Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sb

    veterán

    Sziasztok,

    Új vagyok a témában, de próbáltam elég hosszan visszaolvasni, hogy kicsit képbe kerüljek.
    Indulásnak lenne pár kérdésem, hogy milyen irányba érdemes menni.
    Amit szeretnék:
    1. Hosszú távon valami szofisztikáltabb integrált rendszert családi ház vezérléséhez (újonnan kiépítve, tehát alakítható előre a koncepció szerint), kb. ebben a sorrendben: fűtés (sok zónás felületfűtés), később hűtés, redőnyök, gépi szellőztetés, riasztó… egyéb extrák később. Szeretném, ha felhő nélkül is menne, tehát vmi saját szerver (pl. rpi + HA/Domoticz), gateway(-ek) lenne gondolom a megoldás.
    Kiépítésre nem tudom mi javasolt, úgy látom épp friss téma. Én személy szerint a kábeles megoldást preferálnám ahova lehet, de világos, hogy nem oldható meg mindenhova. Erre pedig úgy látom inkább a Zigbee javasolt.

    2. Rövid távon viszont még jelenleg albérletben egy egyszerű kiépítéssel kezdenék. De jó lenne olyan cuccokat vásárolni ami később is jó lehet a saját későbbi rendszerhez is.
    Ami jelenleg érdekes lenne: több helyiségbe logolt hő és páramérők vmi minimál konfigban kiépítve. Esetleg CO jelző, nagyon esetleg Xiaomi Air Purifier integrálása.
    (Ill. lehet, hogy kazán és 3-4 radiátor vezérlésre is kéne, de ezen még agyalok… mert pl. radiátor-szelepeket sem fogok valószínűleg később használni. Ha most meg tudom úszni akkor ezt kihagyom.)

    A kérdés, hogy ebben a felállásban milyen eszközöket javasoltok. Egyelőre a 2. pontra, de szem előtt tartva a hosszú távú célt/felhasználhatóságot is.
    - Wifi, Zigbee? Vagy keverjem?
    - Milyen szenzorok? Kijelzős Xiaomi hőmérőket néztem, de ezek BT-n mennek, így a későbbi Zigbee már itt borulna. Visszaolvasva írta valaki, hogy kétféle szenzort drótozott össze – ha jól emlékszem ilyen megfontolásból.
    - Milyen gateway? Jelenleg nincs még időm komolyabban foglalkozni vele így vmi gyári rendszer (gyári app saját gateway-el, Xiaomi?) jobb lenne átmenetileg?
    - Mi az amit eleve rosszul látok/gondolok/hülyeség az egész. :D
    Most vegyek vmi gyárit, mert úgyis minimális az átjárás, majd kuka és utána jöhet az "igazi" rendszer?

    Ami van:
    - Egy x86 NAS-om, de ez nem épp a legmegfelelőbb a célra gondolom. Ha így van hanyagolom.
    - Egy Broadlink RM3 Pro-m IR és RF 433 gateway-nek. ?
    - Wifi router. :D :D

    Köszönöm!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák