Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Keem1

    addikt

    Sziasztok, segítséget szeretnék kérni a következőben:
    Van egy itthoni hálózatom, ami jelenleg két kábeles és több wifis eszközből áll. A két kábeles eszköz egy PC és egy Raspberry Pi, mindkettő gigabites kapcsolattal a router (UPC ConnectBox) felé (a sebességük egymás között abszolút kielégítő, fájlmásolás kb. 800 Mbit körüli).

    Van egy Samsung tévém is, ami jelenleg 5 GHz-es wifin lóg fel a routerre. A tervem kettős:
    - wifi helyett kábelre dugni a tévét is (szintén gigabit)
    - a Pi-t a jelenlegi helyéről (a PC mellől) áthelyezni a tévé mellé (a gép és a Pi közvetlenül az ágyam mellett van, a Pi pedig itt villog, míg a tévé szekrényen a ledek vakító fényétől védve lennék)

    A routertől két fal és egy ajtón keresztül vezet az út, az ajtó fölött rögzítő bilincsekkel vezetném el az UTP kábelt. A kérdés innen fakad: nem véletlen az egyes szám, nem szívesen vinnék itt el két kábelt is.
    Ha veszek egy elég hosszú és jó minőségű gigabit hálókábelt, plusz egy gigabit switchet, megkaphatom-e a gigabitet mindkét eszközre? Rendkívül fontos, ugyanis a Pi médiaszerver is, tehát a tévé innen játszik le most is, tehát a kettő sokszor használ adatot együttesen (adat egyikről a másikra).

    Tegyük fel, hogy a kábel és a switch is jó minőségű, és tudja a gigabitet. Ebben az esetben működhet mindkét eszközön az elérhető legnagyobb sebesség, vagy ott már elbuktam az egészet, hogy a switch másik végén (a routeren) egy darab ethernet portba megy be a kábel (tehát osztozniuk kell 1 db gigabites port sebességén)?

    Ha a rosszabbik verzió, akkor csak a tévé fog kábelt kapni, a Pi pedig külön kábelen marad a helyén. Két kábelt nem fogok áthúzni ekkora területen. Vagy maradjon inkább a tévé a wifin, a Pi meg kerüljön át hozzá kábelen? :U

    Előre is köszönöm! :R

Új hozzászólás Aktív témák