- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
brd
nagyúr
Az, hogy a telepítő elhasal, nem jelent semmit, lehet akár csak egy hibás blokk is, vagy olyan visszakapott hibás adat, amire nincs felkészítve a telepítő, hogy ilyet fog visszakapni egy adattárolóról.
Igen, nem nyúl a mentendő adatokhoz, tömbökhöz, csak olvas róla/róluk. Bár azt azért leírom, hátha nem egyértelmű: a program használatához single HDD-ként kell látnia az összes member-t, különben még bonyolultabb lesz a dolgod.
Kéz és lábtörést.The only real valuable thing is intuition.
-
Madw
csendes tag
Remélem igazad van. Meg azt is, hogy helyrehozható. Még szerencse, hogy van még IDE port az alaplapon, mert így legalább van más vezérlő is, ahonnan remélhetőleg nem kap semmi zavart a telepítő.
Uh, az utóbbit nem tudtam, thx. Akkor először megpróbálom a feltelepített IDÉ-s vinyóról visszatenni a kiesesett darabot a tömbbe. Kicsit tartok tőle, hogy ugyanaz lesz mint a telepítővel is. Amint meglátja a "féltömböt" resetel. Ha viszont nem akkor jöhet a RaidExpert progi a visszaillesztésre. Ha nem megy, úgy is szól. Utána a következő lépés, hogy single vezérlőre állítom a biosban a raid-et. Akkor már külön lesznek a "tömbdarabok" és jöhet a gereblyézés. ;)
Köszönöm. Egyellőre ott tartok, hogy az IDÉ-s tök üres vinyóról összehalászom a rajta még meglévő hasznos dolgokat, aztán jöhet a móka. -
kem
addikt
sziasztok!
Szeretném megszüntetni a RAID mirroromat, mert eladom az egyik vinyót belőle.
Elég a biosban visszaállítanom a 2 portot raid-ről normálra, és akkor az 1db vinyó tartalmát rendesen látja utána?Köszi!
-
The DJ
addikt
Sziasztok!
Lenne egy kivitelezéssel kapcsolatos kérdésem: Adott egy HP Proliant ML110 G5 gyári szerver, benne 2 darab 250 GB-os SATA-II HDD. Ez a szerver webhosting célokra lesz használva, tehát vevők honlapjait fogják rajta tárolni, ebben az esetben pedig fontos a biztonság és az adatok megőrzése. Azon dilemmázok, hogy melyik megoldás felelne meg jobban erre a célra?
A, RAID-1 módban használom a két HDD-t, tehát ha bármelyik meghibásodik a másik még mindig működik, viszont így az egyik HDD tárkapacitása úgymond láthatatlan. (Plusz ne adj isten valaki véletlenül letöröl SSH-n valamit amit nem kellene, akkor szintén szószban vagyok.)
B, Nem használok semmi RAID módot, mindössze kinevezem a második merevlemezt backup diszknek és a nap végén egy automatizált scripttel átmentem oda a fontosabb dolgokat.
Igazából az lett volna a jó, ha lenne 4 diszk és kombinált RAID módban tudnának működni, de ez sajnos nem lett megoldható így kettővel kell beérni.
Mit ajánlotok?
Előre is köszönöm a választ
https://astrogate.hu - PC & Laptop Szerviz + Shop - Alaplap javítás, zárlatos tápkörök javítása, BIOS hibák orvoslása.
-
Sunzi
aktív tag
Attól függ, hogy mondjuk a 2-es diszken levő mentésből mennyi idő alatt állítod helyre az eredeti állapotot az 1-es diszkre (diszkcsere, oprendszer restore/install adat restore, stb..).
Ha ez az idő nagyobb, mint amit a felhasználók/vevők tolerálnak, akkor RAID1. Ha nem, akkor mindegy...Halkan megjegyzem, hogy, ha fizetek a webhosztingért, akkor én, mint ügyfél nem nagyon tolerálnám, ha 10-20 percnél tovább állna a weboldalam.., illletve túllépné a szerződésben vállalt rendelkezésreállást. Ha, pedig megtudnám, hogy azért volt egy óra szünet, mert a szolgáltató nem használt RAID-et, akkor máshova vinném az oldalt...)
