-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
JanóManó
csendes újonc
válasz Geresics #1798 üzenetére
Ez a állványos megoldás érdekes
Ez plusz mennyi költség lehet? Illetve a ház szigetelt, ez nem akadályozza ezt?
Szóval a lapostetős megoldáshoz kell a villámvédelem? (az nem olcsó ha jól gondolom)[ Szerkesztve ]
Erika9
-
mikimanocska
újonc
Sziasztok !
" Okos " 5Kw-os napelem rendszer beruházást tervezek.
Több ajánlatot kaptam. Ezeket leszűkítve 2 maradt.
Egy SunTech Maxim 295W PERC-es panel Huawei 5Kw inverterrel és egy LONGi Solar 310W PERC-es panel Solar Edge inverterrel.
Használ esetleg valaki ilyen összeállítást van e tapasztalata ?
Illetve még várom az áramszolgáltatók árajánlatát (EON , ELMŰ ). Nagyságrendileg ugyan olyan összeget mondtak de állítólag most űj beszerzések , termékek lesznek náluk. erről tud valaki most milyeneket használnak és esetleg milyet fognak ?
Köszönöm a válaszokat , hozzászólásokat.
-
Borisz76
veterán
Úgy tűnik, hogy sikerül kertes házat vennünk.
Jövő héten megyünk adásvételi szerződést kötni, előleget fizetni.
A ház kiválasztása több szempontból tevődött össze.
Ebből az egyik a tájolás volt.
Maga a főépület nem a legideálisabb viszont a melléképület majdnem pont délre néz....ami közel ideális.
A tetőszerkezetét kell majd rendbe rakni, hogy napelemek fogadására alkalmas legyen.
Egy magas fenyőfát kell majd kivágni, hogy árnyék se legyen az adott tetőfelületen.
Felújításnál igyekszem 35-40 fok környékére intézni a tető dőlésszögét, előtetővel , hogy még nagyobb legyen a használható felület. A melléképületben pedig el lehetne helyezni az invertert, hogy száraz, napfénytől védett helyen legyen. A villanyóra pedig a főépület elején az utcafront közelében van. Ha emlékeim nem csalnak akkor 3X16 A áll rendelkezésre.Tehát ha minden jól megy , akkor egy szinte tökéletes egybefüggő, délre néző sík felületem lesz.
Jöjjenek a számok :
Utolsó 1 éves fogyasztásunk ( 3 fős család , beton elemekből összelegózott bérházi lakás , gáz nincs bent.)2019.05.15 7 344 kWh
2019.04.16 6 976 kWh
2019.03.14 6 570 kWh
2019.02.15 6 230 kWh
2019.01.16 5 970 kWh
2018.12.15 5 700 kWh
2018.11.20 5 383 kWh
2018.11.15 5 326 kWh
2018.10.14 4 942 kWh
2018.09.16 4 587 kWh
2018.08.15 4 087 kWh
2018.07.13 3 258 kWh
2018.06.15 3 081 kWh
2018.05.16 2 659 kWhLátható, hogy nem egészen 5000 kWh az éves fogyasztásunk.
Ez valamelyest több lesz a családi házban mert kell majd villanybojler , fagyasztó, fűnyíró stb....Kérdésem, hogy kb mekkora tetőfelület kellene egy 5000 kWh-s rendszernek ?
El fogok férni ?Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Geresics
Topikgazda
válasz Borisz76 #1803 üzenetére
Én első körben 18db 280Wp modulban gondolkodnék, pl. 3x6 elrendezésben, egy 1000V inverterrel, egy sztringben. Ha később bővíteni szeretnéd, +3, vagy max +6 modult még elbír!
Persze kérdés, hogy mekkora a rendelkezésre álló felület...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Borisz76
veterán
válasz Geresics #1804 üzenetére
Sajnos nem tudom még a felület pontos méretét.
Meg amúgy is nagyobb lesz mint a mostani állapot....ha elkészül a felújítás és az előtető.Egy panel mérete 1X2 m ? ha jól emlékszem...tehát 2nm , ebből 18 db az összesen 36 nm.
Kelleni fog a nagy tető
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Vajdarobi88
újonc
válasz Geresics #1795 üzenetére
Pályázni valóban csak a számlával alátámasztott fogyasztás mértékéig lehet. Ez úgy néz ki nem is fog változni. Viszont bővíteni később már csak önerőből lehet, mivel a rendszer az új telepítéséket részesíti előnyben a kapacitásbővítéssel szemben.
A lakossági mellett van most egy kisvállalkozásoknak szóló pályázati felhívás, ahol 200e Ft/kWp-es vissza nem térítendő támogatás van 7,5-15 kW-os rendszerekre. Május végén meg úgy néz ki jön egy nagyobb, felső határ nélküli napelemes pályázat is.
Itt egy összefoglaló róla: napelem pályázat vállalkozásoknakHa kérdés van, szívesen válaszolok
-
BaloghÁkos
újonc
Szia!
Hozzáértő segítségedet szeretném kérni.
Napelemes rendszert tervezünk épülő házunkra.
lég/víz hőszivattyús tehát elektromos hűtés/fűtés lesz.
Egyenlőre nem tudom pontosan mennyi lesz a ház energia igénye.
Van egy déli tetősíkunk kb.40-45 fok dőlésszöggel amire 32 db panel fér max.
Nincs kémény,fa, oszlop semmi egyéb ami árnyékolna.
Előzetes kalkuláció szerint 32-36ezer forint lesz a villanyszámlánk.
Most viszont az anyagiak miatt csak egy kisebb rendszert tudunk felrakatni és később bővítenénk.
A napelemes szaki azt tanácsolta,hogy kezdetben 18db longi 310W-os napelemet tegyünk egy Saj suntrio plus 10K solar inverterrel , amire később rá lehet még kötni amennyire szükség lesz,összesen max 32 db-ot.
A kérdésem, hogy jól fog-e így működni 18 és 32 db-al is?
Szerinted is kb a 32 db nullázná le a villanyszámlát?
Jó választás-e a 310w-os mono napelem?
Jó választás -e a Saj inverter?
Köszönöm válaszod előre is -
JanóManó
csendes újonc
válasz Geresics #1798 üzenetére
Időközben annyit változott a dolog, hogy új kazán került be és arra lett kötve a HMV is. (de van hozzá elektromos fűtési lehetőség is) Így viszont a várható éves fogyasztás már lehet, hogy annyira kevés, hogy ésszerűtlen a telepítés a 2800-3000kWh fogyasztással. Ha ezt veszem alapul, akkor mi a véleményed róla?
Erika9
-
Geresics
Topikgazda
válasz JanóManó #1809 üzenetére
3000kWh fogyasztásra tuti nem tennék napelemet, pláne nem saccoltra!
Én azt javaslom, most engedjétek el a dolgot, és később nézzetek rá, hogy mennyi lett a fogyasztásotok!
1-2 év múlva is vissza lehet térni a dologra, addig legfeljebb olcsóbb lesz minden! (Pillanatnyilag megint kezd anyaghiány kialakulni a piacon.)*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
JanóManó
csendes újonc
válasz Geresics #1810 üzenetére
Pár napja a MNNSz oldalán kértem ajánlatokat, most futnak be sorra. Hát mindentől függetlenül érdekes.
Volt aki elrendezte 2 és fél sorban írt válasz emailben az ajánlatot, a másik véglet, hogy kaptam mono és poli variációban is, 4 variációt. Érdekes látni ezt a kettősséget az tény.Erika9
-
Geresics
Topikgazda
válasz JanóManó #1811 üzenetére
Ez azért van, mert mindenki a saját üzletpolitikájának megfelelő (előzetes) ajánlatot ad. A szövetség nem ad sem formát, sem semmit, csak egy segítséget, hogy minden tag megkapja az ajánlatkérést.
Én értem azt is, aki 2 sort ír, mert a lényeg úgyis az ár, és ha tetszik, akkor lehet továbblépni, illetve értem azt is aki részletesebb ajánlatot ad. Persze az olyat, mint amit pl. az EU-Solar ad, olyat véletlenül sem csinálnék, mert a 20 oldal marketing szövegből 3 sor a lényeg...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
JanóManó
csendes újonc
válasz Geresics #1812 üzenetére
A részletesebb a Greensys nevű vállalkozás volt. (időhiány miatt nem tudtam átnézni őket, ráadásul ahogy írtam is, ez egyenlőre nem tűnik számomra jó üzletnek a kicsi fogyasztás miatt)
EU-Solar elbukott már akkor, mikor még terv volt rá, a 90% miatt. 20 évig árnyékolástechnikával foglalkoztam, ha 20% előleget kértem, akkor már bekalkuláltam a lemondást is.
De egyébként tetszik a dolog, hogy eljut a cégekhez a kérelem és láthatóan vissza is jönnek ajánlatok, nem minden ágazatban van így.A két sor ott elég lehet, ha valaki tényleg úgy vág bele, hogy nulla az ismerete, mondjuk nekem sem több sokkal azt elismerem.
jobban örülnék ha a két éves intézményünket felszerelték volna már eredetileg vele és nem kéne 800ezer Ft-os villanyszámlát és mellé kb. ugyanannyi gázszámlát fizetni...[ Szerkesztve ]
Erika9
-
Yellow73_a
tag
válasz Geresics #1810 üzenetére
Ezzel nem teljesen értek egyet (mondom ezt úgy, hogy még nincs napelemes rendszerem.
Ha mindenképpen szeretnének napelemet, jobb mielőbb belevágni, az ő esetükben minden elvesztegetett hónap 35eFt felesleges kiadást jelent fizetendő villanyszámla formájában. Vagyis a legoptimálisabb az lenne, ha a ház üzembe állításának pillanatától legyen működő szolár rendszer.
Szerintem a hőszivattyús rendszer tervezőjének ismernie kell a ház energiaigényét, ergo jó közelítéssel meg kell tudnia határozni a várható elektromos fogyasztást, ami alapján már be lehet lőni a szükséges szolár rendszer méretét
Mivel nem értek hozzá, és nem vagyok tisztában sem az árakkal, sem a különböző méretű rendszerek műszaki lehetőségeivel (minimális/maximális napelemszám adott inverterhez), ezért ezt csak józan paraszti ésszel írom. -
Geresics
Topikgazda
válasz Yellow73_a #1814 üzenetére
Ha megnézed azt írta, hogy időközben változott a dolog, és a fogyasztása már csak 2800-3000kWh/év. Korábban már sokszor taglaltam, hogy minél kisebb egy rendszer, fajlagosan (Ft/kWp) annál drágább! Szerintem a lélektani határ 3kWp környékén van. Az felett érdemes elkezdeni gondolkodni napelemes rendszerben, az alatt viszont nem. Ha ma egy átlagos 280Wp poli napelemet veszek (hogy olcsó legyen), veszek belőle 12db-ot (hogy meglegyen a feszültség is), akkor 12x280=3360Wp. Ez alsó hangon is fog termelni 3700kWh energiát évente.
"az ő esetükben minden elvesztegetett hónap 35eFt felesleges kiadást jelent fizetendő villanyszámla formájában"
35eFt, az már majdnem 1000kWh! Ha valakinek 35eFt a havi villanyszámlája, az évente nem 3000kWh energiát fogyaszt, hanem 12000kWh-t, márpedig ennyivel már láttam asztalos vállalkozást is működni!"Mivel nem értek hozzá, és nem vagyok tisztában sem az árakkal, sem a különböző méretű rendszerek műszaki lehetőségeivel (minimális/maximális napelemszám adott inverterhez), ezért ezt csak józan paraszti ésszel írom."
Nagyon jól teszed, ha írsz! Erre való a fórum!
Bátran olvasd el az összefoglalót, ott is sok okosság van, és ha van kérdésed, vagy véleményed, bátran tedd fel, én igyekszem legjobb tudásom (vagy pillanatnyi szabadidőm) szerint válaszolni!Sőt, ha valaki nem kap választ egy kérdésére, nyugodtan kérdezzen rá újra, mert néha addig halogatom a választ, míg végül elmarad!
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz BaloghÁkos #1808 üzenetére
Most nézem, hogy Neked még nem is válaszoltam.
Mivel a hely nálatok a szűk keresztmetszet a kalkulált fogyasztáshoz, én is a monokristályos napelemet választanám, mert az adott felületről nagyobb energiát tudtok kinyerni!
Ha 36eFt/hó számlát nézünk, az kb. 1000kWh/hó, azaz 12000kWh/év.
Ha 32x310Wp-t nézünk, az kb. 11500-12000kWh/év termelést jelent, tehát pont ott vagytok, hogy alulról karcoljátok a fogyasztásotok, ami tökéletes megoldás!Figyelni persze lesz mire!
Ha 18 napelemet tesztek fel most, és később 14-et, akkor érdemes arra figyelni, hogy a jelenlegi rendszer, és a későbbi bővítés 2 külön munkaponton legyen! Tovább megyek, én most 16-ot, és később is 16-ot tennék fel, hogy a sztringfeszültsége az újnak se legyen alacsonyabb! (Sőt, így az magasabb lesz, mert mire bővítetek, simán lehet, hogy már 320-330Wp lesz a polcon.)
Itt azért megjegyezném, hogy a napelemnek nem néztem meg az adatlapját, így nem ismerem az U-I görbéjét, hőfok tényezőjét, és egyéb adatát sem. Ráadásul a SAJ inverterekkel sem ismerkedtem még meg alaposabban, így a fenti állítást tessék ennek függvényében tanácsként kezelni, mintsem határozott szakmai álláspontként! Kérd ki a forgalmazó véleményét is bátran, Ő jobban kell ismerje a termékeit!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
tag
Sziasztok,
napelem telepítés előtt állok én is.
A fogyasztásomat csak tippelgetni tudom, még nem lakunk ott.
Hőszivattyús fűtés van, villany tűzhely, sütő és bojler, szóval áramlanak a coulombok rendesen.
Egyelőre 5kW-os rendszerre kértem ajánlatokat 8kW-os inverterrel.
Az óra 3x25A-es.
A szóba jöhető tetőfelület D-DK tájolású, 45fok trapézszerűség, 3,5m hosszúság mellett a szélesség 9m-ről csökken 7,4m-re.
Alatta van egy kb. 10-15 fokos előtető (terasz) 4,5m hosszúság mellett a szélesség 7,4m-ről csökken 4,2m-re.
Ajánlatok:
- 19db Suntech 275W-os panel, Solaredge 8K inverterrel (2,56)
- 19db Suntech Maxim 275W-os panel SAJ Suntrio Plus 8K inverterrel (2,4)
- 14db Sharp NU-SC 360 panel, Solaredge 8K inverterrel (2,5)
- 16db Trina Solar 310 Wp Huawei Sun2000-8KTL inverterrel (2,75)Az ajánlatok nem túl széles ársávban mozognak, nem ez fog dönteni.
Mi a véleményetek?
[ Szerkesztve ]
-
odipapa
senior tag
Sziasztok!
A következő ajánlatot kaptam kb. 10000ft/hó villanyszámla kiváltására-10db JA Solar JAM60S01 310Wp PERC mono (egy blokkba DNY 30fok dőléssel telepítve)
-10db Solaredge optimalizáló: P600-5R M4M RL
-Solaredge SE3000H inverterÉn kértem a SE rendszert mert délelőtt és délután lenne pár órás időtartam amikor árnyék vetülne a panelekre, illetve szeretném a rendszert bővíteni a jövőben, de mindig csak lépésenként az adott fogyasztáshoz optimalizálva, és a plusz panelek már csak más irányba és szögben helyezhetőek el.
Ehhez kapcsolódna a kérdésem, hogy érdemesebb lenne-e egy SE4000H invertert felrakni a bővíthetőség miatt?
-
Geresics
Topikgazda
válasz odipapa #1819 üzenetére
A 600-as optimalizálót Te választottad, vagy ajánlották? Mert az elméletileg 2db max 300Wp (fekvő) napelemhez való! Neked 350-es kellene ha jól sejtem.
A 4000-es inverter jó, ha valóban fogod bővíteni, bár kérdés mennyivel, mert lehet elég volna a 3,5-3,6-os is.*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
odipapa
senior tag
válasz Geresics #1820 üzenetére
Nem, nemén választottam, az ajánlatban volt, nem is néztem eddig milyen optimalizálok vannak.
Fekvőn gondolom azt értjük, hogy a hosszabb oldal van vízszintesen?
És az ilyen optimalizálóval darabszámot spórolhatunk, ha olyanok a külső körülmények, (pl. árnyék, dőlésszög) hogy két panelnél nincsen eltérés?
Rákérdezek, hogy miért ezt ajánlotta.
Lehet, hogy csak elírta.Köszönöm az észrevételt!
-
Geresics
Topikgazda
válasz BaloghÁkos #1824 üzenetére
Nem nagyon szeretem magam gyártókhoz kötni. Napelemből bármi megteszi, de a hely szűke miatt minél nagyobb teljesítmény miatt a monokristályos a célszerű.
Inverterből nálam már bizonyított a sokak által lesajnált Growatt is, a Fronius is, az SMA is, és a Huawei is. Saj invertert innen a topikból is van, aki elégedetten használ, sajnos nekem nem nyílt rá lehetőségem, hogy alaposabban megismerjem...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
-
JanóManó
csendes újonc
Ezt a PR dumát
Az ASTRASUN inverterekkel 20 éves távlatban negyedére csökken az inverterre fordított költség!
Vagyis, míg más inverterekből 4-et kell vásárolni 20 év alatt, addig az ASTRASUN inverterekből csupán 1 db-ot!
Erika9
-
Petya25
őstag
válasz JanóManó #1829 üzenetére
Azért némi igazság lehet mögötte, hozzá teszem nekem nincs vele tapasztalatom
Olvastam már olyat hogy valakinél 5 évente elszállt az inverter.
Hogy mennyire tömeges ez azt nem tudom, de azért a megtérülési időbe én biztos belekalkulálnék egy +inverter árat, mielőtt valaki elhiszi, hogy 8-10 év múlva ingyen jön a delej.Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, bizony!
-
JanóManó
csendes újonc
Mondjuk ha 20 év alatt egyszer kell csak venni, akkor elvárható lenne, hogy 20 év garit ad rá. Alapból.
Erika9
-
JanóManó
csendes újonc
Azt mondjátok meg, miért vannak olyanok az ajánlatban, hogy a panelok teljesítményét adják meg, de az inverteré meg kisebb azoknál? pl. 3,3kw panel, 3-as inverter
Erika9
-
agyarka
aktív tag
válasz JanóManó #1834 üzenetére
A panelek ritkán adják le a csúcsteljesítményüket ( kevesebb besugárzás éri őket, vagy magasabb a panel hőmérséklete), ezért az inverter túlnapelemezhető.
Gyártónként eltérő mértékben engedélyezett. Az inverter vágása általában 120% os túlnapelemzésig nem okoz veszteséget. -
JanóManó
csendes újonc
válasz agyarka #1835 üzenetére
Köszönöm.
Ezt így értem akkor, DE:
megadja, hogy 3,3wp a rendszer teljesítménye, a panelok - konkrét ajánlatot nézve:Sharp ND-AK275 12 db az 3300W
SMA SB3.0-AV-40 ez ha jól gondolom, 3kW-os
Ha ez igaz, akkor a legkisebb teljesítmény adja az összeset, ami 3kW, ezzel viszont versenyelőnybe kerül
vagy nem ?Erika9
-
agyarka
aktív tag
válasz JanóManó #1836 üzenetére
3 kW os SMA inverter 3,3 kWp mezővel korrekt, teljesítmény és feszültség szempontjából is.
Az invertereknél ár szempontjából az egyes teljesítmény lépcsők között ( pl. SMA SB 3.0 és 3.6) pár ezer Ft különbség van. Aki túlnapelemezett árajánlatot ad, annak ez valóban árelőny. Ennél sokkal nagyobb különbség van tartószerkezetnél vagy túlfeszültségvédelemnél az anyagárban. -
tag
A Suntech Maxim napelemet Solaredge inverterrel összehozni lehet-e, érdemes-e?
-
Geresics
Topikgazda
válasz Fuser és Tsa #1838 üzenetére
Ha jól emlékszem, akkor nem, de nem vagyok benne 100%-ig biztos.
-
Yellow73_a
tag
válasz JanóManó #1836 üzenetére
Egy barátomnál két hete indult be pont egy ilyen rendszer.
3,3 kWp panel (12 db 275W-os); és Fronius 3 kW inverter.
A nyilvános PV Output oldalon meg tudod nézni a termelését:https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=75784&sid=67185&dt=20190517&gs=0&m=1
Mivel nagyon ritka az az állapot, amikor a panelek 100%-os teljesítményt képesek leadni, ez a 10%-os túlnapelemezés kedvező.
Ha megnézed a grafikonokat, nagyon kis ideig tartanak azok az állapotok, hogy az inverter 3kW-os teljesítménye lenne a szűk keresztmetszet. Az idő nagy részében a rendszer nem hozza a 3 kW-ot sem. Igaz, hogy még olyan igazi full napos időjárás nem volt a telepítés óta, remélem, pár napon belül lesz, és akkor láthatod, hogy hogyan alakulnak az értékek.[ Szerkesztve ]
-
JanóManó
csendes újonc
válasz Yellow73_a #1840 üzenetére
Akkor eleve túl kell méretezni a rendszert, ha elakarok érni egy fogyasztási szintet? (pl. éves 4000kWh esetén mennyivel kellene számolni?)
Erika9
-
Geresics
Topikgazda
válasz JanóManó #1841 üzenetére
Ne keverd az éves fogyasztást [kWh] a napelemek névleges teljesítményével [kWp], sem a pillanatnyi teljesítménnyel [kW]!
