Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bad Pritt

    félisten

    Írnék egy kicsit a Far Cry 5-ről. Nem fejeztem még be a játékot, szerintem 15 óra után kb a harmadánál lehetek, de sokat kószáltam össze-vissza, de azért egy általános kép ez alatt az idő alatt kirajzolódott.

    Elöljáróban annyit azért leszögeznék, hogy nem vagyok se pro se kontra Ubisoft párti, szerintem ugyanúgy csak belesimulnak a középszerbe, mint ahogy más szórakoztatóipari ágazatban is más cégek, kb mint a Marvel filmek. A másik lényeges pont, hogy nem játszottam Far Cry-jal már lassan 6 éve, úgyhogy nem vagyok kiégve, nem is nagyon figyeltem a sorozat alakulását, viszont ez a hillbilly téma eléggé megfogott már a bejelentéskor, egyik kedvenc sorozatom a Timothy Olyphant fémjelezte Justified, ami szintén tele van hillbilly sztorikkal, szóval innen indul a játék nálam.

    És hát a lényeg, hogy nagyon élvezem. Itt is megvan az a fanyar önirónia, ami már a 3-ban meg a Blood Dragonban is adott egy kis csavart, csak az ötödik résznél egyrészt a való világot figurázzák ki néha fárasztóan, néha nagyon elmésen, máskor a Ubisoft gyakorol meglepő, humoros önkritikát (torony mászás, beszélgetések skipelése), ami ha nem is ad sok pluszt a játékhoz, de szimpatikus számomra. A sztori egysoros, nem is vártam többet, a világ lehengerlően van felépítve, nem is vártam kevesebbet, ami viszont meglepett, hogy mennyire jó a level design. A bázisok felszabadítását tényleg ezerféleképpen meg lehet oldani, a sziklamászós részek meg néhol egészen Uncharted-szerűek, nem nyílegyenesen vezet felfelé az út, hanem tényleg keresni kell a lehetőségeket, néha egész nagy kitérőket tenni, hogy egyre feljebb juss a célig, vagy az easy mode, hogy akár helikopterbe is pattanhatsz és kiugrasz a hegy fölött. Talán ez az, ami a legjobban tetszik a játékban, hogy sajnos a feladatok elég egysíkúak, pusztítsd el ezt, öld meg azt, a világ maga egy egész jól megalkotott sandbox, kidob a közepére és onnantól kezdve azt csinálsz, amit akarsz, ahogy akarod, de szó szerint csúzlitól kezdve támadó helikopterig bármit tudsz használni.

    A másik hatalmas pozitívum, hogy milyen pokolian összerakott a játék egésze. Nem tudom, mennyit kellett patchelni megjelenés után, hogy ilyen legyen, de 15 óra alatt 2, azaz kettő darab hibával találkoztam összesen, az egyik egy eltűnő button prompt, a másik egy igazán hillbilly bug: egy rozsomák pont az út közepén támadta meg az egyik rosszarcút, ráugrott a fejére, szóval kocsival elcsaptam az embert, a rozsomák meg valahogy a kocsi platójára teleportált. Ezeken kívül semmi, néha beakad, néha később tölti be a textúrákat, de ennyi. A játékmenet, gunplay, vezetés, a fizika, az egész játék rendszere top szint, gondolom keveset változott az elmúlt 7 évben, de cserébe ami benne van, azt tényleg tökéletesre polírozták.

    A harmadik pozitív élményem a térképhez kapcsolódik: nincs tele ikonokkal, nincs minden sarkon feladat, nagy a hely, kevesebbet a dolog, mint egy AC-ben mondjuk, sokkal szabadabbnak érződik a játék. A problémám annyi volt, hogy rengeteg random encounter van beépítve a free roam részbe, folyamatosan figyelni kell, repülők, helikopterek, autók keresnek, folyamatosan vadászokba botlasz, ahogy szabadítod fel a völgyet, úgy lesz egyre több csetepaté az embereid meg a kultisták között, az állatvilág is becsatlakozik néha. Jó dolog csak kószálni, nagyon hangulatos az egész térkép, de egy idő fárasztó, hogy folyamatosan az életedért küzdesz, kicsit az volt az érzésem, mintha Batmannel folyamatosan a földön kellett volna rohangálni és minden sarkon összeverni az összegyűlt elítélteket az Arkham játékokban.

    De ezeken kívül más kivetnivalóm tényleg nincs. Nem egy mély játék, nincsenek nagy fordulatok, viszont amit és ahogy csinálsz, az végtelenül szórakoztató. Szerencsére nem túlozták el, nincs benne 200 órányi repetitív tartalom, olyan 30-ra saccolnám a teljes végigjátszást, annyi bőven elég belőle. Viszont ha a 6 is ugyanilyen marad, csak még egy kicsit jobb, kicsit szebb, akkor szerintem azt is kihagyom, majd a 9-et kipróbálom ugyanígy leárazva. :D

    Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

Új hozzászólás Aktív témák