Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sebgutkopf

    őstag

    válasz Murciélago #8906 üzenetére

    Azért én közel se profi kalibrálást csináltam, mivel nincs colorimeter-em, így néhány tiff rgb tesztábra, illetve media playeres (külső) lejátszás közben megállított kép mellett állítgattam. Nekem egyébként eddig samsung tv-t nem sikerült sose úgy beállítanom, hogy igazán jó legyen. A philips beállítási elnevezései kissé furák, de legalább létezik olyan kombináció.

    Először is mivel műszerem nincs ezért az tv ifs kalibrálási profiljaival nem foglalkoztam, ahol a színtónusok váltását is pontosítani lehet. Az egyéni illetve a gyári profilok közül bármelyiket használhatod az általad tetsző paraméterek beállítására. Az egyéni esetében viszont fontos, hogy az bemenetenként külön egyéni beállítási memóriába kerül (tehát az egyéni tv, vagy hdmi esetében mindegyiknél külön be kell állítani). Ezért talán egyszerűbb a meglévő gyári profilokat elállítani a kívánt értékekre, akkor az globálisan mindenhol használni fogja a tv.

    Többféle beállítást használok ezek közül a naturálisabb A verzió:
    kontraszt: 55
    szín: 65
    fehéregyensúly: egyéni R:255 G:225 B:205
    video kontraszt: 90-95 (készüléktől függően)
    fekete szint: 44 (nálam, ez 44-48 skálán azért eltérhet
    Gamma: 0

    Dinamikus kontraszt, kontraszt mód (normal a legsötétebb), színkiemelés stb... minden szigorúan ki.
    Ha a sötét részletek feketébe vesznek, vagy épp túl világosak, akkor a fekete szint, illetve a gamma állítása segít ezekben.

    Egy másik B verzió ami esetén a tv elektronikájának több beleszólást engedélyez, de szintén kellemes és nem túlzó a hatás:
    kontraszt: 65
    szín: 58
    fehéregyensúly: egyéni R:255 G:225 B:205
    video kontraszt: 95
    fekete szint: 50
    gamma: 0
    Színkiemelés: közepes (érdekesség, hogy "alacsony" beállítása esetében nem a középtónusokat állítja és fura lesz a bőrszín, a közepes esetén a színskála (tesztábrán) végei nem folynak egybe, míg az alacsony értéken a kék csatorna a sötét tónusoknál nagyon elmászik)
    kontrasztmód: legjobb kép

    A teljesen természetes egyébként az A verzió lenne kb 55-58-as színtelítettséggel és 47-es fekete szinttel, de ez a beállítás bizonyos tartalmak esetén kissé fakó képet eredményez, de pl fénykép nézésre azt használom, így általánosra nem ajánlom.

    A környezeti fényérzékelőt én engedélyezni szoktam, mert nekem más a fényerő igényem nappal és esti fényeknél (a szemem is szereti), így hasznosnak tartom ezt a furnkciót, nem mellesleg energia takarékosság szempontból is jó.

Új hozzászólás Aktív témák