Ha az éves fogyasztás 4000 kWh, akkor ennyit volna célszerű előállítani is. Ehhez kb. 3,5 kWp napelem kell, ami simán mehet egy 3 kVA-es - magyarán 3 kW-os inverterre!
-
Geresics
Topikgazda
Pár világpiaci/európai történés:
Zeversolar
Az SMA, a Zeversolar korábbi tulajdonosa eladta Zeversolar kínai gyártását, és a Zeversolar márkanév európai használatát nem engedélyezte az új kínai tulajdonosoknak. Ezzel gyakorlatilag a Zeversolar márka megszűnik Európában (Kínában megmarad). A Zeversolar utód új vezetése, új néven pedig nem állított fel európai elérhetőséget, szervízt, logisztikát, így sajnos nem tudjuk folytatni mi sem a termékek hazai forgalmazását. Garancia és szervíz viszont biztosított marad: az SMA vállalta, hogy német központjával a futó garanciális idő alatt ellátja a termékek szervizelését.Huawei
A Huawei váratlanul leállította a 8KTL, 12KTL, 17KTL és 20KTL típusok beszállítását Európába. Ezek gyártása is leáll. A Huawei új 3 fázisú invertereket mutatott be múlt héten az Intersolar-on, ugyanebben a méretekben. Azonban az új inverterek gyártása most indul, első szállítmányok augusztusban vagy később várhatók csak Európába. Hazai hálózati rendszerengedélyükről még nincs információ (az említett típusok engedélyét anno én intéztem, de mivel felrúgták a megegyezésünk, én biztos nem fogom az újakat elintézni - Geresics). A többi Huawei termék (1 fázisú inverterek és a 33kW és feletti inverterek) továbbra is elérhetőek.Canadian Solar
Nem várható már több 275W-os szállítmány. A gyártó a teli-cellás gyártást teljesen leállította, már csak félcellás poly modulok érkeznek.JA Solar
mono Watt előrejelzés: a JA Solar mono gyártása nagyobb cellákra állt át. Emiatt ugrás várható a a mono panel Wattokban. Júliusban és augusztusban már a következő modulok érkeznek: 320W teli cellás mono 330W fél cellás mono. Az árak (eur/W) a mostanihoz hasonlók lesznek, tehát nem várható egyelőre drágulás. Szeptembertől várható áremelkedés az előrejelzések alapján, a világpiaci kereslet várható megugrása miatt!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
JanóManó
csendes újonc
-
Yellow73_a
tag
válasz JanóManó #1845 üzenetére
Én nem biztos, hogy átváltanám a HMV-t villanyra. Az ugyebár kb 1,3kWp-nyi beruházást jelent, amire azt szokták mondani, hogy kb 360-400 eFt/kWp.
Ez a kb 45eFt-os éves HMV költséged 8-9-szerese. Nem tudom, hogy a HMV rendszer gázosról villanyosra történő átépítése mekkora költséggel jár, de gondolom, az is lehet kb 100eFt.
Arról nem beszélve, hogy szerintem egy jó minőségű HMV tárolós gázos rendszer komfortfokozata sokkal magasabb, mint a villanybojleresé.
Érdemesebb lenne inkább klímával való részleges fűtésre átállni (főleg, ha van már hűtő-fűtő klímád), mert az fajlagosan jobban hasznosítja az energiát. -
Janusz001
őstag
Békés megyében van ajánlott kivitelező? Én most szeretnék kiváltani évi 4400kw fogyasztást, dél-délnyugati tájolású tetővel.
-
JanóManó
csendes újonc
Lassan, kezd bedőlni a project elképzelés
Némi fogyasztás növeléssel (ami végül is nem felesleges) eljutottunk 4-4500kWh éves kalkulációra. Ez már elfogadható lenne.
Garázsra telepítés is, viszont az ott lévő 3 fázisú kábel keresztmetszete kevés. Erre az ajánlatadó hívta fel a figyelmet. (5x2-2,5mm2 kábel lehet ott)
Bonyolítja a dolgot, hogy a fő épületben lévő órát kb. 30-40m kábellel lehetne elérni, ráadásul a ház szigetelt.
PfffErika9
-
gyáliSanyi
őstag
Sziasztok!
Használt polikristályos nepelemet szeretnék venni, 285W-osba.
Lenne több darab is egy helyen.
Hogyan tudnám lemérni, hogy jól működik-e?
Ha vinnék egy 10v-30v 48w-os led lámpát és azt 1-1-be rákötném azzal elvileg rendesen kéne világítania még kisebb napfénynél is ugye?Live poor, die rich.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem