-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geresics
Topikgazda
válasz Devil Smile #698 üzenetére
Úgy látom picit belekeveredtél a mértékegységekbe, kélek engedd meg, hogy segítsek!
A "kWh" az az energia-mennyiség. Neked van jelenleg egy fogyasztásod. Ha 27eFt a villanyszámlád, és Te is 36Ft/kWh áron veszed a szolgáltatótól az energiát, akkor 27000/36*12=9000kWh az éves fogyasztásod. Persze ezt csak feltételezem az általad írtak alapján, a pontos az volna, ha egy évre visszanéznéd a villanyszámlád, és nem a forintos összeget néznéd, hanem az elfogyasztott energiamennyiséget.A napelemek adatlapján "kWp" mértékegység van. Ez egy STC szabvány szerinti adat, ami arra szolgál, hogy a gyártók termékei összehasonlíthatók legyenek. Ha 20db 270Wp napelemet ajánlottak Neked, akkor az 5,4kWp méretű rendszer.
Létezik egy kalkulátor, ahol meg tudod adni a címed, a tetőd tájolását és dőlésszögét, és a rendszer névleges teljesítményét (jelen esetben 5,4kWp), és az megmondja, hogy mennyit fog termelni kb. egy évben! Blindre azt mondanám, hogy ez a rendszer olyan 6000kWh energiát fog előállítani, de kérlek ellenőrizd magad itt:
JRC PV Estimation(#699) Borisz76
Köszi a linket!
Ha már valaki a szövetség honlapján keres, akkor lehet kényelmesebb megoldás az ajánlatkérő formula, és akkor kap pár napon belül egy csomó ajánlatot: Ajánlatkérés
(Kell pár nap, mire átmegy a rendszeren a formula, ezért mindenkitől türelmet kérnek az üzemeltetők)*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Devil Smile
őstag
válasz Geresics #701 üzenetére
Koszi, igen kicsit kapkodva irtam valoban kWp
Tetom deli tajolasu es 60+nm a kalulator kicsit kinai nekem de koszonom majd megprobalok boldogulni vele..
igazabol a rendszer ar/ertek aranya erdekelne mert valaki azt mondta h ez nincs 2m se..
[ Szerkesztve ]
Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi
-
Petya25
őstag
válasz Devil Smile #702 üzenetére
Ez a 0 beszálló, "vill.szla. törlesztővel" dolog érdekes lesz, főleg úgy hogy csak a 2/3-át termeled a fogyasztásnak. Szerződést kötnek adott időtávra, vagy hogy kell elképzelni?
A 27e Ft-s számlából kb 18e-et tudsz visszatáplálni, így a 2,5Misi megtérülése 11,5 év úgy, hogy mellette az 1/3-ad számlát még ki is kell csengetni. Valahogy nem tűnik akkora üzletnek.
Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, bizony!
-
Devil Smile
őstag
Hat ezaz.. az uzletkoto az mondta h a 4,86kW os rendszer 24-25e ft os szamlat tud nullazni..aztan mondtam h ok de nekunk atlag 26-27e a szamla uh akkor legyen a 5,4kW os rendszer foleg h "csak" 110e ft a kulonbseg..
azt beszeltuk hogy ha fizetunk 30e-t/ho akkor kb 7ev alatt kifizetjuk.. ill kell 10% onerovel rendelkezni igy ha azt levonjuk akkor kicsivel tobb mint 6ev alatt kifizetjuk a rendeszert... de mas oldalakat megnezve erre a fogyasztasra 6,5-7Kw os rendszert ajanlott a szamitas... ha a kiajanlott rendszer nem tudja 0asra kihozni a szamlat akkor ev vegen az elszamolasnal szep kis osszegeket kell befizetni es ugy mar nem is eri meg anniyra akkor..ezert is jottem ide kerdezni hogy hatha van tapasztalata valakinek a csoportbol.. Eu-s palyazati penz kamatmentes kolcson amit ugy torelsztesz hogy megvan a rendszer ara megvan a havi torleszto (vill szamla osszege) es igy megkapod a futamidot..[ Szerkesztve ]
-
Devil Smile
őstag
osszeszamolva 12 havi fogyasztas 8532kW azaz atlag 711kW/ho
erre a fogyasztasra 7kw+os rendszert javasolnak a kalkulatorok..
es itt jon a nagy ? jel h az ELMU/ehome duo miert ajanlott ki 4,86kw ost?!?!?!
az altalam igenyelt 5,4kw os is alulmeretezettnek latszik ezekszerint?!
ha azt nezem h Mo on kb 2000 a napsuteses orak szama akkor az 5,4kw os rendszer kitermelhet kb 10000kW-ot igy szamolva fedezi az en kb 8500kW fogyasztasomat..sot igy szamolva eleg lehet valoban a 4,86kW os is..jo a matek? vagy valamit nem vettem figyelembe
persze lehetne szamolni a teljesitmeny csokenessel meg a hatasfokkal stb stb
bar igeretek szerint 25ev gari van a 80+% os teljesitmenyre es 10ev a 90%osra[ Szerkesztve ]
-
tboy72
aktív tag
válasz Devil Smile #705 üzenetére
Nem jó a matek! Az előzőekben ajánlott weboldalon lévő kalkulátorral nézd meg, ott az számol dőlésszöggel, tájolásé is! Arra a fogyasztásra kell egy 7 KWp-s rendszer, ha optimális a tájolás.
-
Geresics
Topikgazda
válasz Devil Smile #704 üzenetére
Az üzletkötő feladata az értékesítés. Lehet, hogy 2 hónappal ezelőtt még női cipőket árult (Al Bundy <3), vagy bármi mást. Elvárható volna, hogy értsen hozzá, de sajnos sokszor még a kivitelező sem ért hozzá, csak tudja hogyan kell csinálni, 'oszt jónapot...
1. Nézd meg a tetődet google.maps segítségével, hogy mennyire tér el déltől a felület.
2. Sétálj ki el az épület oldalához, nézz fel a gerincre, és állapítsd meg a dőlésszöget. Ha a déli, és az északi tetők gerincénél a gerendák pont derékszöget zárnak, akkor az a tető 45°-os (ha mindkét oldal ugyanannyira lejt persze). Ha nagyobb a bezárt szögük, mint egy A4-es papír sarka, akkor laposabb a tetőd, ha kisebb, akkor meredekebb.
3. Menj fel a belinkelt kalkulátor honlapjára, és
- add meg a keresősávba a címed, nyomj egy Entert,
- a "Slope [0;90]"-hez add meg a dőlésszöget (pl. 45°),
- az "Azimuth [-180;180]"-hoz déltől való eltérést úgy, hogy a -90 a kelet, a dél a 0, a 90 a nyugat)
4. Nyomj a "Calculate" gombra, és kijön egy táblázat.
5. A táblázat legalján kijön egy "Total for year" szám (pl. 1150). Az éves fogyasztásod oszd el ezzel a számmal (pl. 8532/1150=7,42), ez adja meg a számodra ideális rendszer méretét.Ha valaki azt mondja, hogy Neked a 7,5-es rendszer helyett egy 5,4-es kell, annak köszönd meg a fáradozását, és udvariasan búcsúzz el tőle, majd fordulj máshoz.
[ Szerkesztve ]
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Devil Smile
őstag
válasz Geresics #707 üzenetére
dolgozom igy nem pontos az adat de emlekeim szerint 45fok korul van a doles es ki elteres van csak a teljes deli iranytol..igy valoban a szamitasok 7,5kw koruli rendszert javasolnak.. sot most talaltam az enhome oldalan is kalkulatort es ott szamolva az eves fogyasztasra is : Önnek javasolt rendszerméret: 7,56 kW
ÁR: 3 365 000 FTigy mar akkor tenyleg nem ertem az uzletkotot... nyilvan neki is tobb a penze ha nagyobb rendszert ajanl..
-
agyarka
aktív tag
válasz Devil Smile #710 üzenetére
Az üzletkötő vagy nem ért hozzá, vagy csak emészthető számot mond, a többi meg nem érdekli. A ház betápláló vezetékei, villanyórád rendben van? 5 kW felett mindenképpen 3 fázis kell.
-
agyarka
aktív tag
Elvileg nincs. Én bementem az ügyfélszolgálatra, ott azt mondták már nem kapok több havi számlát. Arról sajnos nem kaptam ( igaz nem is kértem) papírt, hogy évente csak 1 x fognak elszámolni. -(
A Froniusnál az utólagos Wifi-s invertereknél állítólag többeknek volt probléma a kapcsolattal.
Nálam a egyik SE Wifi je fagy le, aztán majd 1 nap vagy ujraindítás kell neki.
[ Szerkesztve ]
-
agyarka
aktív tag
válasz Devil Smile #712 üzenetére
Akkor talán lesz gond, bár néha szeretik kérni a B345 sz. nyilatkozatot a mérőhelyről.
[ Szerkesztve ]
-
agyarka
aktív tag
válasz Devil Smile #700 üzenetére
A szerződést alaposan olvasd el! Nálam 3 hónapja gondolkodnak a kötbéren!
-
agyarka
aktív tag
válasz qpakcovboy #696 üzenetére
Remélem jobban jársz vele, mint én a 3 fázisú verziójával.
Elejétől fogva világít a hiba jelző ikon, mert vki rosszul programozta fel ( a visszatáplálást hibának jelzi), persze azt mondták rossz a használati utasítás. Most, hogy 600+ om van benne, megtaláltak, hogy nem jó a kommunikációja. Aki kijött az áthuzogatta a csavarokat meg a SIM kártyát, majd közölte, hogy cserélni kell, és nincs nála másik óra (az én időm meg ingyen van, 8 hónap alatt már nehéz megszámolni is,hogy hányszor voltak). A legjobb az egészben az, hogy az ELMÜ ügyfélszolgálaton azt mondták, hogy a csere után az óraállással számlázni fognak. Korrekt dolog, hogy adnak 15 Ft- ot - adó, (ha kiváltom az adószámot és számlázok), majd teljes áron meg vehetem tőlük amennyit akarok az éves szaldó ellenére. A különbözet még a vezérelt áram áránál is több, amihez nem kell méregdrága HMKE. -((([ Szerkesztve ]
-
Devil Smile
őstag
Elmu reg szerelo csinalta a bovitest mert csak 3x10A volt..
Elmu atvette uh ha valami nem stimmel akkor johetnek vissza.. kozel 300e volt a bovites mindennel egyutt..
szerzodest meg nem irtunk csak az ajanlatoknal tartunk meg az ASZF nel..irtam emailt az elobb az uzletkotonek hogy mivel magyarazza azt h 4,86kW os rendszert ajanlott az oldaluk tobb masikkal egyutt pedig 7,5kW ost ir..
[ Szerkesztve ]
-
agyarka
aktív tag
válasz Devil Smile #717 üzenetére
A szabványos ( hivatalos nevén tipizált) mérőhely követelményeit elég gyakran változtatják ( hivatalos indoklás szerint a kor követelményeinek és a szerzett tapasztalatoknak megfelelően aktulizálják). Leggyakrabban a szekrény típusokkal, és a felhasználható vezetékeken variállnak, így előfordul, hogy akár a pár hónapja szabályosan elkészült is fennakadhat a vizsgálaton. Sajnos itt nem úgy van, mint a villámvédelemnél, hogy a létesítés idején érvényes előírásoknak megfelelően ellenőrzik. Bizonyos % ú változtatás felett ( pl. nagyobb teljesítmény bővítés, méretlen fővezeték csere... ) a legújabbnak kell megfelelni, alatta (pl. főelosztó csere/ áthelyezés ... ) maradhat a régiben.
[ Szerkesztve ]
-
Devil Smile
őstag
Légvezetéket is cseréltek, megkapta a mero a hensel tokokat is.. persze mindig talalhatnak hibat ha akarnak..
itt is volt ilyen, nem volt mind1 nekik h a vezerelt es az allando ora hogy van egymas mellett.. 2tok van felrakva elsore a bal oldaliba kerult a vezerelt es a jobb oldaliba az allando.. kijottek az ELMUtol es mondtak h ez igy nem jo uh csereljuk meg es majd visszajonnek (delutan volt mar, nem volt kedvuk dolgozni.. foleg h nem a boritekkal kezdtunk) aztan masnapra megcsereltuk az orakat es a boritek is elokerult igy mar mas hiba nem volt..Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi
-
Devil Smile
őstag
Valaszolt az uzletkoto:
"A napelemes rendszereket az ELMŰ-nél 90%-os teljesítményel számoljuk, azonban a valós számítások és a kalkulátor jelentős eltérést mutat. Eredetileg 7000 kWh órás fogyasztásról beszéltünk, ezt a 4,86 kWp rendszer ki tudja váltani ideális tájolás és dőlésszög esetében. Amennyiben 7500-8000 kwh a fogyasztás a cél, akkor az 5,4 kWp rendszer indokolt. A 7,5 kWp rendszer az ajánlott inverterrel 10.000 kwh fogyasztásra ajánlott. Ezért is kérdeztem, hogy meg lehet-e metszeni a fákat, mert ha nem, akkor a SolarEdge rendszer esetében valóban indokolt lenne a 7 kWp fölötti teljesítmény. Azonban a Growatt inverrel ez túltermelést eredményezne."
igaz h en nem szamoltam eddig semmit, amikor jott o kerte el a szamlakat es szamolgatott majd kozolte h akkor az 5kW koruli rendszer lesz a jo.. na mind1 lenyeg h most mar van irasos bizonyitek arra h szerinte az 5,4kW os rendszer nekunk eleg lesz...
-
agyarka
aktív tag
válasz Devil Smile #720 üzenetére
Bizonyíték? Ez nem felelősség vállalás a számla nullázására! Nézd meg a geresics topictárs instrukciói alapján a linkelt JRC oldalt, és utána dönts. Egyébként is, ha nincs árnyék akkor inkább Fronius inverter.
Az EnHome drágán dolgozik, kivitelezőtől függően változó minőségben, fődarabokból igyekszik eladni a kinait, a kiegészítő cuccai általában minőségiek és tényleg nem tűnik el probléma esetén. -
agyarka
aktív tag
válasz Devil Smile #719 üzenetére
A Hensel t kedvelik a szolgáltatók, azon nem problémáznak. Ahhoz képest, hogy 2 órás Hensel szekrényed lett nem tűnik soknak a 300e a hálózat fejlesztési díjjal együtt. Mondjuk én abból indulok ki, hogy nálam eG gyámos segédoszlop kellett és sok vezeték + fogadó dobozok. A korrupciót semmilyen szinten nem vagyok hajlandó támogatni.
[ Szerkesztve ]
-
Devil Smile
őstag
megneztem a JRC oldalt fentebb irtam is h ott is 7,5kW korulit javasol...
A hsz-ben linkelt arajanlatkerot kitolottem megnezzuk milyen ajanlatok jonnek..
Azt nem ertem csak h akkor hogy ajanlhat ki 7,5-8MW fogyasztasra ilyen rendszert ha szerintetek nem teljesiti..ha kitermeli ezt a mennyiseget akkor vegulis nullazza a szamlat.. jo persze tudom van ilyen olyan havidij meg egyebek amik nem tunnek el ezzel...felujitasban vagyunk meg korszerusites is lesz igy a 8,5MW eves fogyasztasunk akar lecsokkenhet 7,5-8MW ra evente..sajnos nem ismerem sem a panelokat sem az invertereket epp ezert fordultam a forum tagjaihoz h segitsetek meglatni a fenyt az alagut vegen.. egyelore a mozdony fustjetol semmit sem latok..
-
veterán
válasz Devil Smile #723 üzenetére
Nekem várhatóan 10-15%kal több lesz az első éves termelés mint amit a jrc oldal kalkulált... Maxim optimizeres panelok vannak nálam...
-
Geresics
Topikgazda
Nem mindegy, hogy 10, vagy 15%-kal hozott többet, mert a 10-hez képest a 15 az pont 50%-kal több!
De ha érdekel, hogy miért lett ennyivel több, mint a JRC eredménye, akkor érdemes végiggondolni a dolgot:
- a JRC egy statisztikai adatbázis, ahol sok éves adatok alapján kalkulál. Tehát ez nem tényadat, hanem statisztikai kalkuláció. Mondhatni ilyen-olyan átlagot számol.
- a JRC nem vesz figyelembe gyártástechnológiákat, extra optimalizálókat! Nem különböztet meg mé polit és monot sem! Átlagol.
- a JRC évek óta ugyan azokkal a veszteség-együtthatókkal számol: Estimated system losses: 14 % Az inverterek is fejlődtek azért.
- a napelem-gyártók jellemzően pozitív tűréssel adják ki a napelemeket (+0-3%, de láttam már 5%-osat is)
- és nem utolsó sorban, a 2017-es év meglehetősen napsütéses volt, amiről az itt linkelt grafikon is tanúskodik!Szóval, ha mindezeket figyelembe veszed (meg pár apróságot, amiről én nem is tudok), akkor már meg is van!
(Pont tegnap panaszkodott egy partner, hogy lecserélték az utcában a közvilágítást LED-esre, és azóta nem termel éjszaka a napelemes rendszere, pedig addig volt egy konstans 150-200W-os termelése! )*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
veterán
válasz Geresics #725 üzenetére
Augusztus 11-én tudom majd megmondani a pontosat, hogy 10 vagy 15 %..
Saját rendszerem:
(L:/dl/upc/2018-06/28/15177_itpzlctedbc64qwh_termeles.jpg)(/L)Egy távoli ismerős akinek ugyanúgy keletre néznek a napelemei hasonlói kapacitású állítólag mint az enyém, de valami swindlit érzek mert 10%-kal többet termel mint az én rendszerem... lehet hogy neki nem 25°-os tetője van hanem meredekebb?
[link][ Szerkesztve ]
-
agyarka
aktív tag
Az SE már a legkisebb felhő esetén többet termel mint egy hagyományos inverter, mert nem a legkisebb teljesítményű panel hez igazodik az egész string. A teljesítmény különbség adódhat gyártási szórásból / eltérő degradációból, eltérő tájolástól árnyékolásból. Hagyományos rendszerhez képest az SE től még azonos földrajzi elhelyezés és tájolás esetén is elvárható a magasabb hozam.
-
cellardoor12
csendes tag
Tiszteletem!
2.75 kWp teljesítményű rendszert telepíttetek családi házra Fronius Primo 3.0-1 inverterrel. A tető tájolása K-NY, 2 munkapontot ajánlott a kivitelező. A tető dőlésszöge 40°, viszont mindkét oldalon van 21°-os tetőrész (loggia és terasz tető). Az rjc kalkulátorral a várható termelés alapján csökkenő sorrendben az alábbi jött ki:
- K 21°
- K-NY 21°
- NY 21°
- K 40°
- K-NY 40°
- NY 40°
Apró szépséghiba, hogy a 40°-os tető árnyékolását a laposabb tetőrészre nem tudom kalkulálni. Szerintetek mi lenne jelen esetben az ideális megoldás? Köszönet! -
Geresics
Topikgazda
válasz cellardoor12 #728 üzenetére
Nos, akkor haladjunk sorban.
A Fronius Primo 3.0-1 inverter 1000V-os. Az optimális munkaponti feszültsége 710V, de ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor is (bár elindul 80V-tól) 200-800V között van a munkaponti feszültségtartománya.
Magyarra fordítva: ha nem kap elég feszültséget, akkor nem fog tudni rendesen átalakítani (a napelemek egyenfeszültségét a hálózati váltakozó feszültségévé (230V)), és elfelejthetjük a gyártó által megadott 97,6%-os hatásfokot! Arról nem is beszélve, hogy ez milyen cosφ értéket jelentene - de szerencsére lakosságnál ezt nem kel megfizetni...A 2,75 kWp rendszert le merném fogadni, hogy 10db polikristályos napelemmel akarják Neked összerakni. Nos, azokat ha mind egy munkapontra rakod (értsd: minden napelem ugyan arra a tetőre kerül, és sorba vannak kötve), akkor is összesen kb. 313V lesz a munkaponti feszültségük, ami édeskevés, pláne, ha kisüt a nap, és elkezd csökkenni a feszültség. Ahány napelemet áttesznek a túloldalra, annyiszor 31,3V-al csökken ez a feszültség! Ha 5 ide, 5 oda, akkor az csak 156V, és a rendszer kb. használhatatlan lesz ebben a formában!
A JRC kalkulátor abból indul ki, hogy aki megvalósítja a rendszert, az tudja mit csinál, és minden tájoláshoz talál optimális napelemet és invertert is! A kalkulátor eredménye a fenti rendszer esetén köszönőviszonyban sem lesz a valós termeléssel...
Sajnos nem is merem a pontos tetőt, nem láttam még csak fotót sem róla, így nehéz okosat mondani, de azok alapján amiket írtál azt javaslom, hogy
a.) minden napelem egy irányba nézzen, és kell egy 1 munkapontos, 500V-os inverter, vagy
b.) SolarEdge inverter, és a napelemek az árnyékmentes tetőfelületeken legyenek.Persze nem csak a tetőfelületed ismeretlen, hanem a fogyasztási szokásaid is! Mennyi az éves villamosenergia fogyasztásod jelenleg? Terveztek változtatni az éves fogyasztásotokon? Várható változás a család létszámában az elkövetkezendő időszakban?
-
cellardoor12
csendes tag
-
Geresics
Topikgazda
válasz cellardoor12 #730 üzenetére
Így első blikkre a keleti oldalon elfér a 10 napelem egymás mellett (alatt/felett). A legkisebb rossz, ha oda pakoljátok a teljes rendszert, és szépen sorba kötitek. Talán.
SolarEdge-hez nem kell okospanel, mert külön optimalizálókat kell a napelemek mögé rakni. Ha egy oldalra rakjátok az összes napelemet, és nincs extra árnyékoló tényező, akkor viszont nem kell SE rendszer.
-
veterán
-
Geresics
Topikgazda
ez amorf szilícium kristályos napelem ha jól tévedek. Élettartama vetekszik egy kóbor kutyáéval ( ), de legalább speckó tartószerkezet és túlfesz.védő kell hozzá!
Házi kísérletezgetésre jó lehet, talán még értelme is lesz, és tuti hasznot is termel, ha nem kell külön engedélyeztetéssel sok-sok pénzt elkölteni...
Amúgy gyors google dobott jobb árat is hozzá.
-
veterán
válasz cellardoor12 #736 üzenetére
ilyen tetőre szerintem solar edge rendszer lenne jó (esetleg ami nálunk van maxim optimizeres)
-
agyarka
aktív tag
A laposabb K-i terasztetőn a kutyaól elvileg nem árnyékol. Froniusból a Galvo van alacsonyabb stringfeszültségre méretezve.
-
Geresics
Topikgazda
Gondolom polikristályos napelemeket visznek majd, így én a 40°-os tetőre raknám, pláne, hogy ott nincs árnyék.
A kisebb rosszat meg az inverterre írtam, mert jobb a helytelenül megválasztott invertert 300V környékén használni, mint 2x150V-on. A legjobb persze egy ide való inverter volna, nem egy 1000V-os.(#737) Rolly
SE akkor éri meg, ha van árnyék, vagy több tetőfelületre raknak napelemeket. Ha nem fér itt el minden a keleti oldalon ugyan abban a tetősíkban, akkor kell SE.(#738) agyarka
Egy Galvo 3.0-1 pl. ideális volna! Egy baj van vele: valamiért az importőrök nem hozzák! Utoljára konkrétan 12 céggel beszéltem, mire találtam egyet, mert telepítés előtt derült ki, hogy a saját rendelésemből valamiért lemaradt egy...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
cellardoor12
csendes tag
válasz Geresics #739 üzenetére
Értem, az inverter kérdése már világos.
Mi legyen az 1-2 munkapont kérdésével? Több kivitelező tett ajánlatot, és mindkettő a K-NY-i 2 munkapont mellett tette le a voksát, de úgy látom, itt sem egyértelmű a helyezet. Mi lenne szerintetek az ideális ezen az épületen? Az utcában hasonló tetős házra a kutyaólra rakták, egy másik házon pedig a ferdébb tetőn mind keletnek néz.
-
exabit
tag
válasz cellardoor12 #742 üzenetére
Kik ezek a kivitelezők? Melyikkel szerződtél le ha szabad tudnunk?
-
Geresics
Topikgazda
válasz cellardoor12 #742 üzenetére
Szigorúan 1 munkapontot kell használnod, különben alacsony lesz a feszültség!
Én keleti 40-es tetőre raknám úgy, hogy ne árnyékolja a kutyaól.*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
agyarka
aktív tag
válasz Geresics #741 üzenetére
Felette egyértelmű, mellette helyfüggő.-)
Cellardor
Amennyiben van a 40 fokos tetőn elég árnyékmentes hely K- en, akkor az a jobb, ha nincs, akkor a terasz 20 fokos teteje. 3. Lehetőség a vegyes elrendezés maxim, Tigo vagy SE optimalizálással. A 10 panelt semmiképpen nem szabad 2 stringre bontani. -
lsc
nagyúr
Kaptam pár ajánlatot, az egyik meglepően olcsó, growatt 3000-es inverter és esol cuccok /napelem kábelek meg szinte minden/. Mennyire minőségi dolgok ezek?
Az élet kegyetlen .
-
Geresics
Topikgazda
Alapvetően nincs velük baj!
Viszont kérdés, hogy milyen Growatt 3000? A régi 3000TL-nek és a 3000-MTL-nek már nincs rendszerengedélye, csak az SPH3000-nek, a 3000-S-nek, és a 3000MTL-S-nek. Mindegyik más-más paraméterrel jeleskedik.
(Szinte kizárt, hogy a régi 3000-es valamelyike legyen. Szinte.)*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Azok teljesen jók (adatlap itt).
Max. DC input voltage: 550V
MPP work voltage range: 70V-550V
Nominal voltage: 360V
stb.*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak