Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen monitort vegyek?
- Projektor topic
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
ZyXEL NSA325 v2 - Téma összefoglaló és FAQ
Kérlek olvasd el az összefoglalót, mielőtt írnál!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr Dini
addikt
válasz jolti05 #3850 üzenetére
Gyári sshról nem tudok. Telnet van, de nem tudsz vele sokra menni... Csak egy busybox ash az egész. Tudja az alap parancsokat és ezzel kábé ki is merül...
Ellentétben az FFp-vel, ami nemcsak, h ad egy SSH-t, hanem létrehoz egy kvázi chroot-ot és azt telepítesz fel a nasra, amit akarsz. Akár egy rendes linuxos gépnél (kis túlzással ).
Akár a MetaRepóból is felteheted, de én @Anonymus23 cikkjére gondoltam. Ennek a topiknak a témaindító cikkje. De jobb a MetaRepository-s, mivel az a legfrissebb mindig.
[ Szerkesztve ]
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
bexinho23
őstag
Értem. Csak kicsit össze vagyok már zavarva. Ugyanis az egyik NAS-os fórumon kapott válaszból kicsit másra következtettem.
Ami miatt venném a NAS-t, hogy a laptopot ne kelljen filmnézéshez bekapcsolni.
Jelenleg így megy most a streamelés:
Laptop (PLEX szerver telepítve) --> kábelesen Routerre --> ChromeCast 2 (5Ghz-en)
Mobillal app-pal vezérelveAmit szeretnék:
NAS (PLEX szerver telepítve) --> kábelesen Routerre --> ChromeCast 2 (5Ghz-en)
Mobillal app-pal vezérelveA NAS-sal streamelni fogok vagy transzkódolni a leírt folyamat során?
-
Dragon3000
veterán
Ugyanilyen nasom van, jbod külön partícióval van megoldva a 2x2TB. Problémám, hogy windowsban minden fájlkezelő a disk2-nél a disk1 szabad helyét jelzi ki, alábbi képen látszik is.
Erre valami megoldás? Reset volt, ha csak 1 hdd van bent, akkor jól jelzi.
Fájlrendszerre nem tudom, hogy miért ntfs-t ír, nas particionálta a hdd-ket.[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz Dragon3000 #3853 üzenetére
Lemezt (kötetet) nem tudsz meghajtóként csatolni, csak megosztást! Ezért biztos vagyok benne, hogy a Disk1 és Disk2 az egy-egy megosztás ami 1-es lemezen foglal helyet.
A megosztások menüpont alatt tudod ellenőrizni, hogy hová hoztad létre a Disk2 megosztást.Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
nkpolip
tag
Synology NAS-on láttam, hogy email server-ként is tud működni. Ezzel a NAS-sal is megoldható ez? Csomagot nem találtam rá.
-
bexinho23
őstag
Érdemesebb Zynxel NSA326-ot beszerezni PLEX-ezés céljából, mint a 325-öt?
Sokat olvastam a témában, hogy miben jobb a 326, és ha nem a hardveres oldalát nézem, hanem a softveres mókolás/támogatottságot, akkor egyértelműen a 325-öt érdemes megvenni.
Sajnos angol nyelvű fórumot sem nagyon találok, ahol foglalkoznának az új típussal. Pláne PLEX témában.
Gondolom ami 325-höz jó ("csomagok"), az a 326-hoz nem. Jól gondolom?
(#3854) Tonyk
Értem. Akkor ezt a transzkódolást mégis mikor használja az ember?
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz bexinho23 #3858 üzenetére
Szia!
Az összes csomag kompatibilis 326-ra. Mivel az armv7-es procikon futnak az armv5-ös kódok. Ugyan nem pont arra vannak optimalizálva, de annyira jelentős sebességveszteséget (szerintem) nem fogsz tapasztalni.
A fentebb vázolt "probléma" csak az FFp-s csomagokra igaz. Értelemszerűen a zyxeles gyári csomagok (pl Transmission) mind le vannak fordítva a procidra , de FFp alatt is meg lehet oldani a dolgot, ha magadnak fordítod a dolgokat...
Viszont van még egy lehetőség csomagbeszerzésre, az pedig az entware(-ng). Ebben pedig az a jó, hogy ha armv7-re teszed fel, akkor azt automatikusan a 7-es csomagokat fogja felajánlani. Viszont nem tudom, h van-e plex a listájukban...
Szóval veszteni nem vesztessz semmit...
Én azt mondom, hogy a plexet transzkódolás nélkül mindkettő nas elbírja, de talán a 326-on picit jobban futna...
A második kérdésedre pedig... Ha a kliens (azaz TV, chromecast stb) nem támogatja az adott formátumot (ilyen kevésbé támogatott pl az mkv), akkor azt a nas, azaz a szerver próbálja transzkódolni. Ezáltal a kliens le fogja tudni játszani a cuccot. Nade, egy "konvertálashoz" igen erős proci kell, aminek egy mezei ARM proci nem igazán felel meg... (Pl egy 2 és fél perces m4a-t mp3-ba 5 percig alakít át nálam... Na akkor egy film milyen lenne...)
De ha megjelenítő támogatja a formátumokat, akkor nincs para, mert a nas csak kiszolgálja a streammel.
Ps: egyébként plex helyett én egy dlna-t, esetleg smb-t, vagy nfs-t ajánlok. Tudom, a plex csicsásabb, de rengeteg erőforrást fel tud zabálni bármilyen platformon. Ha csicsa kell, akkor egy médiabox kodival kliens oldalt szerintem egy jobb döntés.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz nkpolip #3856 üzenetére
Szia!
Szerintem megoldható itt is a dolog, bár még (tudtommal) senki sem csinált ilyesmit...
Minek Neked otthonra mailszerver?
Egyébként látok rá esélyt, hogy egy postfix és dovecot párossal, plusz pl egy mysql adatbázissal megoldható lenne a dolog. Szívesen megpróbálom összehozni, de készülj fel arra, hogy a beállítása nem két kattintás. Nekem pedig mostanában kevés időm van, szóval ha nem probléma, feleslegesen nem vágnék bele...
Illetve, gondolom Te is tudod, hogy egy mailszervert domainnel szoktak csinálni. Szóval, ha egy "igazi" szervert szeretnél létrehozni, akkor venned kell egy domaint, vagy ha csak belső hálón lenne használva, akkor a routerben egy dnsmasq-s (dns) domain is elég.
Szóval ha ezek adottak, akkor gondold át, s írd meg, h érdekel-e.
-
bexinho23
őstag
válasz Mr Dini #3859 üzenetére
Szia!
Köszönöm ezt a tartalmas leírást. A számomra kérdéses dolgokat most már kezdem tisztábban látni.
Olvastam egy külföldi fórumban, hogy vannak olyan csomagok (325-ös), amik felrakhatók a 326-ra. Legrosszabb esetben nem használják ki az újabb NAS sebesség előnyeit, mivel nem arra íródtak. S ahogy olvasom, ezt írtad te is, így megerősítésre került ez a tény.
A Plex nagyon jó és nagyon kényelmes. Így elsősorban úgy szeretnék hosszabb időre NAS-t venni, amire fel is tehető. Hallottam a BubbleUPNP-ről, ami a Chromecast 2.0-val (továbbiakban: CC2) is kompatibilis, legrosszabb esetben azt használnám. Amúgy szerencsére a CC-vel eddig közel 100 mkv-t sikerült problémamentesen streamelnem a laptopról, transzkódolás nélkül. Így eszerint NAS-ról való streamelésnél sem lesz probléma a jövőben.
A hsz-ed végén említetted, hogy mit ajánlanál Plex helyett: "dlna-t, esetleg smb-t, vagy nfs-t".
Itt arra gondoltál, amire pár sorral feljebb én is? Pl. BubbleUPNP? SMB és NFS az konkrétan mit jelent, mire szolgál a NAS esetében? Vagy ez a DLNA-val hasonlóan működő "dolog"? Ne haragudj, de ez még nem egészen tiszta. -
Mr Dini
addikt
válasz bexinho23 #3861 üzenetére
A samba (smb), vagy cifs a windows által használt gépek közti hálózati megosztásokért felel... Ok, ez nem egy tudományos megfogalmazás, de talán így lehetne user szemmel jellemezni...
Az nfs pedig linuxok közt használt fájlmegosztás.
Mindkettőnél, mintha csak egy fájlkezelőt látnál, tudod kiválasztani, h mit játszon le. Nem csicsás, de a leggyorsabbak szerintem.
Bubbleupnp-t pedig már csináltam a nasra, azt nagyon jól bírta. De a plex sem akadály.
Illetve annyira nem lesznek lassúak a csomagok, h megéreznéd a 326-on. Sőt, jobb lesz, mint a 325v2-n, de mivel régebbi procin fordult le a kód, így nem lesz 100%-os a teljesítmény.
-
bexinho23
őstag
válasz Mr Dini #3862 üzenetére
Így már érthetőbb. Köszönöm.
Gondolom, ha a 326-ra ruházok be, akkor a jövőben esély lehet arra, hogy erre is optimalizálnak csomagot, kihasználva az új NAS adta sebességet.
Még egyszer köszönöm a segítséget. Egy utolsó kérdésem lenne még:
[link] Ez a HDD gondolom megfelelő ebbe a NAS-ba annak ellenére, hogy SATA3-as.
A NAS a leírás szerint csak SATA2-es: Two 2.5" or 3.5" SATA II hard disk interface supported up to 12 TB (6 TB x2)
-
spiky03
veterán
Akkor ha jól értem, amik felmentek a 325v2-re azok felmennek a 326-ra is?
Gondolok itt a MC feltelepítésére? Mert vsz az NFS megosztást ugyan úgy lehet csinálni a webes felületen.
Mert haver akar venni egy 326-ost, nekem meg 325v2-m van.
Pl, ha azt a leírást visszük végig ami itt van akkor az működhet?
SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
Mr Dini
addikt
válasz bexinho23 #3863 üzenetére
Biztos vagyok benne, hogy lesz egy vállalkozó szellemű illető, aki lefordítgatja a dolgokat. Egyébként akár Te is lefordíthatod a csomagokat magadnak.
A hdd pedig jó lesz. Ugyan nem fogja kihasználni teljesen a sata II-s csati miatt a sebességet. (Nem lesz 6 giga per szek) De menni fog. Nálam is 3-as WD Red-ek vannak a nasban.
Viszont amikor én vettem hdd-t, akkor mintha a pcx-nél olcsóbb lett volna a blue.
@spiky03
Igen, az összes csomag kompatibilis vele. A leírások is ugyan azok.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz bexinho23 #3858 üzenetére
Értem. Akkor ezt a transzkódolást mégis mikor használja az ember?
Pl amikor egy FullHD (1920x1080) filmet akarsz megnézni egy 480x800 felbontású kijelzőn. A kiszolgáló, ekkor leméretezni neked valós időben a tartalmat a készülékednek megfelelő felbontásra. Ehhez a realtime kódoláshoz elég nagy erőforrás szükségeltetik, ezért ezek a nasok nem alkalmasak ilyen feldatra.
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Alemida
tag
Sziasztok,
Új 326-os NAS tulajként hétvégén spiky03-mal beállítottuk a dolgokat (köszönet érte mindenkinek itt a fórumon, a leírások nagyon hasznosak). Beletettem a meglévő 1Tb-os 2,5"-os Seagate vinyómat. Megnéztük S.M.A.R.T.-ban és az alábbi értékeket találtuk:
Power on hours: 2594. Load cycle count: 83764.
Az utóbbi ha jól sejtem a fejparkolási érték, Seagate esetében is ki kellene kapcsolni mint a WD-nél?
Ha igen, hogyan lehet?Köszi a segítséget!
-
Mr Dini
addikt
válasz Alemida #3870 üzenetére
Szia, és üdv itt!
Sajnos Seagate vinyóm nem volt (nem is lesz), de talán megoldás lehet egy hdparm, ha az idle3 CTL verziója nem megy a Seagate HDD-k esetében. A hdparmnak viszont az a hátránya, hogy reboot/HDD újracsatolás után elvileg visszaáll az eredeti állapota.... Tehát egy start szkript/udev rule kell neki.
Ha gondolod fordítok egyet valamikor, de tesztelés hiányában nem tudom, hogy minden oké lesz-e.
-
NavySeal
senior tag
Sziasztok,
NSA325 v1-em van. Még az elején "felszenvedtem" rá a Transnission-t, ami szuperül, gond nélkül megy. Azóta nem volt fw feissítés...Ha jól gondolom és fw-t frissítek, akkor rakhatom fel ismét a Transmission-t? Van annak egyébként már valami könnyebben telepíthető verziója?
Köszi a segítségeket!Több valamit, kevesebb semmit!!
-
-
veze
őstag
Valaki segítsen már
hogy tudom ezt szétszedni ( az oldalát levenni, az alaplaphoz, ventihez hozzáférni..
csavart em látok ( csak amik a ventit fogjak, meg alól 2 db)
Szét/le kell pattintani az oldalát is?
nem akarom erőltetni amíg nem tudok biztosat, és összebarmolni sem..Edit: siker, megoldódott... :-)
[ Szerkesztve ]
-
Martino89
csendes tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy Zyxel 326-os nas esetén milyen mobil alkalmazással tudok mobilról torrentet beállítani letölteni, kezelni, stb.?
Előre is köszönöm a választ, válaszokat!Csík Márton
-
Mr Dini
addikt
-
Kuter
senior tag
Üdv Mindenkinek.
Valaki meg tudná mondani hogy egy 520 nas mennyivel hozna többet torrentben.
Ami most van nekem 325 v2 120-140 Mbps kifekszik amig leszedi a fileot.Nem lehet elérni.Üdv Kuter
Mindhalálig Nvidia! mondta egy microelectronic engineer , vagy lehet hogy én?
-
Avicularia
veterán
Azt nem tudom mennyivel gyorsabb, de a 325V2 után inkább építettem egy Xpenology NAS-t PC alapra. Persze drágább, de cserébe tudom bővíteni a wincsiket több hozzáadásával és nem kell nagyobbra cserélni, mint egy két wincsis nasban. Fogyasztás meg nem annyira érdekel.
Most 14 megabájtos letöltésnél 3-5% a prociterhelés. Persze valamit valamiért, szóval nem rossz a 325V2 sem azért amennyiért adják.[ Szerkesztve ]
-
pecze
aktív tag
Valakinek van tapasztalata, hogy 6 terás red prot támogat e, láttam a kompatibilitási listát, sima redet jelzi, de a red prot nem.
325v2-es[ Szerkesztve ]
-
krealon
veterán
-
gereedigital
csendes tag
Sziasztok fórumozók.
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy van e valamilyen progi a nasra ami ip kamera képét tudná rögzíteni?
Van négy ip kamera a helyi hálózaton és nem szeretnék külön pc-t járatni a rögzítéshez. Ezért gondoltam ,hogy ha a nas már ugy is 0-24 ben megy akkor egy külön winyóra tudhat elvileg rögzíteni.
Elvileg valami nvr progi kellene.Segítségeteket előre is köszönöm.
-
Mr Dini
addikt
válasz gereedigital #3887 üzenetére
Szia!
Én régebben próbálkoztam ilyesmit írni a nasra, de kétséges volt, hogy mennyire bírta volna a hardver, így (idő hiányában) abbahagytam a fejlesztést.
Egyébként ha a kameráid pl mp4-ben streamelnek és mp4-ben szeretnéd menteni is, akkor azt meg lehet oldani szerintem.
Bár én csak a motion-t használtam, azt is egy 320S-en (l. a cikkem, ha érdekel).
[ Szerkesztve ]
-
-
Mr Dini
addikt
válasz gereedigital #3889 üzenetére
Hát, a mozgást kétlem, hogy meg lehetne oldani...
De egy PC-nek jóval erősebb procija van, így meg se kottyan neki pl egy mjpeg-et átteni mp4-be. De ha alapból mp4 a forrás, akkor nem lesz gond.
Egyébként, ha mozgás kell, akkor jó a motion is, de ő képekben fog rögzíteni. Persze ezt utólag össze lehet fűzni videóként.
Kb egy hét múlva rá tudok kukkantani, hogy milyen lehetőségeid vannak. Majd keress meg püben!
-
solti
senior tag
Hali, ha frissítem 4.80ról 4.81re megmaradnak az ffp beállításai? Érdemes egyáltalán? Előre is köszi
-
amargo
addikt
válasz gereedigital #3892 üzenetére
RPi3-at nézted, azzal inkabb megoldható és mégse a pc megy.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
nyunyi23
csendes tag
béna vagyok
köszi
[ Szerkesztve ]
-
bowhunt
csendes tag
Üdvözlet!
A köv. kérés, kérdés lenne:
Adott egy 325V2, wifi hálózat, wifi-s ip camera...szóval azt szeretném kérdezni, hogy milyen módon tudom rávenni a nas-t, hogy a kamera képét rögzítse? /A nas elérhető a hálózaton, sajáton, és kintről is, a megfelelő portok nyitva, ddns ok, ftp van./
Létezik valamilyen progi, v alkalmazás, v próbáljam rávenni a kamerát, hogy a nas ftp szerverre mentsen?
Köszönet előre is a válaszokért! -
taip
senior tag
válasz bowhunt #3897 üzenetére
Nem lehet, hogy ezt inkább a kamera oldaláról kell megközelíteni?
Én egyszerűen a kamera beállító felületén az ftp szerver címének beírom a NAS címét és oda vesz mindent. És ez lehet belső vagy külső cím is.Magyarul -val, -vel és NEM -al, -el. Legyünk már ennyire igényesek az anyanyelvünkhöz... (Például: 1-gyel, 2-vel, 3-mal, %-kal, stb.)
-
Tonyk
veterán
válasz gereedigital #3889 üzenetére
& bowhunt + Mr Dini
Nem is értem a problémátok!
A kamera szoftverében állítható, hogy milyen eseményekkor kezdjen el rögzíteni (mozgás). És mivel ip kamera biztosan tud minimálisan ftp-re (szerencsésebb esetben smb-n vagy nfs-en) rögzíteni innentől kezdve nem probléma a probléma.
Mivel nem élő képet akartok nézni ezért minden adott a rögzítéshez. Élő képet sem a nasról, hanem a kameráról kell nézni. A visszajátszás pedig mehet a nasról.
[ Szerkesztve ]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest