Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ht42

    senior tag

    Openmediavault winchesterhiba utáni helyreállítás SNAPRAID + MERGERFS (vagy AUFS)

    Avagy mit kell tenni, ha beszart egy vinyó a NAS-ban.

    Előrebocsátom: működik a dolog.

    Előzmények:
    Hardver: Asrock Q1900 integrált alaplap, 4 magos Celeron J1900, 3 db 3 TB WD RED winchester.
    Disk1, Disk2, Disk3 cimkékkel, UUID-kkel.
    Rendszer: OMV 2.14 + Transmission + Mysql + CUPS + Samba + NFS. Elsősorban filmek, zenék, képek, mentések, 2 db Raspi2 médialejátszó kiszolgálása (Kodi)
    Snapraid: Disk1 és Disk2 adat, Disk3 paritás.
    Mergerfs: Didk1+Disk2 egyesítve BitBucket néven.

    Történés, első nap:
    Disk2 váratlanul, minden előjel nélkül (ennyit a S.M.A.R.T-ról) kifingik. Jelenség: óriási winchesterrágás, a file-ok sorban elérhetetlenné válnak. Jézusmária, beszedtem a WannaCry-t és javában kódolja át a file-okat. Pánikroham. Reset. Újraindítás után a Disk2-n lévő adatok (kb 2 TB) elérhetetlenek. OMV működik, de a fájlrendszereknél a Disk2 helyén üres sor. Hányinger, gyomorgörcs. Monitor, billentyűzet a NAS-ra, újraindítás. Felismeri a vinyót, de fsck-t futtat. Fél óra kínszenvedés után az fsck megadja magát és meghal. 2.9 éves WD RED kaputt. Hátha csak a partíciós tábla nyiffant ki... Bootolás pendrive-ról, gparted nem is látja a winchestert. A BIOS látja, de 0 kapacitásúnak. Másik SATA csatlakozón dettó.
    Itt én is megadtam magam és megrendeltem az új vinyót.

    Második nap.
    Winchesterre várakozás közben feltúrtam a netet, hogy is kell pontosan alkalmazni a Snapraidet. Igazán egyértelmű, logikusnak látszó eljárást, ami lépésről lépésre tárgyalja a dolgot nem találtam Kínzó kérdéseim voltak. Pl. ha berakom az új vinyót át kell-e írni az UUID-jét a halottéra? Hiszen az fstabban UUID-k vannak. Az új lemez cimkéje lehet-e a régié? Ki kell lőni a Mergerfs-t? Válasz semmi. Közben a NAS kikapcsolva várakozik

    Harmadik nap.
    Megjön a vinyó. Tortúra indul...

    A további szenvedéseimtől megkímélem a nyájas olvasót, inkább leírom mit kell csinálni :D

    1. Médialejátszókat kikapcsolni. NASt bekapcsolni (a hibás vinyó még benne van), web felületre belépni. MINDEN winchester írással járó műveletet le kell állítani: Transmissionban minden torrentet leállítani, Snapraid esetleges ütemezett sync-et diff-et kilőni, ez roppant fontos.Nem szeretnénk, ha helyreállítás közben kezdene syncelni. Akinek Plex, webszerver van, azt kilőni. A Mergerfs-el (esetleg AUFS-al) NEM KELL csinálni semmit, mert automatikusan ki van véve a poolból a hibás lemez. A megosztásokkal (Samba NFS) nem kell csinálni semmit.

    2. NASt kikapcsolni, Hibás vinyó ki, új vinyó be - UGYANABBA a csatlakozóba. NASt bekapcsolni.

    3. Web felületre belépni. Fizokai lemezek között ott van, OK. Fájlrendszereknél ott az üres sor a régi lemeznek, még nem lehet törölni, mert az ajánlott oszlopban Igen van. Létrehozás gomb. Hozzáadjuk az új lemezt, /dev/sdb1 (a régi is az volt) a cimkéje UGYANAZ legyen mint a halotté, esetemben Disk2. Csatolás gomb. Közben persze ha az OMV kéri, hogy hagyjuk jóvá a műveletet akkor jóváhagyjuk. Az OMV megformázza a lemezt és mountolja.

    4. Elugrunk a Snapraid szekcióba. Hozzáadjuk a Disk2-t adatlemezként (ha a paritáslemez nyiffant ki akkor természetesen paritáslemezként). Jóváhagyás. Utána én rákattintottam az új lemezre, hogy az legyen kijelölve, de ez nem valószínű, hogy szükséges. Tools menü - Fix menüpont. Indítás, ima. Látszik az ablakban, hogy a Snapraid észreveszi az UUID cserét. Okos. Az ablakban hihetetlen mennyiségű adat jelenik meg, amitől a böngésző vagy a winfos kissé letérdel, én nem is tudtam ebben az ablakban követni az eseményeket. Nyitottam egy másik web admint és ott a fájlrendszerek pontban szépen látszott ahogy a Disk2-n nő az elfoglalt terület. Hurrá. Nekem kb 100 MB/s sebességgel írta a lemezt, ami döbbenetesen jó. Terabájtonkét kb. 3 órával kell számilni. Egyszecsak véget ér a művelet. Nekem kb. 5 óra volt.

    5. Le kell futtatni a Tools - Keresés (angolban Scan) pontot. Ez is jó sokáig tart. Az ablakban kiírja, hogy miket nem sikerült helyreállítani, mert sajnos olyan is lehet. Valahova biztos naplózza is, de én nem találtam meg a napló file-t. Nem baj, mert a helyreállíthatatlan file-okat átnevezi, pl. legfontosabbfájlom.zip-ból legfontosabbfájlom.zip.unrecoverable lesz. Nekem kb. 10 ilyen file-om volt. 20000-ből.

    6. A Mergerfs-ben módosítani kell a pool beállításait, be kell tenni a Disk2-t. ÚJRA KELL indítani a NASt.

    7. Futtatni kell egy Snapraid Sync-et.

    8. Vissza lehet állítani a letiltott dolgokat, ütemezett feladatok, torrent, ilyesmi.

    Ennyi. Ennyi? Lószart!
    Most jön a feketeleves, de nem kell berosálni.
    A Snapraid helyreállítja a file-okat, a dátumukat, symlinkeket, hardlinkeket. De NEM állítja helyre a tulajdonost, a csoportot, az engedélyeket. Ezzel nekünk kell szöszmötölni, mert minden helyreállított file-nak a root lesz a tulaja és rw---- lesz az engedélye. Magyarul pl. Samba oldalról nem fogjuk tudni használni. Én csináltam egy kis scriptet amit ssh-ban futtatgattam, bemásolva a megfelelő könyvtárakba. Így néz ki:
    chown -R user:csoport *
    chmod -R a+rwX *

    Értelemszerűen a user helyére kedvenc usernevünk, a csoport helyére meg valószínűleg a users szó kerül, mert az a fő csoport az OMV-ben. Ha futtatjuk egy könyvtárban (és persze rootként vagyunk belépve) akkor rekurzívan beállít minket tulajnak és rwrwrw jogokat állít be. Persze lehet szigorúbbra is venni a figurát...

    Mostmár tényleg készen vagyunk.

    Illetve én még nem, mert nekem kinyiffant a rohadt Overkill adatbáziskezelő (=mysql) ibdata1 file-ja, (ibdata1.unrecoverable lett belőle) ami az egész fosql legfontosabb fie-ja, pl. a Kodi filmadatbázisa is benne volt. De ez már egyéni szoc. probléma, volt sql dump mentésem, abból mysql parancssorban helyreráztam.

    Konklúzió: A Snapraid működik, kivéve a jogi beállításokat. 2 Terabyte adatot mentett meg (itt üzenem a Western Digitalnak, hogy bekaphatja) fél napi munkával.
    Véleményem: Akinek sok pénze van inkább vegyen egy rohadt nagy winchestert, amit berak egy usb3 vagy külső SATA dokkolóba, hetente egyszer dugja rá a NASra, és rsync-elje rá az adatait. Egyszerűbb lesz a helyreállítás.

Új hozzászólás Aktív témák