Viszont, ha RAID1-, akkor is kell valahova backupolni, mert a törlés ellen csak az véd...(legalább egy erre fenntartott partícióra, persze ez messze az ideális megoldástól..)
[ Szerkesztve ]
Ízirájder öcsém, ízirájder...
-
The DJ
addikt
Igen, teljesen igazad van, köszönöm a véleményed és az ötleteket. Sajnos a HP által aláírt ebbe a szerverbe való HDD-t már nem tudunk szerezni pluszban, de hogy kicsit növeljük a biztonságot talán azt fogom tenni, hogy veszek egy PCI csatlakozós IDE kártyát és a gépben levő két HDD-t RAID1-be rakom, a PCI-os IDE portokra pedig 2 másik HDD-t kötök, amik a backup szerepét látják majd el, így mindkét oldalról megnövekszik a biztonság. Így már kicsit jobban hangzik?
https://astrogate.hu - PC & Laptop Szerviz + Shop - Alaplap javítás, zárlatos tápkörök javítása, BIOS hibák orvoslása.
-
Sunzi
aktív tag
Alapvetően jobban hangzik.
Azt azért még hozzátenném, hogy disk2disk backup-ot csak mint első szint "illik" használni, valamiféle rendszerességgel azért érdemes lenne a szerveren kívülre is juttatni mentéseket, mert, ha mondjuk a táp (jójó, esélye majdnem nulla, de ...) hazavágja az összes diszket, akkor szintén szívás van...
2 kérdésem maradt:
1; Minek külön ide kártya? Az alaplapon 4 sata port van.. de, ha más miatt mégis kell, akkor egy low-cost PCIE SATA lI RAID1 képes valami is megteszi...
2; lehet, baromságot kérdezek, de miért kell a HP által aláírt diszk - ehhez kapcsolódóan a 3. kérdés: a 2 meglevő diszk sas vagy sata?Ízirájder öcsém, ízirájder...
-
raus
aktív tag
Sziasztok új vok még a RAID tekintetében de gondoltam megpróbálom.
Nemrég összeraktam egy C2D gépet, a cuccaimnál megtaláljátok. Lényeg hogy vettem 2db WD 3202ABYS 320GB 16MB RE3 vinyót, ezek a tesztek lapján jó és gyors vinyók, 5év garral és megnéztem tényleg bontatlanok voltak és a szériaszámuk is sorban nagyon közel állnak egymáshoz, meg szeretem a WD-t. ASUS Mobo-m van X48 chipset amin a déli híd ugye Intel ICHR9R.
Korrektül összeraktam a gépet ügyelve mindenre. Az első kettő SATA portba csatlakoztattam a két 320-ast és RAID 0-ban 64KB is stripe-ba konfiguráltam őket. A 3. portban meg van egy 250GB-os WD de nem RAID és semmi köze a RAID0 kötethez. Így a kettő 320-asra együtt ~600GB-os kötetet kaptam. Ezt megfeleztem az XP telepítővel kettő particióvá (C, F) vannak még optikai meghajtók is a gépemben.
Az F-re ment az XPSP3, utána a C-re tettem a Vista Ultimate SP1-et. Mindkettő 32bites.
A telepítésnél (F6 opcióval XP-nél) betöltöttem a korrekt RAID drivert Floppy-ról mindkét OP-rendszernek. OK. Gond nélkül felmentek és telepítettem a gépemnek megfelelő aktuális és friss driver környezetet. Az eszközkezelőben is minden oké, látnak az OP-rendszerek mindent. Nagyon meg voltam elégedve a sebességgel és a teljesítménnyel. A gépem egyébként friss BIOS-szal és korrekt beállításokkal és default órajeleken megy, semmi OC.
...de...
A 8800GTS 512-es GeForce vga-mat elkezdtem húzni hogy kipróbáljam mi a legmagasabb stabil órajel amin működik hibamentesen és gyári hűtővel. VISTA alatt, ez kb két hete volt. Ilyenkor mindíg egy játékhoz írt benchmark progit futtatok egy adott MAP-on végtelen loopban és magára hagyom a gépet. Aztán késöbb ránézek. Hangsúlyozom ez a teszt elött hibamentes volt a RAID 0 kötet.
Ránéztem a tesztre pár óra után és kifagyott kékhalállal. Miután újraindítottam, az Intel Matrix Storage Consol 8.5 jelzett alul az óra mellett hogy a 2. porton lévő vinyó időnként adathibát jelez de az adatokat valszeg el lehet még menteni. Ezután telt az idő kb.2hét és nem foglalkoztam vele. De a Vista fura dolgokat kezdett csinálni, néha volt kékhalál meg a játékok nem futottak probléma mentesen. Ma meg már nem is tudom használni a Vistát ami a C: partíción van mert magától a bootolás után nemsokkal dobja a kékhalált az iaastor.sys driverre hivatkozza és ez a RAID.. Az XP-m az F: partición még döcög, a Matrix Storage Consol pedig ma már máshogy reklamál: "egy RAID0 kötet egyik meghajtója meghibásodást jelez, haladéktalanul próbáljon meg biztonsági másolatot készíteni" ...tisztában vok hogy újra kell telepítenem az egész RAID kötetet.Az az igazság hogy a videókártya húzásból adódó durva rendszerhibára tippelek ami elküldte a RAID kötetet is és ezért van az egész. Szóval nem tudom hogy tényleg a 2. vinyóm a kötetben fizikailag beszart és gariztatnom kell vagy csak megsérült a kötet konzisztenciája akkor a húzásnál és az újra konfigurálás és telepítés megoldja a problémát.
Tudom hogy a RAID 0 nem tud semmiféle hibatoleranciát, de ezért ajánlották a WD ezen tipusát mert ezek kimondottan szerver minőségű vinyók és kisebb a hiba hajlamuk.
Nem hiszem hogy egy RAID 0 kötet ilyen gyorsan meghibásodna, ha új vinyókkal rakjuk össze.
Szóval segítsetek légyszi ti hogy látjátok?
1. beszart az egyik vinyóm?
2. rakjam újra a komlett RAID0 tömböt ezzel a 2. állítólag hibás vinyóval?
3. mindjárt vegyem is ki a 2.vinyót és irány a bolt és gariztatás?
[ Szerkesztve ]
-
brd
nagyúr
1. Próbálj meg S-ATA kábelt cserélni. A legtöbb S-ATA kábel nagyobb hulladék (a csatlakozókkal együtt), mint a "régi" IDE/ATAPI kábel volt. A (durva) hajlítgatást sem bírja úgy.
2. Nézd meg a HDD-k SMART táblázatát (ha nem értesz hozzá, akkor indítsd el pl. a HDSentinel nevű progit, abban van szöveges értelmezés, és tud magyarul is), persze ehhez másik vezérlővel kell a HDD-ket megnézni, mert a RAID-vezérlő "alá" nem biztos, hogy "be" tud nézni akármilyen program. Vagy meg kell szüntetni a mostani RAID-et, de akkor persze az adataid is ugranak róla.
3. RAID0 mellett nem próbálgatjuk a tuningot (vagy legalábbis az írási cache-t kikapcsoljuk), mert hasonló lehet bármikor. Azonkívül, ha már egyszer megsérült, nem sz*rjuk le, hogy "ott az óra mellett villog valami, ami eddig nem".
4. A "RE" megjelölés tudtommal még mindig csak annyit jelent (ha valaki többet tud erről, kérem jelezze, és adjon linket), hogy a HDD, ha hibás blokkot talál, akkor nem úgy viselkedik, mint a legtöbb HDD, hogy teljesen magábafordul, és bőszen próbálja kicserélni a blokkot, hanem néha válaszol a vezérlőnek is, hogy "mingyá' meglesz ez, küldöm az adatot, még egy pillanat, csak nagyon eldugták". Ugyanis a hibás blokk tesztelése/cseréje alatt a HDD-k jó része nem válaszol a vezérlőnek, ezért az azt gondolja egy idő után, hogy komoly probléma van a HDD-vel és kiteszi a tömbböl, vagy hibát jelez rá.Ameddig a 2-es pontot nem végezted el, senki nem fog tudni egyértelműen válaszolni.
