Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Aprósólyom

    addikt

    válasz negasonic #38572 üzenetére

    Én azt javaslom, hogy először állíts be egy fan cure-t, ami neked hangban/zajban megfelel.
    És csak ezután keresgéld a stabil fesz/freki érétkeket.
    Azért is, mert a hőmérséklet függvényében állítgatja magát a geforce, hiába állítgatsz mindent manuálisan.
    A hőmérséklet meg erősen összefügg a hűtéssel, úgyhogy szerintem érdemes a számodra szimpit megkeresni először. (Utólag majd finomítani kell valószínű a középső 45-70 celsiusfokos szakaszt, hogy milyen dinamikával növekedjen a fordulatszám.)

    Én pl. ilyet használok, ami persze magyarázatra szorul:

    1. A hűtésem hangja 55%-ig halk. 60% körül még nem zavar. Keresd meg te is manuális pontokkal, hogy hol milyen a hangja. Sokszor 1-3% számít, mert bizonyos szűk fordulatszám határokon belül berezonálhat a venti és ezt érdemes kerülni.
    2. Azt akarom, hogy desktopon is hűvös legyen. Mivel no-fan módban 45fokig is felmegy a GPU, ezért 41-42 foknál bekapcsoltatom 25%-ra, hogy visszahűtse magát. Ezt úgy sem hallom meg, mert ilyenkor nesztelen.
    3. 45foktól pedig egyből menjen 40%-on a venti, mert ez a hőmérséklet azt jelenti, hogy valamilyen alkalmazás már terheli a GPU-t, de még mindig legyen halk, mert 45fok körül felette, még csak ligh-load-os játékok terhelik.
    4. Növekedjen dinamikusan a fordulat, mert a komolyabb játékok ~60-70fok körül futnak, így a fordulatszám is növekedjen meg azokra a szintekre, ami még megfelelő zajban.
    5. magasabb hőmérsékleteken pedig "hirtelen" akadjon ki.
    Akkor tudom hogy valami hirtelen megterhelte, mert hallani is fogom. nem kell monitorozni sem ezért.

    Undevolt:
    youtube videókban láttam én is hogy többen 900mV alá mentek és még így is egészen jó frekiket elértek. Aztán a méréseimen is láttam, hogy tényleg érdemes. 800mV-950mV közé tenném GPU silicium lottery és vérmérséklet szerint. De ez már két szélső érték. Az optimális szerintem inkább 1-1 értékkel szűkebb: 821mV-925mV.
    Valahol itt érdemes megkeresni a működő fesz/freki értékeket.

    VRAM:
    Itt sem biztos hogy van értelme jelentősen növelni, mert nem biztos, hogy ezen sok fog múlni fps-ben. + Az élettartam és fogyasztás és teljesítménytöbblet szmpontok szerint érdemes mérlegelni.
    Kb. + 200-400Mhz még csak minimális pár watt többletfogyasztást jelent.

    Viszont 8000Mhz helyett a 9000Mhz vagy közelében, már 10W többlet körül van board szinten. Szóval azt kell mondjam, hogy TDP keretben számíthat.

    Itt méricskéltem számolgattam hosszabban, mikor kerestük, hogy vajon milyen fogyasztási nagyságrend 8GB-nyi 8Ghz-es GDDR5:
    #38551 Aprósólyom

    :R

    Jevons paradox

Új hozzászólás Aktív témák