id=62
ami vonzó benne - az a 2x 2.5GBe és a 4 diszk.
- 4 diszk !
- Intel Celeron J4105 ( ~15-20% -al lassabb CPU )
- 4GB DDR4 (1 üres slot; max 8GB )
- Two 2.5 GbE ports with up to 5 Gbps under Link Aggregation
- 3 év garancia - ez hasonló
- HDMI kimenet ?
- de nincs benne 2 M.2 2280 NVMe - kapcsolat.és ez már ~ 185e Ft -ért kapható.
persze ez nem Cadillac .. -
Magnat
veterán
Egészen pontosan 2 gigabit az a limit. SMB multichannellel még egy eszköz felé is tudja a 2 gigát (egyébként csak több felé összesítve).
Egyébként a Syno topikban találsz róla infót, van aki usb-s 2.5-ös adapterrel használja.
Az ssd meg kis fileoknál tud hasznos lenni multiuser környezetben főként. -
törölt tag
A 718+ alapján ez is egy klassz kis eszköz lehet. Nekem nagyon megérte, hogy a dobozoból kivéve talán 1-2 óra után már működött, és nem kellett heteket-hónapokat töltenem a beállításokkal. De azzal se, amikor az egyik HDD elromlott, mert kivettem, be az új, szinkron (ez mondjuk másfél hétig tartott, de a RAID ilyen), minden tovább.
A 2,5 GbE már elvárható lenne legalább a Plus sorozatban (a konkurenciánál van), pletykákat láttam, hogy az Intel hibás vezérlője miatt maradtak a gigabitnél.
-
Normális alapanyagokból a gép majdnem ilyenre építése (nincs rack, nincs csak 1 nvme, nagyobb méret, csak 1 lan) kb 100K-ból megvan. A maradék 70K kapcsán kell eldönteni, hogy megér-e ennyit a gyári támogatás hiánya, 1-gyel kevesebb rj45, a hotswap hiánya és a "mókolással" töltött idő, hogy legyen rajta rendszer (xpenology-t feltételezek). Majd elfelejtettem a quickconnect hiányát.
Innen nézve már nem is tűnik olyan drágának...
-
válasz
Krugszvele #3 üzenetére
Évek óta stagnálunk a gigabiten, ne szólj le azért, mert szóvá teszem..
Helyi hálózaton azért ez már tud karcsú lenni. Minden embernek más az igénye, persze van akinek bőven elég, de én 170 ropiért már többet várnék el.
Csak sajnos minden más periféria megrekedt ezen a szinten.
Egy példa, saját , egyéni, én bajom tudom, menetrögzítő által rögzített fájlok 25 perces etapokban 1,8GB-nyiak, és csak HD felvételekről beszélünk.
Ezeket tárolni, másolni, oktatási anyagként gigabiten elég szegényes.
Azt, hogy hány százaléknak kevés elég nehéz felmérni, hisz nincs is más lehetőségük a gigabiten kívül...
-
Krugszvele
senior tag
Az elején le akartam szólni, hogy ötödannyiból össze lehet rakni.. nem lehet. Szuper szolgáltatásokat tud, ráadásul nem kell órákat eltölteni mire összelövöd. Jó kis eszköz.
A gigabit a szűk keresztmetszet? Jézus, Graphics, te mire használod a hálózatod? Mondjuk a nevedből ítélve, ha hálózaton keresztül mozgatsz naponta 50-100 megás fájlokat, ott már érezhető a gigabit hátránya a 10 gigabithez képest.
0.1% a felhasználóknak lehet kevés a gigabit. -
Gigabites megoldásért nem tudom adnék-e ennyi pénzt.
Ugye a gigabit lesz a szűk keresztmetszet
Itt igazából az SSD-nek sem látom sok értelmét...Egy házi OMV szerver 2x1TB-tal nálam hasonló értékeket tud
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Synology két meghajtóhelyes üdvöskéjének ára a négylemezes modellekével vetekszik – megnéztük, mi ennek az oka.
- Beszámítás! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z590-E Gaming Wifi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest