Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • baly81

    aktív tag

    Sziasztok!

    Kacérkorom egy pár walkie-talkie vásárlásának gondolatával, ezért egy kis segítséget szeretnék tőletek kérni. Az Alin szembe jönnek -az én naív kis hiszékenységem szerint- a jobbnál-jobb készülékek, amiket azért kétkedve olvasok, de egyik nagyobb tudású sem felel meg az előírásoknak.
    Már viszonylag „sokat” olvasgattam a támában, pár dologgal tisztában is lettem, de pár jogszabály vonatkozásában azért van némi űr a fejemben. Ezekben a kérdésekben mennék sorra…

    1. Vásárlás.
    Tegyük fel, aliról vásárolnék olyan készüléket, amely a hatályos szabályoknak nem felel meg több dolog miatt sem, (pl. nem fix antenna; 0,5W-nál nagyobb teljesítmény; a szoftverben nincs korlátozva a PMR466-os sávokra, így más freki is elérhető). Ezt én magánszemélyként, úgy, hogy nincs amatőr rádiós vizsgám, megvásárolhatom? Az én fejemben az van, hogy jogilag a tulajdonjog nem egyenlő a használattal, így én azt gond nélkül megvásárolhatom és birtokolhatom. Ergo az országba érkezésnél, a Vám-ellenőrzés során sem lehet fennakadás, gond nélkül átjön a csomag. Itt nem a VÁM/ÁFA fizetési kötelezettség a kérdés (azzal tisztában vagyok), hanem hogy ilyen készüléket magánszemélyként vásárolhatok e, és megkapom-e a vásárolt terméket!??

    2. Használat:
    Ez a készülék, amely az 1. pontban leírtak miatt nem felel meg a előírásoknak, használhatom e vizsga nélkül, kizárólagosan a PMR466-os frekvenciákon?
    a.) Lehet e ennek valami ejnyebejnye / jogi / bünti következménye?
    b.) Az elméletileg nagyobb teljesítmény miatt (tegyük fel 3 W) okozok/okozhatok e másnak kellemetlenséget, anyagi kárt?
    c.) Az illetékes hatóság egy walkie-talkie esetében be tudja mérni a készüléked teljesítményét, vagy ezzel ilyen szinten, a PMR466 -on nem foglalkoznak?

    Ha megfordult volna benned az a kérdés, hogy miért nem veszek csak egy alap (korlátozott) PMR466-os készüléket: Kínából a hazai árak töredékéért vásárolhatok sokkal nagyobb teljesítményű, komolyabb tudású készüléket. Még ha a funkciókat nem is használom / használhatom ki, akkor is jobban járnék. Ez olyan mint, ha bemennék egy autószalonba és ugyanazon az áron adnának egy Suzukit és egy Mustang-ot. A sebességkorlátozás mindkettőre vonatkozik...

    Bocs a hosszú leírás miatt és a sok láma kérdésért, de vásárlás előtt szeretném kicsit ezt tisztába tenni magamban. És a netet hiába bújtam, ezekre a kérdéseimre nem kaptam választ!
    Köszi előre is!

    Ne mássz fára, ha nem tudsz úszni, mert elüt a villamos!

Új hozzászólás Aktív témák