A RAID0 valóban nem bír semmiféle hibatoleranciával, sőt, legalább 2x nagyobb (hogy az esetleges vezérlőhibákat ne is említsem) az esélye a meghibásodásnak, mint egy egyedülálló HDD esetén. Pl. 2 db HDD-ből egy hibája elég a teljes tömb elérhetetlenségéhez, vagyis, bármelyik kiesik, gond van.The only real valuable thing is intuition.
-
brd
nagyúr
A RAID igazából arra szolgál(t), hogy ne legyen nagy kiesés a szolgáltatások elérhetőségében, és sosem arra, hogy a mentést helyettesítse. Ha a server vezérlője tud olyat, hogy menet közben ki-be rakható a HDD (ill. ezek után a mirrort is fel tudja építeni rá), akkor mindenképpen RAID1, a rendelkezésre álló erőforrások alapján, ill. a mentéshez egy hálózaton elérhető másik gép (és annak háttértárolója) javasolt, talán ez kerül a legkevesebbe, és nyújtja ugyanakkor a biztonságot is.
The only real valuable thing is intuition.
-
kisza25
félisten
2láma kérdés 1., 2DB pendrive-ot raidre lehet fogni?
2., két különböző méretű vinyót lehet raidelniEladó Seat Leon FR multi kormány, szép állapotú (2013 utáni leonokba benzin/diesel jó)
-
brd
nagyúr
válasz kisza25 #3866 üzenetére
1. Szerintem nem, (persze akkor is csak software-s lehetne, mert hardware-es USB-vezérlőről nem tudok ) de ha lehetne is, mi értelme lenne?
2. Igen. Persze a nagyobbon lévő fölös terület vezérlőfüggően vagy "elvész" (nem tudod semmire sem felhasználni), vagy nem. Egyébként nem ajánlott különböző HDD-ket használni RAID-re.The only real valuable thing is intuition.
-
kisza25
félisten
köszi a válaszokat közben ki googliztam szoftveresen össze lehet kötni
mi az értelme?teljesen hangtalan alig fogyaszt gyorsabban kezeli a kis fájlokat OCZ atv-nek a sebesége 33Mb/s*2 már átlagos vinyó sebesége *4 SSD sebesége 20eFt ért32GbEladó Seat Leon FR multi kormány, szép állapotú (2013 utáni leonokba benzin/diesel jó)
-
pentium4
senior tag
hello mindneki!
egy kis tanácsot kérnék:
oly probémám van hogy az alaplapi csatikat átllitottam raidre, mert az kell 1 tömb kész is, de valamiért vista nem szereti ha raidre van állitva a csati, naponta egyszer meghal tőle blue screennel! iastor.sys képernyő ez az ich9 raid vezérlőbnek a drivere, most áttettem a marvell raid portjaira, kibirt 2 napot és kész, itt meg ntfs.sys t irt!
muszály hogy legyen raid em, igy nincs más választás minthogy vegyek egy pci X es raid kártyát!
ehez kéne a help hogy milyen márkát és tipust, mit ajánlotok, fő hogy a 100mega/s legyen meg minden esetben, 2dbb sata2-es port kell min de ha 4 lenne nem bánnám!
kösziP4
-
Sunzi
aktív tag
válasz pentium4 #3869 üzenetére
Ha a 2 Seagate-t akarod Raid0-ban tartani, és nem erről bootolsz, használj szoftveres raid0-át. Nem lesz lassabb, mint bármelyik néhányportos sata raid kártya (alapvetően).
A 100 mega meglesz.. Mondjuk nem 1k random read esetén...Ha meg mindenképp kell kártya, akkor a nevesebb gyártók 2-4 portos kártyáival nem nagyon lehet befürödni. 3Ware, Adaptec, Areca, LSI, Promise, stb. Viszont drágák..
[ Szerkesztve ]
-
Sunzi
aktív tag
válasz pentium4 #3873 üzenetére
Windows alapból támogatja a RAID1/0 tömbök használatát, azaz a disk management szekcióban kell csak tennivenni. A 2 diszket le kell pucolni, majd 1-1 a partíció létrehozásánál Raid1-et választani a gyorsmenüből... ez így kicsit pongyola, de, google biztos segít screenshotokkal...
-
bucilali
aktív tag
Hali Mindenkinek!
RAID segítség kellene..
Lap: GA K8NS ultra 939 (NF3 ultra)
80 GB-os maxtor és 80 GB-os samu vinyót szeretnék raid 0-ba..
a tömböt létrehozom, telepítés indít, F6-tal beadom a raid drivert, fájlok felmennek, és az első újraindítás után mikor folytatódna a telepítés csak áll és vár, nem megy továbbmi lehet a gond? jah XP SP3-t tennék fel..
üdv: bucilali
Ha nem megy, eröltesd!-Ha eltörik, úgyis ki kellett volna cserélni....(Murphy)
-
pentium4
senior tag
bementem ebbe a disk management be és látja a vinyókat, a raid tömbömet E meghajtókén tlátja, de perzse belelépni nem lehet!
mind2 lemezt ismeretlennek látja az elsőre még odairja hogy elsődleges partició!
fájlrendszer pedig RAW!
szal akkor most hogy tudom megcsinálni azt hogy ebbe a kezelőbe, felismerje a tömböt és tudjak belemászkálni, másolni, törölni stb.!
mert most az a baj hogy a gép megy normálisan, de ha biosba visszaállitom a raid et a sata csatikra müxik minden, csak amikor elkezdem lementeni a cucockat a tömbről egy idő után fogja magát és kékhalál meghal driver hibára hivatkozva!
pedig legfrisebb driver van fent, bios is jó, egyszerüen nmtudom mi szúrja a csőrét, de nem tudtam rájönni! igy a backup is egy rémálom, 100szor ujrainditás, másolást
tök cumi!
szal ha tudod hogy lehetne életrekelti a vistás lemezkezelővel a tömböt azt megköszönném!P4
-
Sullivan
aktív tag
egy kis érdekesség:
2 db Samsung 32GB SSD, RAID0, 128kb stripe méret, kötet színtű gyorsítotár engedélyezve (ich8r chipset)
[link]
[ Szerkesztve ]
-
pentium4
senior tag
válasz Sullivan #3877 üzenetére
hinye bazdmeg, ezzel aztán rekordot lehet dönteni windows boot ba!
ha nem eze van a rendszered, tegyeél már rá gyoprsan egy vista ulti t, mert nagyon kiváncsi vok, mennyi idő a boot!
mennyiért vetted a samu ssd-t? és melyik tipust?P4
mod.: ezt a kötet szintü gyorsitótárat hol kell engedélyezni?
[ Szerkesztve ]
-
Sullivan
aktív tag
válasz pentium4 #3878 üzenetére
Ennek a sebességnek reálisan a felét tudja, valamiért az üres területeket 2x gyorsabban teszteli mint ahol van cucc! Így stabilan kb 200mb/sec olvasás, 160 mb/s írás, önmagára 90mb/s-el másol. De egy surface teszt ha nincs rajta semmi akkor lemegy végig 400mb/s-el
amúgy MCBQE32G5N-0VA
könnyű és kicsi, hangja nincs, melegedés nincs, elérési idő (szinte) nincs áramfelvétel alig (0.2A)
csak xp sp2őn néztem, a windows müveletek sebessége a felére csökkent 2 db 1TB samsung f1-hez képest (szintén raid0ban)kötetszintű gyorsítótárat az intel matrix storage manageren belül tudod beállítani a raid tömbre kattintva! feltéve ha ilyen chipes a raid vezérlős
-
pentium4
senior tag
válasz Sullivan #3879 üzenetére
hmm, érdekes, bár nekem nem elég 64giga rendszernek, szeretném ha a progik is gyorsak lennének és nem csak a rendszer
szal 2db 64 est kéne venni, dehát nem olcsó manapság az ssd zés igaz kintről megveszem fele enyniért, az is elég nagy összeg!
te mennyiért vetted a 2db ot?
amugy nekem ich9 van, de valamiért nem tudom feltenni az intel progiját, mert irja telepités előtt hogy a gépem nem felel meg a telepitőnek vagyis azthiszi mercibe akarok trabi motort tenni
nálma már voltak 64gigás patriot ssd k amit vettek tőle, azok is rohadt gyorsan voltak 100megával ment az irás, olvasás még 150-170el, na két ilyet raidbe nyomni, az már lenne valamiP4
-
-
raus
aktív tag
Sziasztok. Alapvetően a gépem volt a ludas a RAID0 kötet szétesésében, bővebben a memória alrendszer. A WD vinyók a HD Sentinel és a WD Diagnostics kibővített tesztjei szerint is hibamentes 100% állapotúak.
Türelmes tesztek sorozata után rájöttem hogy 1066MHz-en a ramok nem működnek hibamentesen.
Memtest86+, Orthos, Prime95 szépen dobta a hibákat és erről nem is tudtam. Lényeg hogy megfelelő BIOS frissítéssel és beállítással most már tökéletes 1066-on. Minden teszt hibamentes. Egyenlőre egy RAID nélküli XPSP3-at telepítettem fel tesztelés céljából és tökéletesen működik, beton stabil.
Lényeges hogy alapvetően korrekt működésű gép esetén kezdek hozzá csak a RAID kötet installálásához.
Köszi a tanácsokat.
-
PyroS
senior tag
Üdv mindenkinek.
Az eddigi 320Gb WD3200AAKS Caviar SE vinyóm mellé rendeltem még egyet.Ezeket szeretném Raid0-ban használni.Viszont az újnak más az azonosítója.
A régi : wd3200aaks-00vya0
Az új : wd3200aaks-00b3a0
Ha jók az információim akkor a régi még 2 tányéros az új pedig már csak 1.Szerintetek nem lesz belőle gondom? -
PyroS
senior tag
Hello.
Végre sikerült össze hoznom a Raid-et.
Ha érdekel valakit egy kis HD tach eredmények:
WD3200AAKS
WD3200AAKS egytányéros(üresen)
A kettő RAID0-ban[ Szerkesztve ]
-
Madw
csendes tag
Megvolt a kéz és lábtörés, köszönöm! ;)
Gondoltam megosztom az összedőlt Raid-em további történetét. Hátha más okul belőle. Meg gondolom, te is kíváncsi vagy hogy sikerült a mentés. Azt írtad készüljek, lesz vagy egy hét. Hát egy kicsit több lett. Megint kisregény, kevés offal fűszerezve.A fő probléma az volt ugye, hogy a kiesett csodálatos Seagate vinyót az istennek nem sikerült visszatenni a tömbbe, mert a vezérlő csak létrehozni és törölni tudja a tömböt. Visszailleszteni már nem. Ehhez kell a RaidXpert nevű programocska (amihez meg ugye működő windows kell).
A szétbontott tömb összefesülését csak a legvégén szerettem volna eljátszani, gondoltam már csak műkedvelésből is eljátszogatok a tömbbdarabbal. Végülis csak a teljes fényképész életművem volt rajta, gondoltam minden lehetségeset megteszek érte mielőtt kiugrom az ablakon.
Abból indultam ki, hogy mielőtt beraktam a negyedik merevlemezt hozzáfűzésre, előtte hárommal ment a tömb (amiből egy ugye a tartalék). A konvertálás nem sikerült, tehát nem nőtt az adatállomány. Kiesett egy vinyó, tehát megmaradt kettő amin elvileg hiánytalanul rajta kellene lennie az adatoknak. A probléma az, hogy a windows nem indul (ennek utólag kiderült az oka, de erről később), valahogy látni kellene.
