- OLED TV topic
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- Milyen TV-t vegyek?
- HDMI topic
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Asztrofotózás
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- Milyen Android TV boxot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
FEDman
addikt
Ez egy nagyon profi videó! Nekem amúgy semmi bajom a gyorsasággal, csak videónál legyen szabályozható a sebesség. Ennek az autóversenyes klippnek pl direkt jól áll a gyors átélezés és hatékony követi az autókat is!
Viszont ha valami finomat lágyat akarsz felvenni..
Akkor jó lenne egy lassabb mozgású AF. Szerintem ezt pontosan tudja a Sony is csak nem akarta már az A55-nél ellőni az összes puskaport. -
WiZARD
addikt
hát igen, az a 18-200 qrvanagy lett...
nekem időközben lett egy m42-nex adapterem, megy egy 55/1.8 takumar m42 obi. picit féltem manuális fókusztól, de elég jól használhatónak tűnik.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
madgie
titán
Ööö, nemtom, 120k körül volt anno a G1 kit, gyanítom használtan max 80-ért kukáznád, mondd azt, hogy 60k a váz, neked csak az obi kéne húszért
Egyébként a G2 hatvanat röhögve megér, kutyajó váz a mai napig is, csak ugye a vidijóóó
Nekem a G1 váz, 14-45 kit, 20/1.7, Jupiter 50/1.5 (M39 véggel), Pentacon 135/2,8 (M42), Canon 35/1,2 (C-Mount), DCR-250 makróelőtét, meg ezer kütyü kombóm van, a fele szétszórva valamerre
-
Mercutio_
félisten
Nem, a meglévő Pentax rendszer mellett volt már GF1+20/1.7-em, és úgy néz ki talán megint lesz, de néha jól jönne a zoom
madgie: Mennyiért vesztegetik az m4/3 adaptereket, és miben korlátoz az AF hiányán kívül? 6500 ez általános, vagy vadászni kell rá?
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
madgie
titán
válasz Mercutio_ #167 üzenetére
Vaterán volt a kicsike, a felhasználónév alapján sejtettem, hogy régi 4/3 topikos ismerős árulja a cuccot, így megkerestem flickr-en és vaterán kívül megbótoltuk Egyébként az ebay-en túlárazottak ezek a cuccok, érdemesebb itthon körülnézni, de egy adag mázli is kell hozzá ( kösz, FEDman! )
Jaja, AF nincs, fénymérés van, rekesz a cuccon állítható, de rekeszeljen a fene, azért f1.2, hogy mosson, mint a fene
Egyébként egész éles középen és van egy jó nagy hordótorzítása, amit utómunkával korrigálhat az ember, bár nekem eddig tetszik így. Még csak simán a gép elé tudtam fogni, így nem az igazi, de mosni mos, itt meg a torzítás is látszik. Ez meg egy 100% crop az utóbbiból. Megfordítva makróra is gyilkos.
-
Mercutio_
félisten
Ha a 14-45-öt úgy se használod lehet érdekelne egy 20-asért
Soósnál meg van fent a honlapon egy m4/3-m42 konverter 7900-ért, h esetleg valakit érdekel!Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
rumos14
nagyúr
NEX-3 áresés: [link]
-
sebgutkopf
őstag
Na most tényleg olyat húztak az árból, hogy ennyiért már poén lett a cucc. Dslr rendszerem már van, annak további fejlesztéséről már letettem és pont nemrég adtam el egy obit, aminek a bevétele szépen lefedi a nex3 + 16 + 18-55 dupla kit árát. Hurcibálni jó lesz, így meg is vettem. Akku feltöltés után rögtön felnyomtam rá a 03-as fw-t, így van dedikált gombon ISO állítás.
Egész jópofa kis kütyü. A kis palacsintával a kabátzsebemben elfér és néhány tulajdonságával kellemesen meglepett. Nem hiszek az agyon automatizált dolgokban, de a panoráma fotó módja valami elképesztő! Engem meglepett, hogy már ilyeneket lehet ma csinálni csak nyomom a csengőt közben forgok és a végén kész a kép, helyesen összeillesztve.
-
Mercutio_
félisten
válasz sebgutkopf #171 üzenetére
ISO függvényében a képminőség?
Obik képminősége saroktól sarokig?Annó elég vízfesték jellegű képeket lehetett látni a palacsintával
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
FEDman
addikt
Meg kell mondjam, ennyi pénzért már én is elondolkoztam rajta.
Szeretnék egy fix nagylátót és hát ennyiért..
De aztán türelemre intettem magam. Valahogy nem tudok megbarátkozni a 16-os karakterével. A kiegyensújozottság terén nem áll valami jól.
Mindenesetre örvendetes ez az ár, remélem hatással lesz a konkurenciára is!Kevés fényben mennyire határozott, pontos az AF?
-
rumos14
nagyúr
Oly E-3-d van, ugye? asszem azon a vonalon elértél az "utca végéig", vehettél volna "reflexből" egy m4/3-ot, pl. E-P1-ed már fillérekért beszerezni, hogyhgoy NEX lett belőle?
gondolkodtam, hogy az ősömnek ajánljam ezt a gépet, kompaktról váltana, de még nem győződtem meg. -
-
sebgutkopf
őstag
válasz Mercutio_ #172 üzenetére
Eddig még csak jpg-et néztem, még nem tettem fel raw konvertert a géphez, de majd arra leszek igazán kíváncsi.
ISO ügyben még nem sikerült igazán zöld ágra vergődnöm vele. Kissé kiegyensúlyozatlannak érzem az eredményt. Van amikor meglepően jó eredményeket kapok vele magas iso-n és azt mondom, hú de jó az aps-c szenzor és jé még ezen az érzékenységen is milyen jó, máskor pedig lesek, hogy ez nem olyan nagy szám. Ki kell ismerni még.
Az esetek többségében azért jónak mondanám a magas iso teljesítményt. Ami viszont fontos, hogy a beállított iso érték nem a valós. Tehát az iso1600 nem annyi, hanem legalább 1/3 FÉ-el több (talán 2000-2500). Ez mondjuk számomra még mindig elfogadhatóbb mintha fordítva hazudna.
Az tuti, hogy a zajszűrést az automatikusról azonnal alacsonyra kell kapcsolni, mert automata zajszűréssel ocsmány részletszegény szart köp ki már 1600-on is. Nem is értem, aki ezt az algoritmust írta, kinek való ez? Alacsony szűréssel sokkal jobb, de még jobb lenne teljesen kikapcsolva és utólag szűrve (na majd a raw).Obi ügyben nehéz meggyőzni, mivel az e3-on 12-60 és 50-200 swd képéhez vagyok szokva. Hát azokhoz képest mindkét obi egy kalap sz@r. Se nem fényerősek, se nem élesek és még torzítanak is, van CA, amihez szintén nem vagyok hozzászokva a fenti obiknál. Ha nem pro obik felől nézem, akkor elfogadható. Főleg a 16mm-essel használtam eddig az érdekel igazán. A 18-55 mindössze 1x próbaként volt a vázon, működik, jó benne az IS, vagy itt valami más a neve, de tudjátok mire gondolok. A 16-ost legalább 5,6-ig érdemes rekeszelni, ami a hozzá illő témákat nézve nem probléma.
Ja igen számomra meglepően nagy a zár hangja.
-
sebgutkopf
őstag
AF nálam alapból fixen a középső részen van. Amikor ott neki nem elég a fény átáll automatikusan valami egész képfelületet néző módra, hogy mindenképpen tudjon állítani valamit. Tippre szerintem rááll a hiperfokális távolságra, ekkora látószögnél nagy valószínűséggel minden benne lesz az élességi tartományban. Jó fényben nem tévesztett még, kevés fényben 1-2x mellé ment. Az biztos, hogy nem tökörészik órákat, de azért gyorsnak se mondanám. Elfogadható, szerintem jobb mint az Oly mft vázainak az AF-je és elmarad a Pana G-ktől, de súlyozva inkább picit a jobbik arányhoz van közelebb mint félúton.
-
sebgutkopf
őstag
Igen e3-am van.
Mivel teljesen másod gépnek vettem nem volt célom, hogy valaha is kiváltsa az e3-at, az mft és az ft kompatibilitás számomra nem kielégítő, sőt ezt a kis gépet bővíteni se akarom, minden pici gép egy új rendszer lenne, így fölösleges lenne bármihez ragaszkodnom. Ezek a kis gépek a kis obikkal érik el a céljukat, különben nem poén, nagy obival nagy gép kell, azzal jó az egyensúly és használat.Azt akartam, hogy legyen nagyon kicsi, legyen benne valami normális videó mód, teljesítsen jól magas iso-n (mivel nem nagyon akarok ezzel a géppel vakuzni, se vakut cipelni, ezért nagy külső vaku csatlakoztatása se volt szempont, azt felrakom a nagy gépre), lehetőleg lehessen a kijelzőt mozgatni. Ja és hú de jó a kijelzője a dönthetőséggel meg még jobb főleg videózáshoz.
Nyitott voltam teljesen, sőt kimondottan tetszett, hogy valami mást próbálok most ki, egy ilyen kis gép aps-c szenzorral, ilyen áron pedig egész meglepő kombináció. Max egy pótakksit vennék hozzá, de több obit biztos nem.
Érdekesség:
Lőttem egy összehasonlító képet az e3 + 12-60 és a nex3 + 16mm-el. Beltérben iso 1600-on. Kíváncsi voltam, mert az e3 csak 10 MP, míg a nex 14 és a nex elvileg jobb magas iso-n. Azért ezt az érzékenységet választottam, mert ezen még kimondottan jól tud teljesíteni az e3, tehát nem akartam nagy hátrányba hozni. Az eredmény tanulságos. Ezen feltételek között a profi obi és váz bizony domborított. Zajban alig volt különbség a két kép között (titkon erre számítottam), viszont élességben és a legfontosabb, hogy részletekben szégyen szemre a 10MP-es gép agyonverte a 14-eset. Ez nyilván az obi érdeme. Magasabb iso-n viszont már jelentős előnye van a nex3-nak, valamint a csúcsfények terén egyértelműen a nex3 tud nagyobb dinamika átfogást (minden dro és egyéb dinamika javító izék ki vannak kapcsolva).Az eredmény megnyugtató, mert egyrészt nem kellett az új jövevényben csalódnom és közben tudom, hogy az e3 és ezek az obik még mindig baromi jók együtt, nem kell a cseréjén gondolkoznom.
-
rumos14
nagyúr
válasz sebgutkopf #176 üzenetére
na ez az, iso200 az alap, ami a valóságban inkább iso250. nyári napsütésben F4-nél tágabb rekeszt nem lehet használni. ez most még nem nagyon probléma, de ha végre kijönnek fényerős fixek, az lesz.
te Olympus jpeg-hez vagy szokva, ezt ne felejtsd el. szvsz az Oly-t leszámítva egyik gyártó sem tündököl a jpeg motorjaival, a Sony sem kivétel. tehát hiába játékkamera ez, több mint javasolt a raw használata. -
sebgutkopf
őstag
Néha lesz rawozás az biztos. Tulajdonképpen egy jó képminőségű játékkamerának vettem
Meg tuti sok olyan kép el fog készülni, ami nagyobb géppel soha se kerülne megörökítésre az ottlét hiányában.
Közben nézem a Medikernél elég dinamikusan változik az ára ahogy forog a készlet. -
FEDman
addikt
"na ez az, iso200 az alap, ami a valóságban inkább iso250."
Nem egészen értem hogy jött ez ki nektek, mert NEX pont ellenkezőleg negatívan "csal" az érzékenységgel.
Azaz az alap iso200 valójában iso146.
És az iso1600 is csak iso1157.[ Szerkesztve ]
-
FEDman
addikt
válasz sebgutkopf #177 üzenetére
Ezeknél a gépeknél felesleges ragaszkodni a középsé AF-hez. Az AF szenzor itt maga az érzékelő így aztán teljesen mindegy épp hová helyezi az ember, ugyanúgy fog teljesíteni.
-
sebgutkopf
őstag
Ezt saját magam teszteltem, amikor összelőttem az E3-al. Eredetileg képminőség összehasonlításnak indult, de ha már difit vettem észre, akkor megnéztem ezt is. Az Oly e3 vázról köztudott, hogy pontos az érzékenysége. Manuális módban azonos expó beállításokkal a nex képe túlexponált lett. Ha csak zár vagy rekesz előválasztással engedtem, hogy a fénymérésük is dolgozzon, akkor 1/3 talán 1/2 FÉ eltérsésel mérik ki a helyes expót az azonos végeredményhez. Ez utólag összevetve egyezik a dpreview eredményével is.
-
sebgutkopf
őstag
A 16-os pancake esetén igazad van valóban mindegy. A 18-55 használatánál gondolom már nem mindegy, hogy az előrébb vagy hátrébb lévő témára állít. Lehet én bonyolítom túl a beidegződött megszokások miatt, hogy az AF ott legyen ahova akarom különben nem ott és az lesz az éles sávban amit akarok (legfeljebb ha középen nem talál, akkor úgyis kiterjeszti a keresést az egész képmezőre). Megint a fényerősebb obikból indultam ki.
-
rumos14
nagyúr
válasz sebgutkopf #185 üzenetére
sztem a kolléga arra gondolt h itt nincsenek konkrét AF pontok, így a középső nem szenzitívebb mint a szélső. a teljes képmezőben bárhová képes élesre állítani.
-
Degeczi
nagyúr
a DXO-s szenzor-érzékenységgel sehol nem találkozol a gyakorlatban:
az pusztán annyit jelent, h a fehér szintje a tényleges nyers adatokban nem használja ki a DA konverter bitmélységét, hanem tartalékot hagy fölötte (kicsit alexpózza a képet) - de ezt nem csak a JPG motor, hanem az összes RAW konverter is már beépítve ellensúlyozza!
itt fontosabb (bár háttérinfónak persze hasznos a DxO mérése is), gyakorlatiasabb a dpreview tesztje, ahol a középszürke szintjét vizsgálják
-
FEDman
addikt
Pedig én találkozom vele gyakorlatban is.
Ami azt illeti én is inkább hiszek a szememnek, mint a DXO-nak, vagy a dpreview-nak.
Eddig 4 külön váznál, 4 külön márkánál volt alkalmam mindezt gyakorlatban leellenőrizni. Konkrétan Pana G1, Oly E-P1, Canon 30D, Samu NX10 vázakat volt lehetőségem összevetni és mind hozta gyakorlatban is a DXO-s eredményeket.Itt is csupán 1/3 EV különbséget mutat dpreview a DXO kerek 1 EV különbségével szemben.
Itt egy saját gyakorlati összevetésem azonos expo mellett:
Vagy akár itt egy dpreview-s példa.
Töltsétek le a két tájképet és csekkoljátok az EXIF adatokat.
GF1: iso100 - f/7,1 - 1/800s
E-P1: iso100 - f/7,1 - 1/400sKét gyakorlati példa ami finoman szólva nem 1/3 EV különbséget mutat.
-
FEDman
addikt
rumos14, sebgutkopf
NEX-et még nem volt eddig szerencsém kipróbálni, úgyhogy nem tartom kizártnak, hogy nektek van igazatok.
-
sebgutkopf
őstag
Alapvető nehézség, hogy nem tudjuk melyik oldal pontosan, hogyan tesztel. Az se kizárt, hogy más fw-el szerepelt a gép azon a teszten, vagy egyéb más körülmény lehetett.
Az tény, hogy az e3 és a nex3 fénymérése elég eltérő eredményeket hoz ki (az e3 egyenletesebb eredményeket produkál).
Mindenesetre itt van a példa azonos expó iso800, F5.6, 1/4 záridő állványról.
E3
Nex3
A képek fényességének különbsége nagyjából minden iso lépcsőnél hasonló, nem egy óriási különbség, de látszik. A kép torzítás nyilván eltérő a zoom vs fix obi miatt, valamint a képarány is más mint tudjuk.
Valamikor ezeket raw-ból is elő akarom hívni, mert hiába van alacsonyan a zajszűrés a szotyi-nál az akkor is szűr, míg az e3-ban valósan kikapcsolható. Ennek ellenére a magas iso-s teljesítménybeli különbség egyértelműen az újabb szenzort mutatja előnyösebbnek.
-
FEDman
addikt
válasz sebgutkopf #190 üzenetére
Köszi az összevetést, tényleg úgy fest, hogy gyakorlatban érzékenyebb kicsit a NEX.
-
sebgutkopf
őstag
A fénymérésről már nem írtam le, hogy a fix expónál melyik gép mit javasolt. Az E3 szerint a fenti kép 1/3-al a helyes alá van lőve, míg a szotyi szerint az ő képe 1FÉ-el fölé. Ha a kis gép ajánlására hagyatkoznék ilyen fényviszonyok között akkor az bizony keményen alexpós lenne.
-
sebgutkopf
őstag
Kíváncsi vagyok a sony merre megy tovább mit hoz a nex vonalra.
Az interjú szerint jönnek még érdekességek, bár elég sok a ködösítés:
http://www.dpreview.com/news/1101/11011110sonyinterview.asp -
andrás47
senior tag
Tanácsot szeretnék kérni fényképezőgépet szeretnék venni,amit főképpen családi,és kirándulások,túrázások alkalmával szeretnék használni ,fontos a jó videó is,az alábbi gépeket néztem ki,még lényeges a minimum 3 év garancia.
Sony Alpha NEX-3K
Olympus E-P1
Fijifilm HS10
Panasonic Lumix DMC-FZ38,vagy FZ45
A NEX-3K ami talán legjobban tetszik a maga 5 éves garanciájával.
De elfogadok más jobb ajánlatot is az ár max 100 ezer Ft lehet
Ha lehet kicsit részletesebb válaszokat várok pro,és kontra,és egyéb ötleteket amit érdemes lenne még megfontolni.Köszi előre is. -
Mercutio_
félisten
válasz andrás47 #194 üzenetére
A két utolsó kiesik, mert kicsi a szenzoruk, azaz nem sokkal jobb a képük mint bármely másik kompakt gépnek.
Ebben a topicban nyilván a NEX3-at fogják ajánlani, az Oly PEN topicban pedig azt
-
priusz
aktív tag
A várható obikról van valahol infó? Másodgépnek lehet nem lenne rossz.
Könnyu dolog bölcsnek lenni. Csak gondolj valami butaságra, aztán ne mondd ki!
-
sebgutkopf
őstag
Nekem másodgép. Mivel nem kell minden helyzetben megfelelnie, ezért nem éreztem kockázatos dolognak a beszerzését. Olcsó, kicsi, könnyű és jó nagy szenzora van. Lesznek új obik, de az mft obi kínálata mindenképpen jóval előrébb jár. Ha a mostani 3 obi közül egyikkel se tudnál együtt élni, akkor hagyd az egészet, ki tudja ami jön milyen minőségű lesz, bár ígértek több obit is már. Fejből nem vágon, de mintha itt is lenne valami roadmap szerűség.
-
rumos14
nagyúr
válasz sebgutkopf #198 üzenetére
van roadmap, lesznek fixek, zoomok, mindenféle ízben és szaggal. a kérdés az áruk, illetve az obik mérete nyilvánvalóan nem tud versenyképes lenni a m4/3-dal, a nagyobb szenzor miatt...
ami még érdekes lehet, és várhatóan lesz is, az egy profibb NEX váz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest