Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz Pano #12005 üzenetére

    A kettő nem fedi 100%-ban egymást.

    Az urlfilterrel
    domaineket (például: *.adverticum.*)
    webcímeket (például: *facebook.*/plugins/widgets/like.php*
    vagy közvetlen képeket, scripteket, stb.-t (például: http://www.example.com/banners/idegesitobanner.gif)

    tudsz blokkolni.A hosts fájlhoz hasonlóan teljesen blokkol, nem csak elrejt. Viszont hátránya, hogy
    1: Nincs fehérlista, tehát ha például blokkolod a doubleclick.net domaint, akkor nem tudsz anélkül Trailereket nézni az IMDb-n, hogy ott ne kapcsolnád ki oldalspecifikusan a teljes gyári tartalomblokkolót, akkor viszont ott minden reklám megjelenik, mivel az egész www.imdb.com domain alatt ki van kapcsolva.

    2: Gyakran teszik a reklámbannereket fix szélességű DIV-ekbe, ami azt jelenti, hogy ha blokkolod a bannert ott marad a helyén egy üres fehér négyzet.

    Ezt kiegészítendő készültek olyanok, mint

    block-external UserJS: Ez a külső scripteket blokkolja. A külső scriptek 99%-a reklám, vagy valamilyen statisztikai script, amik szükségtelenek az oldal működéséhez. Viszont van, ahol külső domainekről hívja be az oldal a saját scriptjeit, ilyenkor gondot okozhat. A népszerűbb oldalak (Facebook, Gmail, Twitter, MySpace, stb.) alapból benne vannak a fehérlistában, amit te is bővíthetsz, viszont ha túlzottan "webkettes életet élsz", akkor minden második kedvenc oldaladon gyárthatod hozzá a fehérlistát. Ha viszont inkább hírportálokat olvasol, vagy ilyesmi, akkor erősen ajánlott.

    Adblock+: Ez Opera 10.60 fölött érvényét vesztette. Volt hozzá egy kis .exe is, de ez nem települt sehova, vagy ilyesmi, csak arra szolgált, hogy mivel a JavaScript nem tud írni a fájlrendszerbe, ez a bináris bele tudja írni az általad felvett szabályokat az Adblock+.css fájlba, hogy neked ne kelljen értened a CSS-hez, hogy tudd bővíteni.

    Volt hozzá egy harmadik fájl, egy adblock.js, ami pedig arra szolgált, hogy értelmezze a CSS-ben megadott szabályokat, ugyanis oldalspecifikus szabályok voltak. Tehát például:
    HTML[class="www.w3schools.com"]>BODY>CENTER>TABLE>TBODY>TR>TD[align="center"]>DIV

    Ez a www.w3schools.com hiánya esetén komoly problémákat okozhat, mert konkrétan nincs speciális ID vagy Class, ami által behatárolod, tehát például egy weboldalon lehet, hogy a teljes tartalmat eltünteti. Ezt megelőzendő került bele az oldal, így csak azon az egyetlen oldalon alkalmazódik a szabály.

    De például egy AdBanner DIV Class-t nyugodtan tilthatsz egy általános CSS-ben is a display: none !important; tulajdonsággal.

    NoAds: Az Opera 10.60-tól a Local Storage kibővült egy úgynevezett UserScripts Storage funkcióval, amivel különböző userJS-ek tárolhatnak információkat. Ez a cucc ötvözi az Adblock+-t (ezúttal .exe, különálló userJS és különálló CSS nélkül), valamint a block-externalt és harmadik funkciója, hogy képes importálni a Firefoxos Adblock Plus-hoz tartozó filterlistákat.

    Hátránya, hogy Local Storage, tehát az exportálás körülményes és ha előzeteseket használsz, akkor nem is túl stabil.

    De ha értesz valamennyit a webfejlesztéshez, akkor mindenképp ezt ajánlom, mivel a felvett szabályokat a UserJS megléte esetén (amely magában foglalja a korábbi adblock.js funkcióját is) tárolhatod felvett szabályokat, így nem vesznek el, valamint a JS-be közvetlenül beleszerkesztheted a domaineket, amelyeket fehérlistára kívánsz tenni.

    Figyelem!

    Ez nem egyenlő az urlfilterrel, mivel CSS, illetve JavaScript alapon működik, így a scripteket és a statikus útvonallal rendelkező tartalmakat RegExp-pel kiütheted, viszont a CSS része (tehát a DIV-es blokkolás) csak elrejti a DIV-eket, nem blokkolja.

    A képek így nem töltődnek be, de a scriptek és a beépülők igen. Tehát először blokkold a DIV tartalmát, aztán ha ott marad az üres DIV és zavar, akkor használd a NoAds-ot, hogy eltüntesd az utána maradt üres helyet.

Új hozzászólás Aktív témák