A legelső logikusnak tűnő lépés az volt, hogy egy másik vezérlőről telepítek egy oprendszert egy IDÉ-s vinyóra, ahonnan megpróbálom a RaidXpert-tel visszatuszkolni a kiesett vinyót. Találtam egy régi 500-as Maxtort, telepítettem rá egy Vistá-t. Eddig jó. ...de amint megadtam neki a Raid vezérlő driver-ét, kis gondolkozás után resetelt és onnantól kezdve ugyanúgy nem volt hajlandó még csökkentett módban sem elindulni, mint a tömbön lévő oprendszer. Nem túl bíztató, rossz irány. Az ok? Lövésem nincs, talán a windows írni próbál ilyenkor a tömbre (system volume information, lomtár és a többi kacat), de mivel az hibás, újraindul. De lehet más ok is, mindenesetre ez a legvalószínübb. > Kell egy olyan windows ami nem ír a lemezre. Igen, boot lemez keresés következik...
...de nem is akármilyen, mert a RaidXpert telepítéséhez grafikus felület kell. Ráadásul a telepített Live oprendszenek minél jobban kellene hasonlítania egy teljes funkciós oprendszerhez is. Mondanom sem kell pár napig csak a különféle live iso-kat töltögettem és halomszámra írogattam ki őket. Természetesen egyiken sem indult a RaidXpert. Már a telepítéskor megfeküdt. Kivéve egynél, de annak a Windows Live-nak úgy volt megcsinálva a Ramdiskje, hogy nem volt rajta hely a telepítendő dolgoknak (ha törtöltem róla, dinamikusan összébb húzódott). Jöhet a másik irány. Felraktam a RaidXpertet egy másik gépre és a telepített állományokkal próbáltam valahogy életre lehelni. Csak ugye, mint említettem volt ez nem egy egyszerű alalmazás, hanem egy java webszerveren futó cucc. Nehogymár egyszerű legyen. ;) Nagy bűvészkedések után magát a webszervert sikerült elindítani, de a RaidXpertet alatta nem. Tehet egy szivességet az AMD a fakk módszerei miatt. Nem baj, nem adtam fel, kezdtem egyre jobban élvezni a dolgot. Ekkor fogadtam meg, ha egyszer véletlen meglesznek az adataim akkor rituálisan szétverem az összes Seagate vinyómat.
Ekkor találtam meg a megmentőt. Az Active Boot Disk-et. A webszerveres móka azon sem indult (tudom, létezik egy dos-os progi is, ami hasonlóakat tud mint a RaidXpert, de az sem indult el egyik Live cd-n sem, nem tudom miért), viszont lehet neki drivert megadni. Igazából már teljesen lemondtam a dologról, nem is gondoltam, hogy segíthet, de megadtam neki a raid vezérlő driverét, amit gond nélkül meg is evett. ...és láss csodát ott vigyorgott az egész Raid tömb, az összes paticióval, rajta az összes adattal.
Ekkor még nem ittam meg azt a bizonyos italt a medve bőrére, hanem előtte lemásoltam egy külső vinyóra párszáz mb-ot, mit mutat a hibátlannat tűnő holmi. Sajnos beigazolódott a sejtésem. A képek nagy része hibásan került lemásolásra. Pont ugyanúgy, mint mikor letörölt állományokat állítunk vissza és csak részlegesen sikerül. Krikszkrakszok a képben meg mindenféle színeltolódások. Gyakorlatilag élvezhetetlen, de több mint a semmi. Kb a 10% megmaradt. Mindegy, lehúztam azt amit lehetett, ha nincs más ez is jó alapon.
A munkahelyemre elfelejtettem elvinni a kis usb-s átalakító adaptert a vinyóra, így azt fixen építettem be a gépbe. ...és a legnagyobb megdöbbenésemra az összes kép tökéletes volt! Hopp, a kis Scythe kütyü úgy tűnik nem működik együtt normálisan az Live windows-al. Ez legyen a legnagyobb baj, legalább már van reménysugár. Talán megvannak az adatok, le kéne menteni. De hova. Nem volt mese be kellett szerezni egy 1Terás vinyót (eladósodás rulez), és ha már azt is akkor egy külső keretet is hozzá eSATÁ-val. Jó lesz az még adatmaneteni, és fontosanyagtárolni.
Néhány nap alatt megjött a holmi és nekiállhattam végre érdemben is az adatmentésnek. Néhány napja végeztem vele. Mindent le tudtam húzni a hibás tömbről, az utolsó csavarig. No persze nem lehettem biztos benne, hogy hibátlan, de reménykedtem. ...és úgy tűnik bejött a dolog. Azóta már megnéztem szinte az összes képet, hibátlanok. Volt fenn több HD video is 30-40 Gb-osak, az ilyen nagy fájloknál halmozottan előfordulhat, hogy hibásak. De nem. Úgy random böngészve, meghallgatva, elindítva űgy tűnik, hogy minden hibátlan. Húúúh. Azért ez nagy könnyebbség. Mégsem kell kiugranom az ablakon.
Ekkor kaptam a vérszemet. Végre következmények nélkül terrorizálhattam a a Raid tömböt. A vicc kedvéért a már említett IDÉ-s vinyóra felraktam egy XP-t, hátha az is látja a tömbböt. ...és a driver felrakása után sem resetelt. Jesssz. A RaidXpert-et is fel tudtam rakni. Azonnal észre is vette a kiesett vinyókat. > Rebuild. Egy óra alatt kész is volt. Minden gond nélkül visszahúzta a Seagate-et és a félig átkonvertált új WD-t is. Juhéj.
Később aztán elkezdtek jönni a kék halálok, újraindulások. A hibajelenség itt már erősen offtopik, nem is fejtem ki nagyon. Nagyvonalakban annyi, hogy csak az MSI által kirakott driverekkel hajlandó az alaplap normálisan működni, a hivatalos AMD/ATI driverek nem jók az alaplaphoz (és ez volt az a hiba is ami miatt nem indulhatott a legelején a tömb). Ehhez persze kellett jópár reinstall is.
Jöhet a Happy End? Áh az még odébb van. Az elején ugy néz ki elhamarkodottan döntöttem a Raid 5 mellett. Az tényleg csak igazi hardveres megoldással megy normálisan. A fapados félhardveres júzer maradjon inkább a kevésbé hatékony, de biztosabb megoldásoknál. A négy vinyóból adódik a dolog. >> Raid 10. Sebesség, adatbiztonság, kis hardver igény. Igyaz cserébe a kapacitás fele elvész, de ez legyen a legnagyobb gond. Jelenleg is a felépített Raid 10 alól írok. ...és mi a poén ebben?
Hát csak annyi, hogy az imént hullott ki alóla megint a Seagate, de úgy, hogy még a RaidXpert sem tudja visszahúzni. Még a vezérlő is eldobja.A héten viszem vissza gariban. Talán kapok helyette egy WD-t. ...vagy inkább tényleg szét kéne verjem rituálisan?
[ Szerkesztve ]
-
raus
aktív tag
Annyit mondjatok meg nekem, hogy a merevlemez gyártók miért nem a formázott kapacitást adják meg egy Winchester adatainál?
Miért árulják a vinyót teszem azt 250GB-osként. Amikor lesz belőle vagy 239GB ahogy használatra kész.
Miért nem pl. 261GB-osak a lemez(ek) benne és akkor valóban 250GB-ot vásároltunk meg.
Van ennek valami technológiai akadálya? -
gab.gergely
tag
Sziasztok. Egy kis segítséget kérnők. Alaplapomon csak IDE van, de a jövőre gondolva beszereztem egy 320gbs Samsung SATA HDD-t, amit Raid-del akartam beüzemelni szakállas gépemben. Utóbbi egy SI 3112-es, amihez a driverlemezt elhagytam vhol, az SI honlapról töltöttem hozzá drivert. Így már a win ezt felismeri, a bekötött HDD-nek viszont az istennek sem akar partíciót adni, pedig a win betöltés előtt a gép felismeri. Mit csinálok rosszul? A raid menüben(F4) semmit sem enged állítani, (ott formázásnál lefagyott). Az SI honlapon látok még programokat amiket nem ítéltem szükségesnek: Windows base driver(nonraid HDDkhez???) ezek kellhetnek?
Köszi és bocs, ha rossz helyre írtam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest