Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    Sajna írnom kell ide : :(

    összeraktam az új gépet :
    Asrock B560M Pro (vadiúj)
    Core I5 10400F (vadiúj)
    GskillAegis 16GBDDR4 3200MHZ (vadiúj)
    Gigabyte GTX950 OC Windforce 2GB
    ADATA SU650 480GB SSD
    ToshibaP3004TB UZSVA (vadiúj)
    LG HL-DT-ST GH24NSB0 DVD RAM meghajtó
    Corsair CX400

    A telepítés erejéig csak az SSD volt benne.
    Feltelepítettem a Win10-et viszonylag hamar felment, driverek stb. Aztán mikor gondoltam okés mindne, leállítottam a gépet és rákötöttem a már előre beszerelt 4TB HDD-t.
    Ekkor az történt, hogy a gép indulás után adott videójelet de amikor bootolni kellett volna sötét képernyő, tekerte a HDD-t mint állat és semmi nem történt. 20 perc múlva sem.
    Kikapcs, bekapcs, nem segít. Na akkor levettem a 4TBos HDD-t. A hatás már ekkor is ugyanaz volt.
    Nézem, a Bios látja az SSD-t meg a HDD-t is mikor be vannak kötve, de a Win10 telepítő már nem látta az SSD-t, csak a HDD-t arra meg nem enged telepíteni valamiért :O
    Ezután feltűnt, hogy a Bios hol látja az SSD-t, hol nem, ha rajta a van a 4TB HDD. Leginkább resetnél nem látja, ki és bekapcs után igen. Viszont a teleítő semmiképp sem látja az SSD-t.
    Végül kihúztam a HDD-t, és újraraktam a Windowst, ezúttal driverek minden egyéb előtt, leállítottam és rátettem a HDD-t. Hatás ugyanaz, boot helyett sötét képernyő (videójel van) de smemi nem történik még 10 perc múlva sem. HDD-t lehúzom már akkor sem képes betölteni a Win10 hanem ugyanez a sötét képernyő.
    Végül újraraktam harmadjára is a Win10-et, de ezúttal egy másik külső 4TB-os winyót kötöttem rá USBn. Ezt szépen felismeri és használja (nem tudom mi történne ha újraindítanám, ezt nem mertem lévén ezt a kommentet meg akartam írni).

    A 4TB-os HDD teljesen hibátlan, ma reggel még az előző gépemben hibátlanul ment. Sata kábelek szintén újak. SSD és HDD is GPT formátum. Fast boot ki és beklapcsolása sem segít. Win10 Proval próbálkozok.

    Amit azóta próbáltam :

    Először beépítettem a gépbe a 2TB-os HDD-t a 4TB-os helyére. Hatás teljesen ugyanaz, vagyis boot helyett teljesen sötét képernyő, videó jel van, de semmi sem történik, akár 20 percen keresztül sem. Ezután természetesen a winyót levéve és csak SSD-ről indítva a rendszert már ugyanez történik az SSD only -val is, a Windows rendszer újra rakásáig.
    Na ezután jöttek az érdekesebb próbák, bár nem sok reményt fűztem hozzájuk :
    kipróbáltam a 2TB-os HDD-t, másik SATA portokban, másik SATA kábellel, kipróbáltam a 4TB-os HDD-t másik SATA portokban, másik SATA kábellel, másik TÁP kábellel. Ha az SSD is benne volt, akkor a Biosig sem tudtam eljutni (ugyan kiírta, hogy F2/DEL bios, meg F11 boot menü, de akárhogy nyomkodtam semmi, majd pár másodperc múlva jött a fekete képernyő. A rend kedvéért kipróbáltam másik billentyűzettel is, ugyanúgy nem reagál ilyenkor az említett gombokra.
    Ezután jött a táp csere, de pontosan ugyanez a hatás.
    Tehát a kábel és a winyó csere nem segített ahogy a SATA portok variálása sem. (BTW azt nem próbáltam meg h az SSD-t másik sata portba dugjam, ez most ugrott be)
    Kipróbáltam SSD nélkül, akkor akár az eredeti kábellel is, szépen elindul amennyiben van boot eszköz, (pendrive, CD) és a telepítő látja is a HDD-t, az más dolog, hogy nem tudok oprendszert rakni a 4TBosra, mert azt írja "nem sikerült új rendszerparticiót létrehozni, sem meglévőt találni". A 2TBossal meg nem próbálkozunk, mert túl sok fontos adat van rajta. (ezen a ponton pedig már azzal is kibékültem volna, hogy SSD ki, és 4TB HDD only módban megy a rendszer).
    Kipróbáltam másik Win10 telepítővel is, látszólag semmilyen befolyással nem bír rá.
    Biosból 2021/01/28-as van fent, megpróbáltam Win alól frissíteni, lement hibaüzenet nélkül, de ugyanaz maradt a bios dátum ujraindítás után és az SSD-t nem láttam csak ki és bekapcs után.

    Amúgy a fix külső házas 4TB-os HDD-t simán elfogadja USB-n keresztül, gond nélkül, a bootolásra sincs hatással. (a másik 4TBosat illetve a 2-est nem tudtam kipróbálni, mivel a cserélhetős külső házam bekapcsoló gombja nemes egyszerűséggel eltűnt :( )

    Most a rendszer úgyvan összerakva, hogy 4TB-os belső HDD lehúzva, de a házban benne van, az SSD-re persze újra kellett rakjam a Windowst, és USB-n keresztül a külső 4TBos HDD van rácsatolva. Használható, de ez így nagyon nem OK. :(

    Jelenleg egyszerűen nincs több ötletem. :( Mi lehet a rossz? Az alaplap? Az SSD? És miért döglik meg a Windows egy próba után rögtön?

    Holnap még megnézem egy másik SSDvel is, de ez lehet akár lap is. Valakinek valami ötlet? (péntekig meg kell tudnom, ha esetleg a lap a hibás, mert akkor el tudok állni még a vásárlásától, és más tipus kerül a helyére)

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák